Miško karalaitė – mėlynė…

Ši miško uoga gydymo tikslams plačiai naudojama Bulgarijoje, Lenkijoje, Austrijoje, Prancūzijoje taip pat ir Lietuvoje.
Mėlynakės mėlynės auga rūgščiuose pušynų, eglynų dirvožemiuose. Jomis mėgaujasi ne tik žmonės, bet ir meškos, briedžiai, voveraitės, barsukai.

…Senovėje šamanai, žiniuonės šiuo vaistiniu augalu gydė įvairius negalavimus.
Mėlynė turi gliukozės, laktozės, fruktozės, sacharozės, raugintų medžiagų, organinių rūgščių (citrinos, obuolių, gintaro), mineralų (geležies, mangano, vario, magnio, fosforo, chromo), A, C, PP, B grupės vitaminų.
Augalo lapai turtingi flavonoidais, eteriniais aliejais, karotinoidais, alkaloidais.
Mėlynė – geram regėjimui ir ne tik…
Uoga turtinga geležimi, kuri didina hemoglobino kiekį kraujyje, o veidui suteikia skaistumo. Mėlynių kisielius normalizuoja virškinimą, padeda ir nuo viduriavimo, ir esant vidurių užkietėjimui.
Mėlynė turi pigmento, kuris gerina smegenų funkciją, mažina stresą.
„Šviežių mėlynių uogose esančios medžiagos antoceninai gerina regėjimą, didina akiplotį, apsaugo nuo akių tinklainės degeneracijos, atgaivina pavargusias ir paraudusias akis. Gerėja matomumas tamsiuoju paros metu, nes mėlynė turi savybę pagerinti regėjimo aštrumą, – pastebi gydytoja oftalmologė Doloresa Margelevičienė.- Anksčiau buvo manoma, kad mėlynės kietina vidurius. Iš tiesų, šių uogų poveikis įvairus: gali vidurius ir kietinti, ir minkštinti, – tai priklauso nuo organizmo ypatumų“.
Mėlynės ir jų sultys veikia priešuždegimiškai (užmuša ir dizenterijos sukėlėjus), naudingos sergant reumatu, odos ligomis (psoriaze, egzema), sutrikus medžiagų apykaitai. Tačiau mėlynių negalima vartoti esant infekcinės kilmės viduriavimui. Šios uogos turi daug antioksidantų, tai sumažina galimybę susirgti širdies ligomis.
Trombozės, miokardo infarkto profilaktikai gerkite mėlynių kisielių, morsą.

Mėlynių lapai mažina cukraus kiekį kraujyje
Šiaurės šalyse arbata iš mėlynių uogų ir lapų geriama peršalus, nuo kosulio, galvos skausmo. Vasarą derėtų valgyti kuo daugiau mėlynių – bent po stiklinę kasdien. O rudenį ir žiemą – gerti džiovintų mėlynių ir jų lapų nuovirą.
Tokiu būdu ne tik sumažinsite cukraus kiekį kraujyje, bet ženkliai pagerinsite savo sveikatą bei savijautą.
Mėlynių lapų nuoviras slopina uždegimus sergant virškinamojo trakto ligomis, tirpdo inkstų akmenis. Lapuose esantys gliukochinonai mažina cukraus kiekį kraujyje. Tad mėlynių lapų arbata, – dalinė terapija gydant cukraligę.
Lapų nuoviru skalaukite burnos gleivinę, skaudančią gerklę.
…Mėlynė (ir spanguolė bei bruknė) – pagrindinis mūsų miškų turtas. Jokie vaistai nepakeis mums miško uogų suteikiamų gydomųjų savybių: mažina skausmą, temperatūrą, skatina prakaitavimą, šlapimo išsiskyrimą, nedirgina skrandžio gleivinės.
Gydymo tikslais mėlynių lapų užpilų ir nuovirų be pertraukos galima vartoti ne ilgiau nei 3 savaites.

Uogų rinkimas, džiovinimas
Mėlynės renkamos sausos ir prinokusios – sausą, nelietingą dieną. Jos džiovinamos paberiant plonu sluoksniu ant marlinio audeklo ar popieriaus pavėsyje. Geriausia, kur vėsu, nėra saulės ir yra vėdinama.
Laikykite džiovintas uogas ir lapus medžiaginiame ar drobiniame maišelyje. Džiovintas mėlynes galima vartoti dvejus metus
Džiovintos mėlynės įeina į daugelio vaistažolių arbatų sudėtį. Uogos ir lapai plačiai vartojami medicinoje.
Mėlynių lapai dera su žemuogių, juodųjų serbentų ir kitų augalų lapais.

Ką pasiruošti žiemai
Sezono metu kasdien patartina mėlynių suvalgyti po puodelį. Jei pirksite uogas turguje, pasiteiraukite, kur jos buvo rinktos.
Naudingiausios – šviežios uogos, o žiemai jas sutrinkite su cukrumi (1:1 galima cukraus dėti ir mažiau) ar išvirkite uogienę. Mėlynes galima ir užšaldyti, jose (kaip ir trintose) išliks visi vitaminai ir mikroelementai.
Turėkite ir džiovintų uogų – jos nepraranda gydomųjų savybių net dvejus metus.
Smagu žiemą gerti mėlynių uogų ir lapų arbatą – tai lyg vasaros prisiminimai…
Iš uogų gaminami ekstraktai, sultys, sirupai, uogienės, kisieliai, morsai. Šaltuoju metų laiku šias gėrybes panaudosite arbatos, pyrago, deserto ar želės pagardinimui.
Geriausiai mėlynes užšaldyti, tada išlieka visos naudingosios medžiagos.

Mėlynės ir alergija
Pasak gydytojos alergologės prof. dr. Eglės Vaitkaitienės, mėlynės nėra priskiriamos dažnai alergizuojančių uogų kategorijai. Amerikos Vaikų mitybos akademijos specialistai pataria vaikams jų valgyti nuo 6 mėn., o pastebėjus alergijos simptomų – nuo vienerių metų. Vaikams iki 3 metų amžiaus duokite smulkintų ar trintų uogų, kad jomis neužspringtų.
Jei suvalgius uogų pasireikštų alerginė reakcija (paburktų lūpos, liežuvis, skaudėtų pilvą, pykintų, atsirastų bėrimų ar odos niežulys), kreipkitės į gydytoją.
Jei suvalgius šviežių uogų lengvi simptomai kartojasi, valgykite tik termiškai apdorotas mėlynes ir venkite produktų, į kurių sudėti įeina ši uoga, t. y. tyrių, ledų, uogienių ir pan. „Kai kurie žmonės gali būti jautrūs natūraliems salicilatams, kurių turi mėlynės, obuoliai, citrusiniai vaisiai, vynuogės, persikai, slyvos, juodieji serbentai, vyšnios, braškės, žemuogės, avietės“,– atkreipia dėmesį gydytoja alergologė.
Alergizuoja komerciniu būdu užaugintos uogos, nes jos gali būti užterštos pesticidais.

Įdomu
. Senovėje iš mėlynių sulčių gamindavo kokybiškus purpurinius ir violetinius dažus, kuriais dailininkai tapė drobes.
. Sumaišius mėlynių dažus su papildomais ingredientais buvo dažomi audiniai bei popierius.
. Panaudojant mėlynių dažus, odai buvo suteikiama ruda ar geltona spalva.

Rusijos fitoterapeutų receptai:
Sergant cukriniu diabetu: 1 šaukštą sausų mėlynių lapų užpilti 1 stikline karšto vandens. Perkošus gerti po 2 šaukštus 3 kartus dienoje prieš valgį.
Odos gydymui (nuo egzemų, opų, spuogų, nudegimų): tirštą virtų mėlynių košelę užtepti storu sluoksniu ant odos.
Regėjimo stiprinimui: šviežiai rinktas švarias mėlynes ištrinkite marmuriniame inde su marmurine grūstuve. Sultis skieskite distiliuotu steriliu vandeniu (1:1) ir įlašinkite į akis po 1–2 lašus keletą kartų per dieną.
Kokteilis su mėlynėmis
1 bananas,1 puodelis mėlynių, 30 g kanapių sėklų, 100 g obuolių sulčių, keli ledo gabalėliai.
Į blenderį sudėti pjaustytą bananą, uogas, sėklas, ledo gabalėlius, įpilti sulčių ir viską išplakti. Skanaus!
Parengė Veronika Pečkienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *