Rašytojui VYTAUTUI PETKEVIČIUI – 90!

Nuo SPRINDŽIO iki SIEKSNIO, nuo APGAILĖTINO iki ŠAUNAUS

Gegužės 5-6 dienomis 9-17 val. Prienų pavasario sutiktuvių šventėje Laisvės aikštėje viešės nemari rašytojo apysaka „Sieksnis, Sprindžio vaikas“…

Vytauto Petkevičiaus (1930-2008) „Sieksnis, Sprindžio vaikas“ (120p.) vos pasirodęs (1966) išsyk pelnė didžiulį skaitytojų palankumą. Ilgu metus ligi pat mūsų dienų šią nuostabią, neprilygstamą knygą skaitė, vaidino, mintinai jos pokštus bei juokus kartojo ir mažas, ir didelis, ir senas, ir jaunas – viena karta po kitos. Tai buvo savotiškas sprogimas, apstulbinęs ir vertintojus, ir leidėjus. Knygos išleista per šimtą tūkstančių vienetų ir visi bemat išgraibyti, o pati ji pelnė net porą valstybinių apdovanojimų.

Taip pašėlusiai gražiai ji pritiko tikriausiai dėl to, kad žmonės buvo išsiilgę kažko nemeluoto, tikro, gabiai ir šmaikščiai parašyto.

Ir iš tiesų, pradėjęs šitą knygą skaityti, bemat lieki jos užburtas ir vargiai begali atsiplėšti – su tokiu ūpu ir pagava ji įtraukia į nesibaigiantį linksmų, visokiom išdaigom trykštančių nuotykių sūkurį.

Joje rašytojas meistriškai nuaudė margą ir labai įtaigią pynę iš smagiausių vaikystės įspūdžių, senolių išminties ir taiklaus, geliančio bei šimtmečiais nugludinto tautinio sąmojaus.

Knyga ne tik pašėlusiai smagi skaityti, bet ir labai pamokanti. Skaitytojo akyse jos veikėjas, stiebdamasis nuo sprindžio iki sieksnio, nuo menko prie didelio, nuo apgailėtino iki šaunaus, iš tingaus ir siaurakakčio nenaudėlio išauga į puikų, tikusį ir žodžio vertą vyrą.

Taigi viską sudėjus, „Sieksnį, Sprindžio vaiką“ teisingiausia būtų pavadinti didžiąja, neprilygstamąja augimo knyga, tikra giesme žmogaus siekiui būti geresniam, stipresniam, didesniam. Ir kuo platesnės, dosnesnės, kuo labiau mylinčios širdies.

Knygą išleidome pernai, švęsdami rašytojo gimimo 90 metų sukaktį, tad pasistengėme, jog ji gimtų daili, maloni paimt į rankas. Papildėme ją straipsniu apie rašytoją bei kaip ir iš ko ji radosi. Dar pridėjome paaiškinimus, kad šių dienų skaitytojams būtų lengviau suprasti anų laikų sąvokas bei žodyną.

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *