Su pavasariu atbunda ir kurortas: žmonės atvyksta gydytis ir pailsėti

Prieš dvi savaites Birštono savivaldybėje buvo panaikinti judėjimo ribojimai, tačiau dėl vėsoko oro kurortas dar nesulaukė gausesnio svečių apsilankymo. Birštono turizmo centro direktorė Rūta Kapačinskaitė, pasakodama apie pavasarinio sezono pradžią, pastebėjo, jog į Birštoną atvykę žmonės domėjosi sveikatingumo paslaugomis, lankėsi apžvalgos bokšte, parkuose, muziejuose, vaikštinėjo prie Nemuno, grožėdamiesi išplaukusiomis ledo lytimis.

Birštono TIC direktorė R.Kapačinskaitė.

– Praėjusį savaitgalį kurorto viešosios erdvės dar tik budinosi iš žiemos miego. Tiesa, Birštono sanatorijos nebuvo nutraukusios veiklos. Gerai, kad sulaukėme sprendimo nevaržyti judėjimo bent jau tarp saugių savivaldybių. Todėl dalis turistų kurorto sanatorijose gali gauti komercinio gydymo paslaugas. Pripažinkim, kad investuoti į sveikatą yra labai svarbu, – pastebėjo R.Kapačinskaitė.
Anot pašnekovės, pirmasis po pertraukos duris svečiams atvėrė viešbutis „Vytautas mineral SPA“. Dalis viešbučių žada atsidaryti artimiausiu metu. Nors dar negalima lankytis maitinimo įstaigose, jose galima užsisakyti maistą išsinešimui.
Karantino laikotarpis sulėtino įprastą gyvenimo tempą, tačiau kurorto apgyvendinimo, maitinimo, sveikatinimo ir kitoms įstaigoms suteikė progą paieškoti naujų būdų ir formų, kaip sudominti turistus, saugiai patenkinti jų pažinimo poreikius.
R.Kapačinskaitės teigimu, Birštonas, kaip ir kasmet, svečiams turi paruošęs naujienų. Be abejo, svarbiausia žinia, kad šiemet kurortui sukanka 175 metai, ši sukaktis bus minima visus metus.

2020 metų kurorto statistika
Pandeminė situacija gerokai pakoregavo turistų srautus Birštone. Išankstiniais Birštono turizmo informacijos centro duomenimis, 2020 m. Birštono savivaldybėje lankėsi daugiau nei 128 tūkst. turistų, o tai yra beveik 25 proc. mažiau nei 2019 metais. Lietuvių turistų sumažėjo beveik 21 proc., o svečių iš užsienio šalių atvyko 64 proc. mažiau. Birštone apsilankė daugiausia žmonių iš didžiųjų Lietuvos miestų: Kauno, Vilniaus, Klaipėdos regiono, Panevėžio ir kt. Didžiąją dalį turistų iš užsienio sudarė keliautojai iš Latvijos, Vokietijos, Rusijos, Jungtinės Karalystės ir Estijos. Nakvynių skaičius kurorte pernai sumažėjo 29 proc., palyginti su 2019 metais.

– Esame išskirtiniai, nes Birštono kurortas pirmasis Lietuvoje pasiūlė reabilitacinį gydymą COVID-19 liga persirgusiems pacientams. Gydytis pagal šią programą pirmoji pakvietė sanatorija „Versmė“. Dėl karantino ribojimų vis dar tebėra naujiena praėjusiais metais kurorte atidarytas kempingas ir Nemuno kilpų regioninio parko lankytojų centro ekspozicija apie vaizdingiausius Nemuno kilpų kraštovaizdžio objektus, saugomas gamtos ir kultūros paveldo vertybes. Birštono muziejai karantino laikotarpiu sukūrė virtualius turus ir atnaujino ekspozicijas. Kavinės atsinaujina, kurorte atsiras ir naujų maitinimo įstaigų, – pasakojo R.Kapačinskaitė.
Pasak jos, Birštono turizmo informacijos centras taip pat turės ką pasiūlyti kurorto svečiams – rengiami nauji maršrutai. Viena naujiena jau pristatyta, tai – B2B maršrutai verslo susitikimams. Turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ šį sprendimą priskyrė prie „Vienuolikos išskirtinių vietinio turizmo sprendimų visuotinio karantino metu“ .
– Antrojo karantino laikotarpiu apžvelgėme jau esamus objektus savivaldybės teritorijoje – siekiame juos pateikti kompleksiškai, kad turistai, atvykstantys į kurortą, galėtų kuo geriau pažinti mūsų kraštą keliaudami savarankiškai, pasirinkdami jiems aktualiausią temą. Šiomis žiniomis ir „atradimais“ ketiname pasidalinti ir su vietos gidais. Netrukus būsime pirmasis miestas Lietuvoje, kviečiantis prieš atvykstant aplankyti pakeliui esančius objektus. Jau yra sukurti maršrutai atvykstantiems iš didžiausių Lietuvos miestų. Šiai priemonei buvo sukurta mobilioji programa UlbaGo, – su aktyvaus laisvalaikio galimybėmis supažindino Birštono TIC direktorė R.Kapačinskaitė.
Direktorę džiugina tai, kad laisvalaikio organizatoriai kuria naujus maršrutus ir paslaugų paketus.
Visai netrukus bus pristatyta nauja edukacija „Gamtos terapija“. Šią terapiją ves pichoterapeutė Janina Klimantavičienė. R.Kapačinskaitės teigimu, buvimas gamtoje padeda atsiriboti nuo technologijų, greito gyvenimo tempo ir leidžia papildyti savo fizinius ir psichikos resursus, suderinti bioritmus, pažadinti natūralų gyvybingumą. Tai siejasi su kurorto šūkiu: Birštonas – Tavo istorijos harmonija. R.Kapačinskaitė neabejoja, kad kurorto gamtiniai ištekliai padės kurorto lankytojams atgauti dvasinę pusiausvyrą ir sveikatą.
Dalė Lazauskienė
Dalės Lazauskienės, Dovilės Adamonytės
ir Sauliaus Jankausko nuotraukos

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *