Tarybos posėdis

Rūpestis – dėl šių ir kitų metų biudžetų
Gruodžio 18 d. vyko paskutinis šiais metais nuotolinis Birštono savivaldybės tarybos posėdis, kitas posėdis numatytas 2021 m. vasario 12 dieną, jame bus svarstomas naujas Savivaldybės biudžetas.
Naujausios žinios, kurios regionų savivaldybes, taip pat ir Birštoną, pasiekė iš Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA), LR Vyriausybės ir Seimo, kitais metais leidžia tikėtis palankesnio, nei buvo numatyta pradiniame variante, finansavimo savivaldybių savarankiškosioms funkcijoms. Prie posėdžio prisijungęs Seimo narys Andrius Palionis patikino, kad Laikinosios dzūkų bičiulių parlamentinės grupės vardu Seimo narys V.Bakas įpareigotas užregistruoti sprendimo projektą su siūlymu finansavimą savarankiškosioms savivaldybių funkcijoms padidinti 98 mln. eurų. Merė Nijolė Dirginčienė padėkojo Seimo nariui už palaikymą.
Tą pačią dieną, kaip ir Tarybos posėdis, vykusiame LSA valdybos posėdyje buvo pateikta informacija apie tai, kad šiuo metu Vyriausybės Seimui grąžintame biudžeto projekte, palyginti su pirmuoju jo variantu, savivaldybėms numatyta papildomai 39,9 mln. eurų kompensuoti išlaidas, patirtas dėl centrinės valdžios priimtų sprendimų, be to, 38,9 mln. eurų didės gyventojų pajamų mokesčio (GPM) prognozuojamos įplaukos. Iš viso lėšos savarankiškosioms savivaldybių funkcijoms turėtų didėti apie 79 mln. eurų.
Svarstant sprendimo projektą dėl 2020 m. biudžeto pakeitimų, Tarybos nariams parūpo, ar bus įgyvendintas šių metų Birštono savivaldybės biudžeto pajamų surinkimo planas. Finansų skyriaus vedėja Ona Grigonienė teigė, kad, gruodžio 1 d. duomenimis, GPM surinkimas atsilieka 620 tūkst. eurų, ši suma bus kompensuota lėšomis, pasiskolintomis iš Finansų ministerijos. Jų nereikės sugrąžinti – 673 tūkst. eurų paskola iš ministerijos gauta kaip tikslinė dotacija.

Kurorte kursis bendradarbystės centras „Spiečius“
Po ilgų diskusijų Tarybos nariai pritarė partnerystės sutarties pasirašymui tarp Birštono savivaldybės administracijos ir VšĮ „Versli Lietuva“ dėl bendradarbystės centro „Spiečius“ įkūrimo Birštono savivaldybėje.
Didėjant žmonių mobilumui, keičiantis darbo vietos sampratai, vis populiaresnės tampa visiškai aptarnaujamos bendradarbystės erdvės, kuriose samdomi darbuotojai gali patogiai dirbti per nuotolį, nevykdami į įmonių biurus, taip pat atostogų ar kitu patogiu metu.
Pasirašius minėtą sutartį, Birštone atsiras galimybė įkurti vieną iš šešių Lietuvoje planuojamų steigti naujų bendradarbystės centrų, kuriame veiks netradicinio tipo verslo vystymo erdvė, pritaikyta smulkiojo ir vidutinio verslo subjektams (vykdantiems veiklą ne ilgiau kaip penkerius metus) gauti žinių, ugdytis verslumo įgūdžius, bendradarbiauti tarpusavyje, sujungti savo idėjas ir plėstis, auginti verslo apyvartą.
Kaip politikus informavo VšĮ „Versli Lietuva“ gen. direktorė Daina Kleponė, Birštono savivaldybės paraiška dalyvauti šiame projekte buvo atrinkta dėl kurorto patrauklumo poilsiautojams, dar neišnaudoto vietinio verslo potencialo, paslaugų plėtros galimybių. Bendradarbystės centro įkūrimas kainuos apie 30 tūkst. eurų, jų tikimasi gauti iš „Ateities ekonomikos DNR planui“ skirtų finansavimo lėšų.
Įmonės „Versli Lietuva“ atstovės Daina Kleponė ir Inga Juozapavičienė politikams pristatė BC „Spiečius“ paslaugas, atsakė į daugybę jų klausimų.
Pasak D.Kleponės, centro patalpose smulkioms ir vidutinėms įmonėms bus teikiamos nemokamos verslo konsultacijos, vyks praktinės mentorystės sesijos, verslo įgūdžių mokymai, informaciniai seminarai. Įmonių darbuotojai galės nemokamai naudotis kompiuterizuotomis darbo vietomis, bus skatinamos jų verslo plėtros iniciatyvos.
Į bendradarbystės centrą galės kreiptis ir emigrantai, norintys įsitvirtinti Lietuvoje ir gauti verslo bendruomenės palaikymą. D.Kleponė pasakojo apie tai, kaip, pasinaudojus ekspertų patarimais, pirmojo karantino metu buvo sukurta 1300 mažo verslo elektroninių parduotuvių, 30 proc. iš jų – regionuose. Taip pat buvo išleistas pirmasis Lietuvoje elektroninis dovanų kuponas, su kuriuo galima įsigyti prekių daugiau nei šimte parduotuvių.
Dalyvavimas bendradarbystės erdvėje gali būti naudingas ir ūkininkams, pavyzdžiui, gaminantiems sūrius ir norintiems juos parduoti. Jiems bus padedama susikurti savo prekinį ženklą, e. parduotuvę, profesionaliai nufotografuoti produktus, juos išreklamuoti.
Įgyvendinant DNR plano priemones, bent 50 įmonių galės pasinaudoti tiksline parama verslui, planuojama subsidija vienai įmonei –20 tūkst. eurų.
Šiuo metu BC „Spiečius“ mobilios darbo vietos jau įkurtos Alytuje, Šiauliuose, Tauragėje, Panevėžyje, Klaipėdoje, Kėdainiuose, Marijampolėje.
Kitu Tarybos sprendimu Savivaldybės taryba įmonei „Versli Lietuva“ panaudos pagrindais perdavė patalpas (konferencijų salę su pagalbinėmis patalpomis), esančias Jaunimo g. 4, Birštono kultūros centre. Balsuojant dėl šio klausimo, politikų balsai pasiskirstė po lygiai – 7 jų kėlė rankas už patalpų perdavimą, o 7 – balsavo prieš. Todėl sprendimas priimtas merės N.Dirginčienės dvigubo balso persvara.
Tarybos nariams, susirūpinusiems, kad renovuojamos Meno mokyklos moksleiviai Kultūros centre neteks patalpų, kuriose repetuodavo, merė paaiškino, jog karantino metu kontaktiniai užsiėmimai nevyksta, o prireikus moksleivių poreikiams galės būti naudojama Savivaldybės mažoji salė.
Įmonė „Versli Lietuva“ šias patalpas įsipareigojo savo lėšomis visiškai įrengti, pritaikyti darbui, aprūpinti reikiamomis priemonėmis ir pagal sudarytas sutartis teikti paslaugas „Spiečiaus“ nariams. Viena iš būtinų sąlygų – šiose patalpose teikiamos paslaugos turės būti prieinamos 7 dienas per savaitę po 24 val.; pirmais veiklos metais bus įsteigtas vienas etatas.
Po metų, t. y. nuo 2022 m. sausio 1 d., Birštono savivaldybė arba jos įsteigta įstaiga galės perimti ir savo lėšomis toliau laikinai (iki 2026 m. pabaigos) administruoti bei išlaikyti BC „Spiečius“ veiklą.
Tarybos nariams išreiškus susirūpinimą, kad naujai kuriami verslai, paslaugos ramaus poilsio kurortą pavers triukšmingesniu, D.Kleponė sakė, kad reguliavimas – yra Tarybos narių teisė, todėl jų sutarimu gali būti skatinamos tos paslaugos, kurių kurortui ar kaimiškoms vietovėms trūksta. „Mūsų siekis, kad kurtųsi aukštos pridėtinės vertės verslai, – pastebėjo VšĮ „Versli Lietuva“ gen. direktorė, pasidalinusi sėkmingais tokio verslo pavyzdžiais.

Pritarė manifestui „Už Europos sveikatos sąjungą“
Taryba pritarė sprendimui pasirašyti manifestą „Už Europos sveikatos sąjungą“, tai padaryti įpareigota merė N.Dirginčienė.
Šio manifesto autoriai – žymūs Europos politikai, tarp jų ir Pasaulio sveikatos organizacijos specialusis pasiuntinys Europai, Europos sveikatos ir tvarios plėtros instituto steigėjas Vytenis Povilas Andriukaitis, kurie siūlo veiksmų planą, kaip šalys narės galėtų bendradarbiauti, siekiant geresnės europiečių sveikatos.
Manifestas skatina peržiūrėti Europos sveikatos sistemos spragas, galiojančius ES ir Pasaulio sveikatos organizacijos teisės aktus, kviečia bendradarbiauti, sustiprinant sveikatos politiką, sprendžiant pandemijos sukeltus iššūkius. Manifestu siekiama, kad klausimas dėl Europos sveikatos sąjungos sukūrimo būtų svarstomas ES šalių narių vyriausybių ir Valstybių Vadovų Taryboje ir, jos siūlymu, būtų įtrauktas į konferencijos dėl ES ateities darbotvarkę.

Pritarta spaudos leidinių prenumeratai
Po diskusijų daugumos Tarybos narių balsais (vienam susilaikius, vienam balsavus prieš) buvo pritarta sprendimui užprenumeruoti Birštono savivaldybės bendruomenės neįgaliems ir pensinio amžiaus asmenims Birštono krašto žmonėms skirtus leidinius, kuriuose periodiškai rašoma apie Savivaldybės tarybos ir Savivaldybės administracijos veiklą, kitus gyventojams aktualius klausimus.
Atlikus gyventojų apklausą, 2021 m. užprenumeruoti jų pasirinkti leidiniai: 362 egz. laikraščio „Gyvenimas“ priedo ,,Birštono versmės“ ir 28 egz. laikraščio „Naujasis Gėlupis“ priedo „Prie Vytauto kalno“.

Vietos veiklos projektams – beveik 500 tūkst. eurų
Daugumos balsais vicemeras Vytas Kederys deleguotas į Birštono sporto centro sporto tarybą ir į naujai formuojamą Alytaus rajono vietos veiklos grupės valdybą, kurioje dirbo ir ankstesnėje kadencijoje.
Pasinaudodamas proga V.Kederys Tarybos nariams pateikė informaciją apie VVG lėšomis įgyvendintus ar šiuo metu pradedamus vykdyti projektus. V.Kederio teigimu, buvo nelengva įtikinti žmones projektų nauda, paskatinti juos imtis verslų, kurti darbo vietas sau ir kitiems, pagerinti savo gyvenamąją aplinką.
Iš viso Birštono savivaldybės teritorijoje parengti septyni projektai, kurių metu gauta 68 tūkst. eurų kelio į Nemajūnus apšvietimui iš atsinaujinančios energijos šaltinių, taip pat – per 66 tūkst. eurų Nemajūnų kapinių infrastruktūros plėtrai (naujos tvoros pastatymui, želdiniams ir kt.).
Keturi asmenys pasinaudojo parama verslo pradžiai, verslo aplinkos sukūrimui, jos pritaikymui edukacijoms, kulinarinio paveldo, etnokultūrinių tradicijų sklaidai. Birštono savivaldybės administracija gavo 17,5 tūkst. eurų viešosios erdvės sutvarkymui.
Bendra investicijų suma – 496 180 Eur.

Turto, mokesčių, finansavimo ir kiti klausimai
Taryba priėmė sprendimą pagal pateiktus prašymus atleisti keturias verslo įmones nuo nuompinigių mokėjimo už nuomojamas patalpas bei žemės nuomą Birštone iki pat karantino laikotarpio pabaigos. Vietos įmonėms patalpų nuomos kainos sumažintos 50 proc., o viena Birštone investuojanti įmonė, kuri dar nepradėjo veiklos, visiškai atleista nuo nuompinigių.
Taryba pritarė sprendimui patvirtinti Nenaudojamų, apleistų arba neprižiūrimų patalpų ir statinių nustatymo, sąrašo sudarymo ir keitimo tvarkos aprašą. Priimtu Tarybos sprendimu siekiama nustatyti nekilnojamąjį turtą, kuris yra apleistas ir (arba) neprižiūrimas, įvertinti savininkų veiksmus dėl šių objektų naudojimo, priežiūros, būklės gerinimo ar jų užimamos teritorijos tvarkymo. Į Sąrašą įrašytus nekilnojamojo turto objektus planuojama apmokestinti maksimaliu nekilnojamojo turto mokesčio tarifu.
Posėdžio metu taip pat patvirtintas Nevyriausybinių organizacijų veiklos projektų finansavimo Savivaldybės biudžeto lėšomis tvarkos aprašas.
Pritarta Birštono muziejaus projektų, teikiamų Kultūros tarybai, koofinansavimui Savivaldybės lėšomis. Savivaldybės dalis – 10 proc., todėl prisidėjimui prie dviejų projektų –„Dokumentinių fotografijų paroda, skirta kardinolo V. Sladkevičiaus metams „Padaryk mane gerumo ženklu“ ir „Dingusios Birštono karališkosios pilies atmintis“ – sėkmės atveju reikės skirti 1783,69 Eur.
Taip pat buvo priimti sprendimai dėl Birštono savivaldybės tarybos veiklos reglamento patvirtinimo; biudžetinių įstaigų, kurių savininkė yra Birštono savivaldybė, vadovų darbo apmokėjimo tvarkos aprašo pakeitimo; valstybės turto ir ilgalaikio materialiojo turto perdavimo, jo nuomos, vietinės rinkliavos; tarnybinių gyvenamųjų patalpų, mokesčių ir kitais klausimais.
Tarybos nariai pasikeitė nuomonėmis, aptarė ir kitus rūpimus klausimus: dėl gyventojų testavimo COVID-19 testais; saugaus eismo ir draudžiamųjų ženklų; policijos kontrolės punktų; atliekų išvežimo švenčių dienomis; nevyriausybinių organizacijų veiklos ataskaitų.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Savivalda. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *