Birštono krašto kūrėjų – pripažintų ir mažiau žinomų – pėdsakais

Visuomet smagu sutikti naują knygą, juolab tą, kuri pasakoja apie kraštiečius. Birštono muziejuje buvo pristatyta literatūrinės kraštotyros pradininko, ilgamečio pedagogo Benjamino Kondrato 20–oji knyga iš ciklo, skirto kūrėjams.

Muziejaus direktorė Vilijeta Šalomskienė padėkojo autoriui už kruopštų ir reikalingą darbą. Ji tarp knygoje „Kūrėjų pėdsakais Trakų, Elektrėnų ir Birštono krašte“ surinktų 238 kūrėjų aprašymų surado ir 48 rašytojų, poetų, eiliuotojų, dailininkų, literatų, prisiminimų knygų autorių – daugiau ar mažiau žinomų, gal jau ir pamirštų – pavardes, kurios muziejininkus paskatins plačiau pasidomėti kraštiečių gyvenimais ir kūryba.
Knygos autorius B.Kondratas, sekdamas kūrėjų pėdomis, parengė jų biogramas, susijusias su konkrečiomis vietovėmis. Birštono kurortą buvo pamėgę garsūs menininkai. Čia kelis mėnesius gydėsi ir „Dievų mišką“ rašė Balys Sruoga, gyveno garsus dailininkas Nikodemas Silvanavičius, vaizdingas apylinkes tapė Antanas Žmuidzinavičius, savo pėdsakus paliko rašytojai Antanas Vienuolis – Žukauskas, Ieva Simonaitytė, Kazys Binkis ir kiti.
Šalia iškilių, pripažinimą ir žmonių pagarbą pelniusių kraštiečių, kūrusių skirtingais laikotarpiais – kalbininko Jono Kazlausko, gydytojo, poeto, memuaristo Stanislovo Moravskio, tremtinio, prisiminimų knygų autoriaus Arvydo Vilkaičio, tragiško likimo poetės Danutės Zieniūtės, kūrybinę gyslelę turėjusio kunigo Mykolo Marijono Petkevičiaus, publicisto, eseisto, žurnalisto Juliaus Pastarnoko ir kt. – knygoje pristatomi ir šiandien Birštone gyvenantys bei dirbantys žmonės, kurie turi kūrybos gyslelę.
Autorius, pristatydamas išskirtinius šio krašto žmones, iš jų išskyrė kalbininką, vieną žymiausių XXa. baltistų prof. J.Kazlauską, pasidalino naujausiais spėjimais apie jo paslaptingą ir tragišką žūtį 1970 metų rudenį. Neatsitiktinai – šių metų rugpjūčio 1 d. jam būtų sukakę 90 metų. Ši sukaktis Birštono muziejaus rūpesčiu tradiciškai šį šeštadienį minima J.Kazlausko gimtinėje Matiešionyse.
B.Kandrotas atsiprašė už tai, kad Birštono kūrėjams skirtas skyrius yra palyginti kuklus, pats nebūdamas šio krašto žmogumi, jis galėjo daug ko nežinoti ir praleisti.
Jis papasakojo apie tai, kaip gimė idėja rengti knygų seriją „Kūrėjų pėdsakais“, atskleidė, su kokiais nesklandumais susidūrė Birštone, rinkdamas medžiagą knygai ir ieškodamas rėmėjų, prasitarė šiuo metu dirbantis prie 21–osios šio ciklo knygos. Taip pat yra išleidęs knygą ir apie Prienų krašto kūrėjus.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *