Paminėjo kautynių šimtmetį

Vasario 8 -ąją Jieznas minėjo Lietuvos kariuomenės kautynių su Raudonąja armija Jiezno mūšio šimtmetį. Šiai svarbiai datai skirti renginiai Jiezne prasidėjo dar praėjusių metų pabaigoje. Seniūno Algio Bartusevičiaus ir kraštiečių istoriko Vytauto Kuzmicko ir leidyklos „Tera publica“ vadovo Vytauto Kandroto iniciatyva Jiezno kultūros ir laisvalaikio centre buvo atidaryta fotografijų paroda, primenanti 1918 – 1919 metų įvykius Jiezno krašte.

Mūšio sukakčiai paminėti buvo skirtas ir šaulių žygis savanorių takais, aplankant mūšio vietas maršrutu Žvirgždėnų kaimas – Jieznas. Apie žygeivių, tarp kurių buvo ir Jiezno bendruomenių žmonės bei nemažai svečių iš kitų Lietuvos vietų, kelią paverkniais 9 puslapyje pasakoja kartu žingsniavusi Onutė Valkauskienė.
O vasario 8 -osios rytas prasidėjo taip pat keliaujant po apylinkes. Seniūnas A. Bartusevičius su jaunaisiais šauliais aplankė Nibrių, Pelekonių, Sobuvos, Anglininkų kaimų kapinaitėse palaidotų savanorių kapus, uždegdami žvakeles pagerbė jų atminimą.
Vėliau estafetę perėmė kariai. Jie Nepriklausomybės aikštėje pristatė Lietuvos kariuomenės pėstininkų karinę ginkluotę ir ekipuotę. Šiai šventei skirtas minėjimas prasidėjo Jiezno parapijos klebono Rolando Bičkausko aukojamomis šv. Mišiomis Jiezno bažnyčioje. Pasibaigus iškilmėms bažnyčioje visi darnia kolona nužygiavo į senąsias Jiezno kapines, kuriose palaidoti bolševikų nužudyti savanoriai. Čia prie paminklo buvo padėtos gėlės, uždegtos žvakės. Savanorių atminimas buvo pagerbtas tylos minute ir Krašto apsaugos savanorių šūvių salvėmis.
Prie paminklo sveikinimo žodžius tarė Lietuvos krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas pulkininkas Dainius Pašvenskas, Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, Prienų šaulių kuopos vadas Egidijus Visockas ir kiti garbūs svečiai.
Išsamiau Jiezno kautynių akimirkos buvo prisimintos susibūrus Jiezno laisvalaikio ir kultūros centre. Apie 1919-ųjų metų įvykius kalbėjo muziejininkė Viktorija Bielevičienė ir istorikas Vytautas Kuzmickas, susirinkusiems koncertavo Lietuvos kariuomenės Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono orkestras.
Vakare jiezniškiai dar turėjo progą pasižiūrėti kino filmą „Tarp pilkų debesų“, prikėlusį iš atminties tremties išgyvenimus.
„Gyvenimo“ informacija

Rubrikoje „Neliks duonos su druska - liks Tėvynė“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *