Pakvietė pasinerti į Meksikos spalvų, skonių ir muzikos pasaulį

Pirmasis šių metų susitikimas Birštono viešojoje bibliotekoje jos lankytojus nukėlė į nuostabą keliantį, kontrastų kupiną planetos kampelį – Meksiką. Kelionių ir knygų mėgėjai turėjo retą progą pabendrauti su žurnaliste, pernai išleistos knygos „Meksika, mano meile“ autore Jolanta Ona Vitkute ir jos vyru meksikiečiu Andrés Cedillo, paskanauti šioje šalyje auginamos kavos ir neįprastų mūsų skoniui saldumynų, pasiklausyti mariačių dainų. Susidomėjusieji papasakotomis istorijomis minėtą knygą galėjo įsigyti su autorės palinkėjimais ir autografu. Kiti norintieji paskaityti knygą „Meksika, mano meile“, ją ras bibliotekos lentynose.
Jolanta Ona Vitkutė – buvusi žurnalo „Geras skonis“ redaktorė, besidominti kelionių, gastronomijos ir restoranų kultūros temomis, kelių poezijos rinkinių ir knygos vaikams autorė. Į Meksiką ji išvyko daugiau nei prieš šešerius metus, susituokusi su pasaulyje pripažintu chemijos srities mokslininku Andres Cedillo. Būtinybė jai geriau pažinti vyro gimtinę, o jam – deramai ją pristatyti ir paskatino porą daug keliauti, pažinti vis įdomesnius šalies kampelius. Jolantos įspūdžiai ir Andres fotografijos kaupėsi, o vėliau buvo suguldyti knygoje, kuri keliautojams, ketinantiems patyrinėti šią šalį, taps puikiu kelionių vadovu, pristatys pražuvusių civilizacijų palikimą – majų piramides, actekų šventovių griuvėsius, žmogaus rankų nepaliestą gamtą – ugnikalnius, kanjonus, krioklius, džiungles, supažindins su meksikiečių tradicijomis, atvers kultūrinio gyvenimo, nacionalinės virtuvės užkulisius. Visa tai knygoje aprašyta detaliai ir kinematografiškai.
Autorė, gausiai susirinkusiems birštoniečiams pristatydama knygą, pabrėžė, kad visai nesvarbu, kiek tau metų – niekad nevėlu gyvenimą pradėti iš naujo. Taip nutiko ir jos atveju. Vis dėlto juokais pridūrė, kad svajonės pildosi, todėl reikia svajoti atsargiai. Troškusi sutikti artimą draugą, ji nesitikėjo, jog jis bus iš taip toli. Kita vertus, pažintis su Andre Jolantai suteikė galimybę išpildyti dar vieną seną svajonę. Ji visuomet labai domėjosi dailininke Frida Kahlo, kurios netgi serviruotas maistas priminė paveikslus. Įsikūrusi Meksikoje ji aplankė mėlynąjį namą – muziejų, kuriame būsimoji menininkė gimė, užaugo, kelerius metus gyveno su savo didžiąja gyvenimo meile dailininku Diegu Rivera ir mirė.
J.O.Vitkutė klausytojams papasakojo ne tik apie Meksikoje aplankytas vietoves, gamtos ir architektūros stebuklus, bet ir apie savo gyvenimą svečioje šalyje. Susidariusi išankstinį karnavalų šalies įvaizdį ji į šią šalį pirmą kartą vyko prisikrovusi lagaminus spalvingų suknelių, tačiau jų neprireikė – 22 mln. gyventojų turinčiame Meksike visi vaikščiojo apsirengę tamsių spalvų megztiniais ir džinsais. Tačiau dėl šurmulio ir šviečiančios saulės ji sako nuolat gyvenanti atostogų nuotaikomis. Tiesa, pradžioje jai teko priprasti prie neįprastų meksikiečių virtuvės patiekalų, iš kurių keisčiausi – su skruzdėlių kiaušinėliais ir kepintais žiogais, ir prie neįprastai džiaugsmingos bei spalvingos Mirusiųjų dienos tradicijų. Išgyveno ir stiprų žemės drebėjimą. Nepaisant egzistuojančios didelės socialinės gyventojų atskirties, Meksiko priemiesčiuose, taip pat prie sienos su JAV klestinčio nusikalstamumo, knygoje autorė formuoja saugios šalies įvaizdį.
Nemažai klausimų sulaukė ir rašytojos vyras, jo teirautasi, ar patinka Lietuva, ką jis mano apie nacionalinę jos virtuvę bei lietuvių būdą. Pasirodė, kad jis yra didelis mūsų šalies gerbėjas, jau sukaupęs ir didelį aplankytų jos vietovių fotografijų archyvą.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *