„Juodasis“ ligoninės pertvarkymo scenarijus Prienams grėstų socialine katastrofa

Sveikatos ministras Aurelijus Veryga teigia, jog regionuose sumažėjus žmonių, ligoninių tinklas tapo visai neefektyvus, dėl to pradėti rengti sveikatos sistemą reguliuojančių įstatymų pakeitimai, sudrebinę mažąsias rajonų ligonines.
Susirūpinimas dėl Prienų ligoninės išlikimo nepradingo net prieš didžiąsias metų šventes. Gruodžio 17 dieną Prienų ligoninėje vykusioje diskusijoje buvo išsakytas nerimas dėl parengtų Sveikatos sistemos įstatymo straipsnių pakeitimų ir Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo pakeitimo įstatymo, kuriems įsigaliojus Prienų ir Birštono savivaldybių gyventojai netektų jiems svarbių gydymo paslaugų. Nukentėtų ir ligoninės darbuotojai – jeigu Prienuose liktų tik slaugos skyrius, tektų atleisti mažiausiai 95 darbuotojus iš šiuo metu dirbančių 206, kurie papildytų bedarbių gretas. Dėl skubios pagalbos, stacionarinio gydymo Birštono ir Prienų gyventojams reikėtų kreiptis į Kauno, Alytaus, Marijampolės ir kitų miestų ligonines. Šiuo metu vien Priėmimo – skubios pagalbos skyriuje per metus suteikiama 11 tūkst. paslaugų, vidutiniškai apžiūrima po 25 pacientus per dieną, o uždarius šį skyrių ir padidėjus pacientų srautui į kitas gydymo įstaigas, Prienų PSPC greitosios medicinos pagalbos ekipažai pavirstų „taksi“ ir nesusidorotų su pervežimais. Ypač neapsaugoti taptų vyresnio amžiaus žmonės, kuriuos tretinio lygio gydymo įstaigos neretai laiko neperspektyviais ligoniais. Jau dabar Vidaus ligų skyriaus gydytojai, siekdami sunkius, ne jų kompetencijai priskiriamus ligonius perkelti į aukštesnio lygio įstaigas, susiduria su įvairiais sunkumais.
VšĮ „Prienų ligoninė“ direktorė Jūratė Milaknienė, supažindinusi susirinkusiuosius su įstaigos veiklos rodikliais, pabrėžė, jog ligoninės veikla optimizuota, joje yra likusios 109 lovos, iš jų – 45 aktyvaus gydymo, 38 – palaikomojo gydymo ir slaugos, 20 – dienos stacionaro, 8 – dienos chirurgijos. Ligoninėje gydomi mažieji pacientai, teikiamos skubios pagalbos, reanimacijos ir intensyvios terapijos, paliatyvios pagalbos, reabilitacijos paslaugos. Svarbiausia tai, kad šiuo metu susirgę gyventojai medicininę pagalbą gali gauti kuo arčiau namų.
Vis dėlto pagal planuojamus kriterijus Prienų ligoninė akivaizdžiai neatitinka Sveikatos apsaugos ministerijos keliamų reikalavimų, nors jos finansiniai rodikliai yra geri. Kai kurie kriterijai, pvz., išvengiamos hospitalizacijos, stacionaro medikams kelia nuostabą. Aiškėja, kad šis rodiklis greičiausiai pasiskolintas iš skandinavų dokumentų…
J.Milaknienė įspėjo, jeigu Sveikatos apsaugos ministerijos parengtas „juodasis scenarijus“ įsiteisėtų, tai neišvengiamai paliestų ir kaimiškąsias Prienų rajono slaugos ir palaikomojo gydymo ligonines (taip pat ir Birštoną, kur tokį skyrių planuojama įkurti), nes jų teikiamos paslaugos greičiausiai būtų centralizuotos ir perkeltos į Prienus.
Prienų rajono savivaldybės mero Alvydo Vaicekausko nuomone, Prienų ligoninė gyventojams labai reikalinga ir reikia dėti visas pastangas, kad gydymo paslaugos jiems būtų prieinamos, juolab po to, kai ligoninė įvykdė anksčiau keltus reikalavimus ir „išsigrynino“, atsisakydama chirurgijos, akušerijos ir kitų paslaugų. Meras akcentavo, jog šiuo metu dažnam kaimo gyventojui yra iššūkis atvykti iki rajoninės ligoninės, nekalbant apie didžiąsias Kauno gydymo įstaigas, kurios užtvindytos ligonių srautų. Jam kelia nerimą tai, kad Ligonių kasos neskuba atsiskaityti su įstaiga už suteiktas papildomas paslaugas, kyla neaiškumų ir dėl planuojamo slaugos termino sutrumpinimo (nuo 4 mėn. iki 2 mėn.) ligoninėse. A.Vaicekauskas mano, jog savivaldybei svarbu turėti strategiją ligoninės klausimu.
Birštono savivaldybės vicemeras Vytas Kederys birštoniečių vardu taipogi išsakė palaikymą Prienų ligoninei. Jis patikino, jog medikų darbas reikalingas ir vertinamas, todėl būtina imtis visų įmanomų veiksmų, kad ligoninė išliktų.
Diskusijoje dalyvavęs LR Seimo narys Andrius Palionis supažindino, ką pavyko nuveikti Seime, kad iš ruošiamų įstatymo pakeitimų būtų išbraukti atskiri punktai, kurie galėtų tapti nuosprendžiu mažoms rajonų ligoninėms. Jis išklausė medikų nuomones ir pažadėjo į jas atsižvelgti.
Diskusijoje taip pat dalyvavo Prienų, Birštono, Jiezno, Veiverių, Balbieriškio pirminės sveikatos priežiūros centrų, kitų gydymo įstaigų vadovai, savivaldybės Tarybos nariai. Bendru sutarimu nuspręsta parengti rezoliuciją su pasiūlymais ir pateikti ją Seimui bei Vyriausybei.
Tuo tarpu širvintiškiai šią savaitę jau surinko pusšešto tūkstančio gyventojų parašų po peticija „Už Širvintų ligoninės išsaugojimą“. Galbūt šią iniciatyvą perims ir prieniečiai?
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *