Tiki verslas – verslui, žmogus – žmogui idėja

Prienuose ne tiek daug privataus verslo įmonių, kurios veiklą skaičiuoja dešimtmečiais. „Nepaisant nieko, išlikome, dirbame ir šiandien esame vieni iš nedaugelio „mohikanų“, dėl to ir unikalūs,“ – juokauja šiemet 20 metų veiklos sukaktį mininčios individualios įmonės „Alvydo verslas“ įkūrėjas ir savininkas Alvydas Griušelionis.

Dvidešimties metų veiklos sukaktį mininčios IĮ „Alvydo verslas“ savininkas Alvydas Griušelionis su žmona Ramune (dešinėje) ir įmonės darbuotojomis Danguole, Onute ir Ramune.

„Alvydo verslui“ – 20 metų
Nuosavo verslo pradžia jis laiko 1998 metų gruodžio 3 dieną, todėl visi klientai, įmonės gimimo dieną užsukusieji apsipirkti į kanceliarijos ir biuro reikmenų parduotuvę Vytauto gatvėje, sulauks staigmenos. A.Griušelionio teigimu, pažymint šią datą, norisi mažytę šventę sukurti ir lojaliems savo pirkėjams, juk nedideliame mieste šeimos verslą plėtojanti įmonė per tiek metų tapo vietos bendruomenės, kur visi vienas kitą pažįsta, pasitiki ir remia, dalimi.
„Vienas verslo nesukursi, džiaugiuosi organizuota ir patikima dešimties žmonių komanda, kai kurie jų įmonėje dirba po 9 – 14 metų. Šiuo metu rasti tokių patikimų darbuotojų būtų sunku,“ – kalba A.Griušelionis, Prienuose ir Alytuje įsteigęs tris parduotuves, dvi – prekiauja kanceliarijos ir biuro prekėmis, viena – buities ir švaros prekėmis.
A.Griušelionis – pagal profesiją statybininkas. O į privatų verslą jis atėjo prieš 22 metus, kai teko padėti broliui Romui jo įsteigtoje įmonėje „Inforona“. Taip atsitiko, kad brolis norėjo atsisakyti prekybos kanceliarinėmis prekėmis ir koncentruotis perspektyvioje informacinių technologijų srityje. Jaunesnysis brolis Alvydas tai priėmė kaip galimybę pradėti savarankišką verslą, todėl įsteigė individualią įmonę ir atidarė kanceliarinių prekių parduotuvę.
„Esu dėkingas broliui už įdirbį,“ – prisimindamas nelengvą verslo pradžią sako verslininkas. Per du dešimtmečius verslas išaugo, sustiprėjo. Šiandien A.Griušelionis jau nesidairo į konkurentus, jis nepriklausomas nuo tarpininkų, nes daugelį prekių įsiveža pats iš Lenkijos, Čekijos, Latvijos ir kitų šalių. Todėl savo klientams gali ir palankesnę kainą pasiūlyti, ir įdomesnį asortimentą surinkti, ir parvežti „eBay“ elektroninėje parduotuvėje nusižiūrėtą retesnę prekę. Pirmasis Prienų pirkėjams pasiūlė kineziterapinį smėlį, rankdarbių ir dekoravimo rinkinukus ir kt.
„Alvydo verslo“ kanceliarijos parduotuvėse siūlomas didelis prekių pasirinkimas, priskaičiuojama maždaug 10 tūkst. pavadinimų prekių – rašikliai, popierius, segtuvai, darbo stalo reikmenys, dailės ir dekoravimo, galanterijos ir mokyklinės prekės, braižymo priemonės, biuro įranga, sportiniai prizai, taip pat ir kompiuterinė technika, įvairūs jos priedai.
Lentynose galima rasti ir kavos, ir švaros priemonių, ir verslo dovanų. A.Griušelionio teigimu, nieko stebėtino, jo tikslas – aptarnauti biurus, pasiūlyti jiems visko, ko gali prireikti dirbant, tvarkant patalpas, bendraujant su klientais, mezgant verslo ryšius.

Iš gyvenimo mokyklos – į socialiai atsakingą verslą
Savarankiškas verslas A.Griušelionio šeimai tapo savotiška gyvenimo mokykla, kuri ugdė gebėjimą eiti į priekį ir nepasiduoti. Pradžioje apie geriau aprūpintą buitį šeima nė negalėjo pasvajoti, kiek lėšų uždirbdavo – tiek pat sugrįždavo į verslą, reikėjo laiku išmokėti atlyginimus darbuotojams, surinkti mokesčius. Situaciją sunkino tai, kad patalpas parduotuvei teko nuomotis iš kitų. Prekiavo nešildomose buvusios „Eglės“ valgyklos konditerijos cecho patalpose Vytauto gatvėje, po to – šalia pastatytame naujame pastate. Pirmajame jo aukšte įkūrė raštinės reikmenų, o antrame – buitinės technikos parduotuves. Taip dirbo dvejus metus. Bet kai nuomos kaina išaugo, savo parduotuves Alvydas perkėlė kitapus gatvės, į buvusiame Buitiniame kombinate nuomojamas patalpas. Šiame pastate buities prekių parduotuvė dirba iki šiol. O kanceliarinių prekių parduotuvė netrukus persikėlė į nuosavas patalpas prie stoties.
Šiandien įmonės vadovui rūpi, kad jo verslas būtų socialiai atsakingas, nes nuo to, kaip sėkmingai dirba parduotuvės, priklauso ir darbuotojų atlyginimai, ir jų bendravimas su klientais, galiausiai lojalumas.
Šie metai verslininką pamokė, kad, susiklosčius nepalankioms verslo aplinkybėms, gali bet kada atsidurti rizikos zonoje. „Puiku, kad Prienai gražinasi, siekia tapti traukos centru. Tačiau dėl Vytauto gatvės remonto, transporto spūsčių praradome dalį savo nuolatinių klientų, kuriems tapo nepatogu stabtelėti prie parduotuvės apsipirkti. Teko mobilizuoti jėgas, suaktyvinti prekybą Alytuje, priimame užsakymus telefonu ir patys išvežiojame prekes. Šiuo metu kuriame patogią naudoti elektroninės prekybos parduotuvę,“ – A.Griušelionis iš patirties žino, kad versle gali išlikti tie, kurie laiku priima būtinus sprendimus ir atkakliai siekia savo tikslo.

Laimi besidalinantys…
Pasak pašnekovo, žinoma, šiandien jis nepraleidžia progų sužinoti ko nors naujo, kas padėtų pagerinti verslo aplinką, pritraukti daugiau klientų. Domisi 1936 – 1945 m. išleistomis verslo knygomis, jose randa sau naudingų patarimų. Anot jo, šiose neįkainojamose knygose sudėta esminė verslo logika, kurią vėlesni autoriai tik persirašė, išdėstę savais žodžiais.
Su įdomumu A.Griušelionis dalyvauja Alytaus verslo klubo BNI „Alytis“ susibūrimuose, kuriuose gauna kitų verslininkų palaikymą, padrąsinimą, pasisemia gerų idėjų. Jis pasakoja, kad JAV kilusi verslo rekomendacijų organizacija šiandien turi beveik dvi dešimtis aktyvių verslininkų klubų Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir kt. miestuose. „Klubo veikla pagrįsta „laimi besidalinantys“ filosofija, todėl verslai nekonkuruoja tarpusavyje, o siekia bendradarbiauti, padėti vieni kitiems sukauptomis žiniomis, patarpininkauti per turimus ryšius. Taigi asmeninės rekomendacijos ir patikimumas turi įtakos pelningų kontraktų sudarymui, lemia projektų sėkmę,“ – teigia A.Griušelionis.
Jo įsitikinimu, šiais principais pagrįstos erdvės bendradarbiavimui ir verslo plėtojimui reikia ir Prienuose. Palaikymas iš šalies smulkiesiems verslininkams suteiktų daugiau užtikrintumo, taptų lengviau pristatyti save potencialiems klientams ir partneriams. Juk ir „Alvydo verslo“ parduotuvių pripažinimas neatėjo savaime, kai kurie galimi klientai užsispyrusiai laikėsi susidarytų stereotipų ir specialiai važiuodavo apsipirkti į Kauną, į didžiuosius centrus. Pakviesti apsilankyti ir pasidairyti po parduotuvę Prienuose, jie nustebdavo, jog prekės čia pigesnės, didelis jų pasirinkimas, ir savo nuomonę į smulkaus verslo galimybes pakeisdavo.
„Laikausi nuostatos nevilioti pirkėjų įvairiomis akcijomis. Neapgaudinėju jų vienoms prekėms nustatydamas ženklias iki 50 proc. nuolaidas, o kitas pabrangindamas. Iš karto visoms prekėms nustatau „protingą“ kainą,“ – A.Griušelionis patikina, kad versle turi būti kuriama vertė ne tik sau, bet ir pirkėjui. Jei apsipirkimas bus sklandus, klientas ras viską, ko jam reikia, kaina tenkins, tuomet abipusis ryšys taps nuolatinis.
Taupant klientų laiką, „Alvydo verslo“ parduotuvėse taip pat priimami užsakymai norimam kompiuteriui įsigyti, remontuojama kompiuterinė technika, teikiamos reklaminių plakatų, skrajučių spausdinimo, užrašų ant verslo dovanų, suvenyrų graviravimo lazeriu, iškabų gamybos, prekių pristatymo į biurą ir kitos papildomos paslaugos.
Rūpintis verslu A.Griušelioniui padeda dešinioji jo „ranka“ – žmona Ramunė, ir sūnus Aurimas, kuris prireikus ir prekėmis pasirūpina, ir pats už prekystalio stoja… Tačiau paklaustas, ar svarsto sukurtą verslą kada nors perleisti sūnui, Alvydas prasitaria apie tai rimtai mąstantis. Anot jo, šios srities verslo ateitį labai sunku prognozuoti, nežinia, ar jis išliks perspektyvus ir užtikrins stabilias pajamas po kelių dešimtmečių. Modernių technologijų amžiuje žmonių mąstymas ir jų poreikiai labai greitai keičiasi, todėl tai, kas šiandien populiaru, rytoj galbūt neteks prasmės. Žvelgiant plačiąja prasme, gali atsitikti ir taip, kad žmonijai susidūrus su potvyniais, gaisrais ir kitokiais iššūkiais, jai rūpės išgyventi, atkurti namus, o ne apsirūpinti rašikliais…
Alvydas Griušelionis neslepia, kad sukurti nuosavą verslą jį paskatino didelės ambicijos prasigyventi niekam nelankstant nugaros. O šiandien jis labiau tiki „žmogus – žmogui“ koncepcija…
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Verslas ir paslaugos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *