Ekonomiška ir energiškai efektyvi plokščiųjų stogų šiltinimo sistema

Stogas yra viena svarbiausių pastato dalių, turinčių didelę įtaką jo energiniam naudingumui. Jis turi būti ne tik šiltas ir sandarus, jis turi išlaikyti reikiamą konstrukcinį tvirtumą, užtikrinti eksploatacinį patogumą ir kuo ilgesnį jo eksploatavimo laiką.
Stogui ekonomiškai naudinga rinktis tas medžiagas, kurios ne tik puikiai atlieka savo tiesioginę funkciją, bet teikia ir papildomos naudos: supaprastina įrengimą, palengvina konstrukciją ir jos priežiūrą ar atlieka daugiau nei vieną funkciją.
Pagrindinė ir svarbiausia stogo izoliacijos funkcija yra sumažinti šilumos nuostolius per stogo konstrukciją.

Vertikaliai orientuotų plaušų plokštės
Pavyzdžiui, visuomeninės paskirties pastatų stogų šilumos perdavimo koeficiento vertė turi neviršyti 0,11 W/(m2K), (žr. 1 lentelę) tad plokštiesiems stogams įrengti gali prireikti net 4 sluoksnių šilumos izoliacijos. „Paroc“ pasiūlė racionalesnį sprendimą – plokščiųjų stogų šiltinimo sistemą PAROC PROOF, skirtą ir naujajai statybai, ir renovuojamiems pastatams.
Šią sistemą sudaro dviejų tipų plokštės: PAROC ROB 80 ir naujosios PAROC ROL 30.
PAROC ROB 80 statybininkams jau gerai žinomos, naudojamos kaip viršutinės plokščiojo stogo plokštės – ant jų įrengiama ritinine? prilydomoji ir mechaniškai tvirtinama danga.
Naujosios PAROC ROL 30 – tai vertikaliai orientuotų plaušų plokštės, kurių šilumos laidumo koeficientas (λ) 0,038 W/(mK). Dėl vertikaliai orientuotų plaušų šių plokščių stipris gniuždant (σm) yra 30 kPa. Kitaip tariant, jos atlaiko iki 3 tonų svorį į 1 kv. metrą.
Kadangi kartkartėmis tenka užlipti ant stogo ir atlikti jo priežiūros darbus, rekomenduojama ant jo įrengti vaikščiojimo takus.

Šilumos izoliacijos įrengimas
Sistema PAROC PROOF gali būti naudojama ant kiaurymėtojo gelžbetonio arba profiliuotos skardos perdangų. Jos įrengimas panašus į jau įprastą stogų šiltinimą plokštėmis PAROC ROS 30. Darbus reikėtų pradėti nuo tolimiausių zonų, kad būtų išvengta nereikalingo vaikščiojimo per šiltinamąją medžiagą.
Šiltinant plokščiuosius stogus, kurių denginys yra iš trapecinių plieno lakštų, pirmiausia reikia įrengti paklotą vandens garų ir oro izoliacijos įrengimui. Tam naudojamos PAROC ROB 80 plokštės. Jei gelžbe-tonio pagrindas lygus, to daryti nereikia.
Vandens garų ir oro užkarda – plėvelė įrengiama laikantis statybos techninio reglamento STR 2.05. 02: 2008 „Statinių konstrukcijos. Stogai“ 3 priedo reikalavimų – paklojama plėvelė, o jos siūlės suklijuojamos.
Ant plėvelės klojamos plokštės PAROC ROL 30. Šias siauras ir ilgas (0,2 × 2,4 m) plokštes nešioti puikiai tinka šakės, o darbui atlikti pakanka vieno žmogaus. Jos ypač gerai susiglaudžia, tarp jų nelieka plyšių. Svarbu plokštes kloti perslenkant jas viena kitos atžvilgiu, kad nesusidarytų keturių kampų sandūrų. Šių plokščių suklojama tiek, kad jas visas iš karto būtų galima uždengti PAROC ROB 80 plokštėmis, nevaikštant ant jau paklotų PAROC ROL 30. Viršutines plokštes rekomenduojama kloti taip, kad jų siūlės nesutaptų su apatinių plokščių siūlėmis.
Hidroizoliacinę stogo dangą reikia sukloti iškart arba pasibaigus darbo laikui (pamainai). Negalima palikti neuždengtos šilumos izoliacijos ilgiau nei vieną dieną. Tvirtinimo elementai, jų skaičius ir išdėstymas parenkami pagal STR 2.05.02: 2008 „Statinių konstrukcijos. Stogai“ 1 priedo reikalavimus.

Įrengiant ant gelžbetonio perdangos, plokštės klojamos dviem sluoksniais: pirmiausia – PAROC ROL 30, o ant jų – PAROC ROB 80.

– Stogo danga
– Tvirtinimo detalė
– PAROC ROB 80, 30 mm
– PAROC ROL 30, 210–450 mm
– Vandens garų ir oro užtvara (plėvelė)
– Kiaurymėta gelžbetonio plokštė

Įrengiant ant trapecinių plieno lakštų, klojami trys sluoksniai: naudojant PAROC ROB 80, pirmiausia paklojamas lygus pagrindas vandens garų ir oro užkardai (plėvelei) įrengti; suklojamos atitinkamo storio vertikaliai orientuotų plaušų PAROC ROL 30 plokštės, kurios uždengiamos PAROC ROB 80 plokštėmis.

– Stogo danga
– Tvirtinimo detalė
– PAROC ROB 80, 30 mm
– PAROC ROL 30, 210–450 mm
– Vandens garų ir oro užtvara (plėvelė)
– PAROC ROB 60, PAROC ROB 80, 30 mm
– Trapeciniai plieno lakštai

PAROC PROOF sistemos pranašumai
. Paprasta montuoti. Šiltinant stogus pagal sistemą PAROC PROOF, visas akmens vatos plokštes gali nešioti vienas žmogus. Be to, ant A, A+ ir A++ klasės energinio naudingumo pastatų stogų šilumos izoliacija yra įrengiama tik iš dviejų ar trijų sluoksnių.

. Tvirtas stogas. Dėl vertikaliai orientuotų plaušų sistema PAROC PROOF apšiltintas stogas įrengimo ir tinkamo eksploatavimo metu išliks stangrus ir tvirtas.

. Nedega. „Paroc“ akmens vatos stogų plokštės yra priskiriamos saugiausiai A1 degumo klasei, todėl jas galima naudoti konstrukcijose, kurioms taikomi itin griežti gaisrinės saugos reikalavimai.

. Kokybiškas ir ilgaamžis stogas. PAROC ROL 30 plokštės yra klojamos priglaudžiant vieną prie kitos, be papildomo siūlių užtaisymo. Akmens vata išlaiko stabilius matmenis, nesideformuoja dėl temperatūros pokyčių, o tai labai svarbu, mat stogo konstrukcija vasarą įkaista iki 80–90 OC. Eksploatuojant stogą neatsiranda plyšių tarp šilumos izoliacijos plokščių, nepadidėja stogo dangos įrąžos. Visi sistemos sluoksniai paeiliui suklojami vienu kartu, tad sumažėja tikimybe? išorės krituliams patekti į konstrukcijos vidų.

 

Rubrikoje Verslas ir paslaugos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *