Didelių idėjų ir geros muzikos festivalis

Praėjusį savaitgalį Harmony parke, Vazgaikiemyje, vyko ketvirtasis Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas. Tris dienas buvo diskutuojama aktualiausiomis verslo, mokslo, politikos ir kultūros temomis ir garsiai su geriausiais lietuviškos muzikos atlikėjais paminėtas Lietuvos šimtmetis. Festivalyje dalyvavo daugiau nei 3 000 dalyvių iš 40 šalių.

Ukrainiečių rašytojas Andrejus Kurkovas (antras iš kairės) džiaugiasi bendryste su ambasadoriumi Algirdu Kumža ir žurnalistu Audriumi Siaurusevičiumi, padėjusiais jam pažinti Lietuvą.

Politikos diskusijų programa kvietė pažvelgti į mūsų šalies ateitį. Su kunigu Antanu Saulaičiu, režisiere Dalia Ibelhauptaite ir ministru Virginijumi Sinkevičiumi buvo kalbama apie tai, kaip Lietuva atrodys dar po 100 metų. Diskutuota ir apie tai, kodėl lietuviai taip nemėgsta Seimo prekės ženklo. Analizuota, ar žiniasklaida Lietuvoje pakankamai stipri, kad galėtų įveikti trolius, gilintasi į kitas svarbias problemas. Festivalio verslo diskusijos kvietė kalbėti apie lietuviškąjį verslo DNR, ketvirtąją pramonės revoliuciją, technologijų Mekos sukūrimą Lietuvoje, nagrinėtos šiuolaikinio verslo ekspancijos galimybės ir Lietuvos verslo plėtros kryptys.

Festivalyje savo įžvalgomis dalinosi iškilūs užsienio svečiai. Garsiausias Ukrainos rašytojas Andrejus Kurkovas, kurio kūriniai leidžiami septyniasdešimtyje šalių, kalbėjo apie savo naujausiąjį romaną „Šengeno istorija“, kuris pasakoja apie į Europą grįžtančių lietuvių sėkmes ir nesėkmes. Iš Ruandos į festivalį atkeliavęs Jon Stever atkreipė dėmesį į pilietinės visuomenės svarbą ir  kvietė sukurti geresnį pasaulį laikantis radikalaus neutralumo filo-sofijos. Amerikietis Davin Traub bei litvakas Ralph Simon atskleis, kaip jie mato lietuvybę iš tolimos istorinės ir geografinės perspektyvos.
Ne mažiau įdomūs buvo ir susitikimai su lietuviais, studijavusiais garsiausiuose pasaulio universitetuose arba šiandien dirbančiais žino-mose verslo kompanijose, ir pokalbiai su žmo-nėmis, įkvepiančiais sportuoti, keliauti, gy-venti.
Taigi visos trys dienos buvo kupinos įdomių diskusijų, galimybių save realizuoti kūrybinėse dirbtuvėse bei sporto aikštynuose, o vakarai dovanojo susitikimus su geros muzikos atlikėjais.
Daugiau apie susitikimo metu vykusias diskusijas – kituose „Gyvenimo“ numeriuose.

Rubrikoje Pasaulis iš arti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *