Stovykla „Pažink savo Tėvynę!“

Garsus prancūzų pedagogas Selestinas Frenė yra pasakęs: „Vaikai nepavargsta nuo darbo, kuris atitinka jų gyvenimo poreikius“. Su šia mintimi 31 Kauno Žaliakalnio progimnazijos 3-iųjų klasių mokinys birželio 4 d. atvyko į Nemuno kilpų regioninį parką. Mus pasitiko Didžiosios Nemuno kilpos. Tai 79 km ilgio smarkiai vingiuotas Nemuno vidurupio ruožas, prasidedantis 3 km aukščiau Punios, pasibaigiantis 1 km žemiau Birštono. Šioje vietoje ir pradėjome keturių dienų projektinę veiklą „Pažink savo Tėvynę!“ . Šis projektas – tai pedagogų ir klasių kolektyvų nepaliaujamo dvasinio augimo atmosferos stiprinimas. Puiki aktyvaus poilsio, pilietiškumo ugdymo, kultūrinio lygio kėlimo, sveikatos stiprinimo priemonė. Todėl projekto pagrindinį ir ilgalaikį tikslą apibrėžėme formule: idėja + mokinio poreikiai + mokytojo talentas, kruopštumas, kantrybė = mokinio asmenybės raida.


Trečią kartą įgyvendindami projektą „Pažink savo Tėvynę!“, dalį veiklos skiriame Lietuvos šimtmečiui paminėti, tyrinėjimu grįstam mokymui ir siekiame atkreipti visuomenės dėmesį į aplinkosaugos problemų sprendimą.
„Kepsime picą, kepsime picą…“- jau pirmą dieną krykštavo vaikai. Tačiau tai buvo dzūkiškas skanėstas – dzūkiška banda. Nemajūnų amatų centre, kur lietuviškas kulinarinis paveldas gyvas ir puoselėjamas, mus pasitiko edukacinių programų vadovė Edita Jakučionienė. Iš jos ir sužinojome, kad dzūkui banda buvo duona, pamatėme jos visą ruošimo eigą. O paragavę įsitikinome, kad ji skanesnė ir už jau įprastą vaikams picą.
Tą pačią dieną dar suspėjome paminėti Tarptautinę vaikų, nukentėjusių nuo agresijos, dieną. Mūsų tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į vaikų, patiriančių smurtą ir agresiją, problemą Lietuvoje. Agresiją, smurtą lengviau nukreipti į vaikus, nes jie laikomi silpnesniais. O vaikams derėtų džiaugtis vaikyste.
 Vakare šalia vaikų įrengtų instaliacijų: „100 trispalvių drugelių nusileido ant trijų krūmelių“ ir „100 ugnelių Lietuvai“ pakalbėjome apie šeimą, meilę, gimtinę, „Tik atsidūstame giliai ir tuo pačiu pasakom viską. Kiek daug tylėjimo gamtoj, ir koks kantrus augimas vyksta!“ (J.Marcinkevičius).
Birželio 5 -oji – Pasaulinė aplinkos apsaugos diena. Šią dieną vykdami į edukacinę veiklą Birštono muziejuje „Mineralinio vandens kelias“ kalbinome sutiktus žmones ir kvietėme atkreipti dėmesį į aplinkosaugos problemų sprendimą.
Kadaise buvo paplitęs olimpinis principas, kad svarbiausia yra dalyvauti, o ne laimėti. Tačiau atrodo, kad dabar tai nebesvarbu. Jei dalyvauti, tai ir laimėti, ir visų pirma – žinias. O jas atrakinome garsaus prancūzų poeto, dramaturgo, romanisto, tapytojo ir dizainerio Viktoro Hugo kažkada pasakytais žodžiais: ,,Žmogaus protas viską atrakina trim raktais – skaitmeniu, raide, nata. Žinoti, mąstyti, svajoti. Tai apima viską“.
Netradicinėse pamokose dalyvavę Nemuno kilpų regioninio parko vyr. specialistė Ramutė Milušauskienė, Saugesnio interneto ambasadorius, lektorius Algirdas Keblikas vaikus įtikino, kad savo sugebėjimus žmogus gali sužinoti tik pabandęs juos pritaikyti praktikoje, kad dorovė ir intelektas siejamas mokantis.
Projektą vainikavo vakaronė su Prienų kultūros centro folkloro grupe „Gija“ (vadovė Dalė Zagurskienė) ir nuoširdi padėka poilsiavietės „Birštono Nemuno vingis“ direktorei Viktorijai Jakimavičienei.
Stovyklos vėliava su užrašu ,,Ne mokyklai, bet gyvenimui mokomės – non schole, sed vitae discimus…“ nuleista, tačiau tuo veikla nesibaigė. Kitas žingsnis – dalyvavimas konkurse „Pamoka gamtoje: svajokime drauge“!, kurį organizuoja Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras kartu su Valstybine saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos. 
Tegul apie mūsų veiklą sužino ir galbūt pasimoko kiti. „Reikia eiti į priekį… tik į priekį… su gyvenimu…, kuris nesustoja“ (E. Zola).
Stovyklos koordinatorius Albinas Kaluževičius

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *