Dešimtasis „Šaltupio“ mėgėjų teatrų festivalis atidarytas su trenksmu

Metai prabėgo greitai, ir gegužės 26 dieną šeši mėgėjų teatrai iš Prienų, Kauno ir Tauragės rajonų tradiciškai vėl susirinko „Šaltupio“ kaimo turizmo sodyboje netoli Išlaužo.

Dešimtasis, jau jubiliejinis, klojimo teatro festivalis „Šaltupis“ buvo atidarytas su trenksmu. Apie jo pradžią šūviais paskelbė šventiniais mundurais pasipuošę karo istorijos rekonstravimo entuziastai. Jų atsigabenta patranka kaimiškoje aplinkoje pasirodė besąs egzotiškas rekvizitas. Tačiau organizatorių sumanymas trinktelti taip, kad atkreiptum dėmesį, pagirtinas, juolab žinant, kiek daug gerų, iš privačios iniciatyvos kilusių kultūros reiškinių lieka nepastebėtų ir neįvertintų.

Kultūra – vertybių pasaulis, todėl ir į šį festivalį atvyko tie, kurie gerbia mėgėjų teatro tradicijas, supranta neprofesionalių aktorių įdėtas pastangas, kurie mėgaujasi kūrybos scenoje džiaugsmu bei laukia susitikimų su bendraminčiais.

„Mes – vieno kraujo“, – labai taikliai apie festivalio dalyvius vienijantį vardiklį kalbėjo Voškonių teatro „Siena“ charizmatiškoji režisierė Hana Šumilaitė, kuri kasmet į „Šaltupį“ atveža po dar nematytą spektaklį, o šiemet improvizavo K.Sajos „Mamutų medžioklės“ tema. Premjerine Stasio Žemaičio komedija „Jaunikis iš Kauno“ ir puikių aktorių vaidyba žiūrovus nudžiugino Kauno kultūros centro „Tautos namai“ Kazio Binkio teatras (režisierius Rimantas Štaras).

Pirmąkart „Šaltupio“ scenoje vaidino Želkūnų bendruomenės mėgėjų teatras „Veidrodis“. Režisierius ir pagrindinio vaidmens atlikėjas Jonas Grabauskas nepabijojo imtis tokio didingo kūrinio – J.Marcinkevičiaus poetinės dramos „Mindaugo“ – ir vykusiai susidorojo su iššūkiu.

Trys kolektyvai savo spektaklius skyrė Vydūno metams. Festivalio senbuviu laikomas Naujosios Ūtos mėgėjų teatras (režisierės Anelė Lukjančiuk ir Alma Vaikšnienė) parengė literatūrinę kompoziciją „Tautoj aš būsiu tavo kanklės“. O beveik kasmet į Šaltupį atvykstantys Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro aktoriai, vadovaujami Angelės Jaruševičienės, žiūrovams pristatė vydūniškąjį spektaklį „Piktoji gudrybė“.

Festivalio istorijoje atsispindi ir Skaudvilės bendruomenės teatro kultūrinė veikla, svarbia jos dalimi išliks šiais metais respublikinei Dainų šventei pastatyta literatūrinė – publicistinė kompozicija „Pietūs su Vydūnu“. Dabartinis teatro režisierius, Tauragės rajono kultūros veikėjas Sigitas Kancevyčius „Šaltupyje“ yra savesnis nei svečias. Jis – ne tik šio festivalio vedėjas, bet ir pelnytai vadinamas jo krikštatėviu.

Kažkada atvykęs apžiūrėti savo jaunystės laikų bičiulio Raimondo Puišio ir jo žmonos Gintarės įsigytos sodybos Prienų rajone, Sigitas garsiai prašneko čia pajutęs teatralo dvasiai artimą aplinką, kurioje tiktų rodyti spektaklius. To pakako, kad verslininkas R.Puišys, turintis fotomeninko gyslelę, užsidegtų statyti klojimą su scena, lengvai pritaikomą mėgėjiškų spektaklių vaidinimams, bardų pasirodymams, fotografijų parodų eksponavimui. Be organizacinių rūpesčių, jis kartu prisiėmė ir finansinius įsipareigojimus remti sodyboje vykstančius tradicinius renginius.

Dažnas paklaustų, kam verslininkui viso to reikia? Kaip žinia, iš kultūros neprasigyvensi… Bet žinant paties Raimondo draugišką būdą, visuomet kirbantį stimulą pažinti naujus žmones, kraštus, reiškinius, darosi aišku, dėl ko teatrinis menas jo gyvenime svarbus – jis geba sujungti labai įvairius žmones, moko bendravimo ir žmoniškumo… Būtent apie tokią kultūros siekiamybę kalbėjo ir šiemet vėl savo mintimis populiarus Vydūnas.

Mėgėjų teatrų festivalis į nedidelį kaimelį Prienų rajone kasmet sukviečia žmones iš aplinkinių bendruomenių ir kitų miestų. Ir šįsyk svečiams buvo atviros visos „Šaltupio“ sodybos žaliosios bei pramogų erdvės, kuriose jie galėjo pailsėti nuo šurmulio, o pertraukėlių tarp spektaklių metu apžiūrėti Kauno taikomosios dailės mokyklos mokinių fotografijų parodą bei pasiklausyti gyvos muzikos.

Prienų rajono savivaldybės tarybos narė Loreta Jakinevičienė, stebėjusi visus šių metų festivalio spektaklius, pasidžiaugė gražia ir subrandinta sodybos šeimininkų idėja. Jai smagu čia lankytis ir kiekvienais metais atrasti kažką naujo ir mielo širdžiai, susitikti visuomet besišypsančius, mylinčius teatrą žmones. Kartu su Žilvinu Labanausku festivalio dalyviams ir organizatoriams ji įteikė Seimo nario Vytauto Kamblevičiaus padėkas ir Lietuvos Nepriklausomybės akto kopijas.

Raimondas Puišys visiems kolektyvams skyrė Prienų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Rimos Zablackienės pasirašytas padėkas ir prisiminimui padovanojo po menininkės Aušros Deltuvienės sukurtą teatrinę kaukę.

Po festivalio liko geri atsiliepimai ir noras į „Šaltupį“ sugrįžti kitais metais…

Dalė Lazauskienė

Autorės ir organizatorių nuotraukos

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *