Atrasti Prienus – misija įmanoma…

Gegužės 18 dieną Prienų KLC vykusi konferencija „neAtrasti Prienai“ surengta neatsitiktinai. Jos organizatoriai pasiekė trijų tikslų. Visų pirma, minint Lietuvos nepriklausomos valstybės šimtmetį, įsivertino, kokie pokyčiai per šimtą metų įvyko Prienų krašte – apie tai, remdamasi archyvinėmis nuotraukomis, papasakojo Prienų krašto muziejaus vyr. fondų saugotoja Ernesta Juodsnukytė. Kita vertus, visuomenei pristatė daug pasiekusius žemiečius, jų darbus ir iniciatyvas, kurie deramai reprezentuoja Prienų kraštą. Galop nemažai pasaulio mačiusius žmones pakvietė pasidalinti idėjomis ir teikti pasiūlymus, kuriuos įgyvendinus Prienai taptų dar žinomesni ir lankomesni.
Ši konferencija patvirtino, jog Prienai buvo ir yra gabių žmonių lopšys, asmenybių formavimui palanki aplinka, kurioje įgiję žinių, savarankiško gyvenimo įgūdžių, jie išsisklaidė po Lietuvą ir pasaulį, kad vieną dieną sugrįžtų ir savo pavyzdžiu paliudytų: viskas yra įmanoma ir pasiekiama. Tai – įvairių kartų atstovai, todėl konferencijos metu vieniems pagerbti buvo parengti pranešimai, kiti prisistatė ir savo patirtimi pasidalino patys.
Savo gyvenamąjį laiką pralenkęs iš Čiudiškių kaimo kilęs keliautojas, visuomenės veikėjas ir žurnalistas Matas Šalčius apkeliavo daugybę pasaulio šalių. Lietuvos žurnalistų sąjungos „Kelionių ir pramogų“ klubo pirmininkas Gerimantas Statinis pristatė spalvingą M.Šalčiaus asmenybę, papasakojo apie jo aistrą gyventi, pažinti ir keliauti. Nors jis taip ir liko pasaulio piliečiu – miręs kelionės po Pietų Ameriką metu, buvo palaidotas Bolivijoje, M.Šalčiaus vardas nepamirštas ir XXI a. Lietuvoje bei Prienuose. 2005 -ųjų ekspedicijos metu Gvajaramerino mieste Lietuvos keliautojai jo atminimą įamžino paminkline lenta, kurioje įrašyti M.Šalčiaus mėgtos kartoti sentencijos žodžiai „Saulė šviečia lygiai visiems“.
Prienų rajono savivaldybė, sugrąžindama skolą už daugelio dešimtmečių užmarštį, šiais metais parėmė M.Šalčiaus premijos finansavimą. Simboliška, kad ši premija buvo įteikta jo žemietei Onai Nosevičienei – už kelionių ir pažinimo skatinimą vadovaujamame žurnale „Kelionės ir pramogos“.
Didžiuojamės buvusiais „Žiburio“ gimnazijos auklėtiniais, mokslininkais: Ciuricho universiteto mokslų daktaru Algirdu Žiogu ir Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto profesoriumi Arūnu Kučinsku. Jie abu surado laiko dalyvauti konferencijoje ir papasakoti apie atliekamų mokslinių tyrinėjimų bei atradimų svarbą žmonijai. Dr. Algirdas Žiogas 18 metų gyveno Šveicarijoje, atliko ŽIV ir plaučių vėžio tyrimus, susijusius su genais, atsakingais už ląstelės dauginimosi reguliaciją, taip pat tyrinėja kamienines ląsteles, kraujagyslių atkūrimo procesus. Apie šiuos darbus jis papasakojo pranešime „Nuo molekulių iki 3D audinių spausdinimo: šiuolaikinių medicinos technologijų raida Lietuvoje ir pasaulyje“.
Profesorius Arūnas Kučinskas savo pranešime „Šviesa. Erdvė. Laikas“ praskleidė 13,8 mlrd. metų senumo Visatos paslaptis, pristatė jos tyrimo metodus, kurie leidžia pažvelgti į praeitį, atsakė į klausimą, kaip moksliniai atradimai prisideda prie geresnės visuomenės sukūrimo.
Mūsų kraštą garsina ir kitokios žemiečių patirtys. Konferencijoje su įdomumu buvo išklausytas buvęs „Žiburio“ auklėtinis, VšĮ „TrenkTuras“ įkūrėjas Vytautas Bartulis, kuriam masinių pėsčiųjų žygių organizavimo idėja kilo, siekiant paįvairinti pabodusią kasdienybės rutiną. Paskui save jis patraukė tūkstančius žygeivių, o jo bendraminčių komandos organizuojami „TrenkTuro“ žygiai pernai pripažinti pačiu sėkmingiausiu turizmo produktu. Šiemet liepos 14 dieną Prienuose vyksiančiame žygyje Nemuno kilpomis organizatoriai tikisi sulaukti 8 – 10 tūkst. žygeivių iš Lietuvos, taip pat ir užsienio. Šis žygis suteikia galimybę jiems atvykti, pamatyti, savo akimis įvertinti unikalų mūsų krašto gamtos grožį. Šis jausminis patyrimas – pati geriausia reklama Prienų kraštui.
Konferencijos metu daugybę kartų skambėjo „Žiburio“ gimnazijos vardas – ji daugelio žymių žmonių kalvė. Šią ugdymo įstaigą baigė konferenciją moderavęs radijo stoties LRT OPUS laidų vedėjas Karolis Ramoška. Jai aukščiausią liaudies kultūros apdovanojimą „Aukso paukštę“ šiemet „pagavo“ gimnazijos mokinių choras, vadovaujamas Romos Ruočkienės. Dabartiniai gimnazistai auga žingeidūs, siekia praturtinti save, pamatyti pasaulį ir palyginti jį su Lietuva.
Konferencijoje Prienų „Žiburio“ gimnazistų komanda papasakojo apie tai, kaip dalyvaudami moksleivių mainų programoje, gyveno ir mokėsi Italijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, JAV bei reprezentavo savo kraštą. Jie teigė ūgtelėję žiniomis, praplėtę savo akiratį, tačiau tuo pat metu ir supratę, koks gražus ir turtingas mūsų kraštas, jautę pasididžiavimą gyvomis tradicijomis.
Esminis klausimas, kurį uždavė konferencijos organizatoriai, ką turėtume daryti, kad Prienai iš mažai žinomo užkampio atsidurtų „ant bangos“. Anot jauno verslininko ir kelionių organizatoriaus Rimvydo Širvinsko – Makaliaus, išmaišiusio visą pasaulį, prieniečiams nieko specialiai kaip ir nereikėtų daryti. Kuo toliau, tuo labiau jis įsitikina, jog Lietuva paslėptas deimantas pasaulyje. Atvykusieji iš kitų šalių, egzotiškų kraštų paprastai čia gauna daugiau nei tikėjosi. Makaliaus teigimu, mūsų privalumai yra tai, kad neturime keliautojų taip nemėgstamų turistų spūsčių, kad galime pasimėgauti didelėmis erdvėmis, ramybe, gamta su ežerų, upių, miškų teikiamais privalumais, kad jaučiame keturių metų laikų kaitą…
Vis dėlto R.Širvinskas turėjo patarimų Prienams. Pirmiausia jis pasiūlė išsigryninti strategiją, į ką Prienai norėtų orientuotis – į turizmą ar ūkio plėtrą. Svarbu pamąstyti, koks mūsų laukiamo turisto portretas – šeimos su vaikais, pavieniai keliautojai ar jų grupės, aviaturizmo ar kitokių pramogų mėgėjai… Makalius siūlė labiau išnaudoti gamtinius privalumus, kurti sausumos, vandens, oro maršrutus bei pramogas. Jo nuomone, reikia, kad apie jas prabiltų viešai žinomi žmonės, kurie taptų šio krašto ambasadoriais. Kita vertus, svarbu pasirūpinti vietomis, kur bus apgyvendinami keliautojai. O visko mačiusius žmones galima nustebinti potyriminėmis nakvynėmis pačiose netikėčiausiose vietose – po žvaigždėtu dangumi, ant ežero kranto, dvare, galbūt namelyje ant medžio…
Oponuodamas mero A.Vaicekausko pranešimui apie proveržį Prienų miesto vystymesi, pastaraisiais metais įgyvendinamus infrastruktūros plėtros, pritaikymo gyventojų ir poilsiautojų poreikiams projektus, Makalius pastebėjo, kaip miestas galėtų pritraukti daugiau jaunimo, kuris jam suteiktų daugiau veržlumo. Vienas iš būdų – sukurti jauniems žmonėms kūrybines erdves nuotoliniam darbui. Šie darbo „ofisai“ būtų patrauklūs dėl žemesnių nei didmiesčiuose nuomos kainų. Problema jis įvardino tai, kad Prienuose iki šiol nėra Turizmo informacijos centro.
„Lietuvoje yra idėjų, bet nėra joms palaikymo ir pinigų,“ – pastebėjo prienietis A.Žiogas, pateikęs įvairių „vežančių“ idėjų, nusižiūrėtų Šveicarijoje, tačiau nesunkiai pritaikomų ir Prienuose. Pasak jo, tam reikia sukurti stimuliuojančią aplinką, sutelkti „kritinę masę“ kūrybingų žmonių, kurie tarpusavyje pasikeistų idėjomis, geriausias ištobulintų ir sukurtų perspektyvų produktą, dėl kurio misija Prienai – turistų traukos centras taptų įmanoma…
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *