Kai Motinos vardu pražysta žemė

Pavasaris, mama, žiedai ir patys gražiausi žodžiai – ryškiausias darnios vienaties akcentas. Visos šios sąvokos lengvai sutilptų viename žodyje – grožis. Juo prasideda ir pasibaigia žmogaus atėjimas ir išėjimas. Ėjimas per metų laikus, per asmenybės augimą, civilizacijos ir istorijos vyksmą ir kaitą palieka ženklus ir žymes žmoguje. Žymės pasilieka metų našta paženklintuose žmonių veiduose ir nugula nematomose atminties lentynose. Kasdienių istorijų ženklai atminties lentynose kartais lengvai atrandami, o kartais ir pametami… Pasilieka svarbi šiandiena. Ja gyvename, džiaugiamės, liūdime, augame. Augdami auginame save ir kitus.

Andrius Palionis atėjimą į politinį gyvenimą Prienų ir Birštono krašte pažymėjo ir gimtajai kalbai, mamai ir Lietuvai skiriamais projektais, dėmesiu visų kartų atstovams, pagarba bendruomenių ir kultūros tradicijoms. Šis pavasaris išskirtinis visiems Lietuvos žmonėms atkurtos valstybės 100 -mečio jubiliejumi. Todėl ir šventės paryškintos svarbios mūsų valstybei datos proga.
Šiemet jau tradiciškai ketvirtąjį kartą mokyklų bendruomenės dalyvavo Seimo nario Andriaus Palionio dailyraščio projekte „Padėka mamai“, skirtame Motinos dienai. Šį pavasarį moksleiviai buvo pakviesti rašyti mamos vardą ir papuošti jį kūrybiniu sprendimu. Kalbos medelių sodinimo tradicija prigijo. Jai ištikimos mokinių ir mokytojų bendruomenės vis išradingiau ir kūrybiškiau pateikia ir pačią projekto idėją, ir dailyraštį, ir akcentuoja padėką mamai. Gera matyti ir džiaugtis, kai atsiradęs ryšys stiprina bendravimą, draugystę, padeda vieniems kitus ne tik pažinti, bet ir atsiranda bendras tikslas, bendra siekiamybė. Mes visi drauge: ir auginami, ir augantys mylim savo namus, kurie prasideda artimiausiu žmogumi mama ir išauga į didelę ir svarbią pilietinę sąvoką ir sampratą – mano Lietuva. Ko gero, svarbu ne priemonės, bet pats procesas, kurio dalimi esame visi be išimties. Visuomet smagu pasidžiaugti rezultatu. Jis ir džiugina, ir stebina. Augame. Nedrąsi pradžia, jaudulys, nepasitikėjimas savo jėgomis – viskas nublanksta prieš drąsą žengti pirmąjį žingsnį ir išdidžiai su meile ir pagarba pasakyti – „Dėkoju, Mama, kad esi“. Viskas sugrįžta. Užauginta meilė taip pat. Džiaugiamės ir dėkojame Stakliškių gimnazijos bendruomenei, direktoriui Vygantui Kornejevui – už tradicijos palaikymą, muzikos mokytojai Onutei Kamblevičienei, dailės mokytojai Linai Andriukevičienei – už visos mokinių bendruomenės įtraukimą į projektą, už ryškų ir įspūdingą kalbai skirto projekto kūrybinį sprendimą. Šilavoto pagr. mokyklos direktorei Valentinai Radzevičienei – už draugystę ir bendradarbiavimą, dailės mokytojai Rasinai Galinienei – už motyvuotą jaunimo skatinimą dalyvauti projekte, už pagarbą tradicijai ir gimtajai kalbai.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kalbos projektas „Padėka mamai“ skirtas Motinos dienai, todėl smagu pasidžiaugti, kad ši šventė į Birštono savivaldybę pasibeldė dvigubu džiaugsmu. Žemaitkiemio kaime gyvenanti Monika Laukaitienė Motinos dienos išvakarėse šventė savo 100 -ąjį gimtadienį. Sunkaus fizinio darbo ir gyvenimo negandų užgrūdinta moteris su šypsena veide ir liaudies daina lūpose žengia į antrąjį savo ir Lietuvos šimtmetį. Moteris stipri pragyventais metais, graži darbais ir patirtimis. Mamų jubiliejais papuoštas pavasario sodas – turtinga ir dosni dovana Lietuvos jubiliejui, gražus pavyzdys jaunajai kartai. Iš kurgi, jei ne iš vyresniosios kartos atstovų perimame gimtosios kalbos, tradicijų ir papročių lobyną. Didelės pagarbos verta vyriausioji Laukaičių šeimos mama, dovanojusi Lietuvai šešis vaikus, 9 anūkus ir 13 proanūkių. Pačios moters gyvenimas – ištisa Siponių ir Puzonių krašto žmogaus, mamos, Siponių pradžios mokyklos Siponių dvarvietėje mokinės, darbštumo, kantrios ištikimybės, stiprios sveikatos istorija. Ją reikia mylėti, gerbti ir branginti. Pavyzdžių gražių darbų įkvėpimui toli ieškoti nereikia. Jie čia pat ir šalia kasdien. Nuo nedrąsaus pirmo žingsnio iki gilių ir prasmingų pėdų ilgame gyvenimo kelyje. Žmogui drąsiau eiti, kai yra su kuo sukibti rankomis. Ilgam augimo, patirčių ir atradimų kelyje svarbu nepaleisti iš rankų nei gimtosios kalbos, nei mamos, nei Lietuvos. Lengva širdims, gražu akims, kai žiedais pasipuošia ir pakvimpa gamta. Ji drauge su žmogumi pažymi meilę ir padėką mamai.
Valė Petkevičienė

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *