Konkursas „Andantino“ – puiki stygininkų fiesta

Pavasaris ir muzika neatsiejami: jos natos skamba aplinkoje ir skelbia apie naują pradžią. Balandžio 20 dieną į Prienų meno mokykloje surengtą pirmąjį respublikinį styginių instrumentų konkursą „Andantino“ susirinko 73 jaunieji atlikėjai iš Prienų, Birštono, Kauno, Marijampolės, Alytaus, Vilkaviškio, Kazlų Rūdos, Vilniaus miestų ir rajonų muzikos mokyklų. Toks susidomėjimas nauju konkursu nustebino šeimininkus, juk renginys nebuvo plačiai reklamuojamas, paprasčiausiai žinia apie jį buvo paskleista tarp kelių kolegų mokytojų. Baimintasi, kad mažos mokyklos erdvės nesutalpins visų norinčiųjų pasirodyti. Tie, kurie atvyko, visi sutilpo, o po šventės paliko gražius atsiliepimus – organizatorius jie įpareigoja tradiciją tęsti.

-Labai seniai svarsčiau surengti styginių instrumentų konkursą. Šiais metais pasitaikė labai graži proga – Lietuvos valstybės 100 – metis, kuriam ir skyrėme jaunųjų atlikėjų pasirodymus. Itališkas žodis „Andantino“ reiškia muzikinį terminą „žingsneliai“. Būtent žingsnelio tempu mes pradedam pasaulio ir muzikos pažinimą. Mažais žingsneliais mokytojai savo mokinius veda didžiojo meno link. Ne visi taps profesionalais, bet ši mokymosi ir sceninė patirtis bus palietusi nuostabiausias jų dvasios stygas, – apie savo sumanymą kalbėjo styginių instrumentų konkurso „Andantino“ iniciatorė Prienų meno mokyklos smuiko mokytoja metodininkė Danguolė Kolpakovienė.

Konkurse galėjo dalyvauti trijų kategorijų (iki 8 metų, 9-11 metų, 12-15 metų) solistai ir ansambliai – smuikininkai, gitaristai ir violončelininkai. Juos vertino muzikos profesionalų komisija, vadovaujama Kauno J.Naujalio muzikos gimnazijos mokytojos ekspertės Ramunės Bandzaitytės. Pačioje gausiausioje dalyvių skaičiumi pradedančiųjų A grupėje pirmąsias vietas užėmė dvi mokytojos D.Kolpakovienės mokinės smuikininkės Gabrielė Einikaitė (Prienų meno mokykla) ir Elzė Jonuškaitė (Birštono meno mokykla). Tarp prizininkų pateko smuikininkė Gerda Kašinskaitė, gitaristės Amanda Lyberytė, Akvilė Barutytė ir Greta Jevstignejevaitė (Prienų meno mokykla), smuikininkė Ieva Kimbirauskaitė (Jiezno muzikos mokykla). Mokines konkursui paruošė mokytojai D.Kolpakovienė, R.Matulevičius, E.Bučniūtė.

Vyresniųjų B kategorijoje mūsų krašto atlikėjai taip pat pelnė apdovanojimų. Prienų meno mokyklos gitaristas Augustas Kurlavičius (mokytojas L.Mikšiūnas) laimėjo pirmąją vietą. Samanta Pučkaitė pelnė antrą vietą, o Paulina Kazakevičiūtė – trečią (Veiverių A.Kučingio meno mokykloje smuiku jas moko groti mokytoja J.Gelūnaitė – Tervydienė). Prienų meno mokyklos mokinys gitaristas Vytautas Petrauskas užėmė trečią vietą (mokyt. R.Matulevičius).

Vyriausių atlikėjų C kategorijoje sėkmė lydėjo Prienų meno mokyklos mokinius. Smuikininkas Nojus Kondrotas užėmė antrą vietą (mokyt. D.Kolpakovienė). Gitaristė Karolina Grigaravičiūtė pelnė trečią vietą (mokyt. R.Matulevičius). Ansamblis – Gabija Kuncaitė ir Emilija Juozaitytė, kurį paruošė smuiko mokytoja D.Kolpakovienė ir fortepijono mokytoja O. Kovalenko, tapo konkurso nugalėtoju. Smuikininkų ansamblis – Nojus Kondrotas, Gabija Kuncaitė ir Ieva Juodsnukytė – liko antras.

Mokiniams akompanavo ir juos drąsino mūsų krašto koncertmeisteriai: Oksana Kovalenko -Prienai, Marius Giedra – Veiveriai, Sonata Bukevičienė -Jieznas, Ieva Grinkevičiūtė – Birštonas.

Konkurso nugalėtojai ir prizininkai buvo gražiai apdovanoti. Renginio organizatoriai už pavasariškus diplomus ir padėkos raštus dėkoja dailininkui Remigijui Janušaičiui. Visiems dalyviams įteiktos keraminės gėlės.

Gausiausiems ansambliams, atvykusiems iš Kauno A.Kačanausko, Kauno I muzikos mokyklų, B ir C kategorijose užėmusiems pirmąsias vietas, buvo įteikti prizai – 1918 m. Vasario 16- tosios Lietuvos Neprikausomybės akto kopijos. Toks pat apdovanojimas atiteko ir konkurso prizininkui – smuikininkų ansambliui iš Marijampolės. Smuiko mokytojai apdovanoti iš Prancūzijos parvežtomis kompzitoriaus O.Ridingo koncerto op. 36 natomis.

Nominacija už lietuviškos pjesės – B.Dvariono Preliudo a-moll – atlikimą įteikta Simonai Labanauskaitei iš Alytaus muzikos mokyklos. Dvi nominacijos skirtos Kauno A.Kačanausko muzikos mokyklos mokytojai Giedrai Meškauskaitei už kūrinių aranžuotes ir jos vadovaujamam ansambliui už lietuviškos pjesės – S.Šiaučiulio „Miškas“ – atlikimą.

Mokytoja D.Kolpakovienė džiaugėsi, kad debiutinis konkursas tapo tikra stygininkų fiesta, net ir jai pasibaigus kelias dienas į jos elektroninį paštą skriejo kolegių iš kitų miestų siųstos padėkos žinutės už rūpestį, šilumą, gerą žodį ir dosnumą.

Labai noriu padėkoti savo, mano mokinukų ir tėvelių vardu už puikiai suorganizuotą konkursą, už šiltą priėmimą. Renginys pavyko puikiai. Visi patenkinti. Nuoširdžiai linkime, kad šis konkursas turėtų tęstinumą, jei Jūs būsite nieko prieš, mes su dideliu džiaugsmu ir kitais metais atvyksime ir dalyvausime,“ – tai Kauno 1-osios muzikos mokyklos mokytojos Kristinos Katavičiūtės atsiliepimas, į kurį telpa ir kitų dalyvių padėkos.

Mokytoja D.Kolpakovienė už palaikymą ir idėjos įgyvendinimą dėkinga kolegoms iš konkurso organizacinės grupės, Prienų švietimo pagalbos tarnybai ir metodininkei Oksanai Radzvilavičienei bei Prienų švietimo skyriaus vyr. specialistei Virginijai Zujienei – už tai, kad konkursui suteikė oficialumo ir tarė sveikinimo žodį.

Dalė Lazauskienė

Autorės ir organizatorių nuotraukos

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *