Verslo atstovai Seimo nariams kėlė aktualius klausimus

Prienų rajono savivaldybės mero Alvydo Vaicekausko susitikimai su vietos verslininkais jau tapę gražia tradicija – juose aptariami verslo atstovams svarbūs klausimai, gimsta gražios iniciatyvos. Kovo 26 dienos susitikime, be pasidalijimo aktualia informacija, buvo diskutuota su LR Seimo nariais Rasa Budbergyte ir Andriumi Palioniu dėl verslo ir investavimo sąlygų regionuose gerinimo, įstatyminės bazės tobulinimo ir kitais klausimais.


Susirinkusiems verslininkams Statybos ir ekonominės plėtros skyriaus vyr. specialistas Juozas Šiugždinis pristatė netrukus prasidėsiančius Vytauto ir F. Martišiaus gatvių rekonstrukcijos darbus, kurie gali laikinai sutrikdyti eismą ir sukelti kitų nepatogumų. Kreiptasi į Valstybinę automobilių kelių direkciją su prašymu, kad darbų metu krovininių sunkvežimių srautai nuo Vilniaus, Kauno ir Marijampolės būtų nukreipiami aplinkkeliais ir Prienų nepasiektų. Darbai suplanuoti 10 mėnesių, bet rangovai norėtų juos baigti greičiau, jeigu būtų atsižvelgta į jų pageidavimą kaip įmanoma labiau apriboti eismą šiomis gatvėmis. Rekonstrukcijos laikotarpiu autobusų stotis veiks. Meras pažadėjo detalesnę informaciją suteikti kitame susitikime.
Išvakarėse meras A. Vaicekauskas Alytuje buvo susitikęs su Vyriausybės vadovu S. Skverneliu, todėl verslo atstovus supažindino su kelio Kaunas – Prienai – Alytus perspektyvomis. Mero teigimu, po dešimties metų susirašinėjimo jam buvo patvirtinta, kad kelio rekonstrukcijos darbus planuojama pradėti 2021, o baigti 2024 metais. Kol kas paruošiamieji darbai dar neatlikti, kelias neįtrauktas į prioritetinių darbų sąrašą. Meras nuogąstavo, kad, bėgant laikui ir kasmet intensyvėjant eismui šioje svarbioje, Kauną su Prienais, Alytumi, Druskininkais jungiančioje „arterijoje“, joje numatyti šiuolaikiški 2+1 eismo organizavimo sprendimai pasens. Jo įsitikinimu, siekiant išspręsti transporto keliamas problemas – sumažinti automobilių spūstis, aukštą avaringumą – reikėtų šį kelią išplatinti nuo dviejų iki keturių eismo juostų. Meras kvietė Seimo narius tarpininkauti, ieškant reikiamų sprendimų, o verslininkus – kreiptis į Vyriausybę su prašymu paskubinti kelio rekonstrukciją. Verslo atstovai pritarė, kad šis kelias yra labai svarbus ne tik susisiekimo prasme, bet ir kalbant apie regioninės plėtros perspektyvas.
Seimo narys A. Palionis atsakė į klausimus dėl Žemės įstatymo pakeitimų, kuriais išnuomotuose valstybinės žemės sklypuose draudžiama statyti naujus statinius (išskyrus esamų statinių priklausinius) ar įrenginius ir rekonstruoti esamus statinius ar įrenginius, didinant jų užimamą žemės plotą ar keičiant jų naudojimo paskirtį. Jeigu sklypo nuomos sutartyje yra nustatyta nuomininko teisė statyti naujus ar rekonstruoti esamus statinius, verslininkas privalo į valstybės biudžetą sumokėti vienkartinį žemės nuomos mokesčio priedą, kuris lygus 20 procentų išnuomoto žemės sklypo, vidutinės rinkos vertės. Verslininkai piktinosi tuo, kad tokie suvaržymai žlugdo investicinį klimatą regionuose, neskatina jų tvarkyti įsigytus apleistus pastatus ir jų teritorijas.
Seimo narė R. Budbergytė lietuvių nenaudai palygino verslo situaciją Lietuvoje ir kitose šalyse, kur verslininkai įvairiais būdais yra proteguojami, nes jie kuria pridėtinę vertę. Jos teigimu, Lietuvoje smulkusis verslas neturi konkuruoti tomis pačiomis sąlygomis su vidutiniu ir stambiuoju verslu, šiuo klausimu reikia pamąstyti ir Vyriausybei, ir Seimui. Politikė domėjosi, kokia verslo atstovų nuomonė dėl darbo užmokesčio ir emigracinės politikos.
UAB „Scapa Baltic“ vadovas Ramūnas Paražinskas, šeštus metus dirbantis Prienuose, pastebėjo, kad žmonės čia labiau vertina turimą darbo vietą, vis dėlto, jo manymu, socialinių pašalpų mokėjimas išpaikino galinčius dirbti žmones. UAB „Doleta“ vadovas Vytautas Silevičius pripažino, kad Lietuvoje trūksta konkurencijos tarp darbuotojų, nors darbdaviai periferijoje pasiryžę mokėti tokius pačius ar didesnius atlyginimus kaip didmiesčiuose. Anot jo, nors mokestinė aplinka Lietuvoje gana gera, bet administravimas keistinas.
UAB „Lietuviškas midus“ direktorius Egidijus Valiukevičius kalbėjo apie žlugdančius apribojimus vidutinėms verslo įmonėms, vieni iš jų – padidintas akcizas produkcijai, valstybės praktiškai nekontroliuojamas korupcinis pakuočių tvarkymo modelis. Tai stabdo plėtrą, įmonės priverstos naudoti vidinius resursus, kad išgyventų.
UAB „Ekofrisa“, kuri didžiąją dalį savo produkcijos eksportuoja, direktorė Lina Dužinskienė stebėjosi tuo, kad Lietuvos eksporto vizijoje šalis pristatyta kaip aukštų technologijų ir lazerių lyderė, joje neliko vietos kitiems gamintojams, pavyzdžiui, maisto pramonės atstovams.
Kauno parašiutininkų klubo vadovas Kęstutis Milišauskas teigė, kad geriausias dalykas įstatymuose – jų pastovumas, ir apgailestavo dėl to, kad Kūno kultūros ir sporto departamentas vilkina turto panaudos sutarties su klubu pasirašymą. Dėl to klubas negali investuoti į infrastruktūrą, tinkamai pasirengti artėjantiems čempionatams.
Susitikime taip pat buvo aptarti ir kiti klausimai: augantis atliekų tvarkymo mokestis, poreikis steigti Verslo informavimo centrą, galimybės įkurti Prienų – Birštono „Liūtų“ klubą, užsiimantį labdaringa veikla, bei organizuoti konkursą „Pagaminta Prienų krašte“. 
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Verslas ir paslaugos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *