Nuoširdus bendravimas su prancūzais tęsiasi…

Birželio 25 – liepos 2 dienomis dvylikos birštoniečių šeimų, Meno mokyklos mokinių ir juos lydinčių asmenų delegacija viešėjo savo bičiulių šeimose La Croix en Touraine mieste, Prancūzijoje, džiaugdamiesi svetingu ir draugišku priėmimu, kasdieniu rūpesčiu ir paprastu bendravimu, vakaronėmis, iškylomis, ekskursijomis, kurie kartu paėmus dovanojo nepamirštamų įspūdžių. Nepaisant didelio atstumo, daugiau nei dvidešimt metų trunkančią dviejų miestų bendruomenių narių draugystę, padėjo išsaugoti susiklostę šilti tarpusavio santykiai, pagarba, domėjimasis vienas kito gyvenimu ir, be abejonės, susitikimai.

Birštono delegacijos nariai su bičiuliais Prancūzijoje.

 

Oficialus priėmimas pas La Croix en Touraine miesto merę Jocelyne Cochin.

Praėjusiais metais La Croix en Touraine miesto atstovai, vadovaujami merės Jocelyne Cochin, lankėsi Birštono savivaldybėje. Šiemetinio susitikimo La Croix en Touraine mieste metu birštoniečių delegacijos vadovė, Birštono meno mokyklos direktorė Laimutė Raugevičienė turėjo garbės šio miesto merei perduoti nuoširdų Birštono savivaldybės merės Nijolės Dirginčienės sveikinimo laišką ir dovanas.
Šis oficialus priėmimas vietos municipalitete, pasikeitimas suvenyrais sustiprino įspūdį, kad birštoniečiai laukiami, ir kartu pradėti projektai duos puikių rezultatų. Šių metų kovą Prancūzijos centriniame regione, esančiame prie Luaros upės, La Croix en Touraine mieste, lankėsi Lietuvos ambasadorius Prancūzijoje Darius Čekuolis. La Croix en Touraine miesto parke, pavadintame garsaus parkų kraštovaizdžio architekto Eduardo Andrė vardu, jis pasodino medelį ir savo kalboje pabrėžė laiko išbandymus įveikusio bendradarbiavimo tarp Birštono

Sveikinimo žodį taria Saumur miesto meras. Vertėjauja birštonietė S.Šeškevičienė (kairėje).

ir jo miesto partnerio, svarbą. Laimutė Raugevičienė papasakojo apie malonų sutapimą – pakeliui oro uoste birštoniečiai sutiko ambasadorių, kuris dar kartą pasidžiaugė abipusių ryšių tęstinumu. Juolab kad vyresnės kartos – savo tėvų, senelių, mokytojų – bendradarbiavimą pastaraisiais metais prasmingai papildė jaunimas su kultūriniais, muzikiniais mainais.
Praėjusiais metais Birštono meno mokyklos ir Blere miesto muzikos mokyklos mokiniai parengė bendrą koncertinę programą, kurią pristatė Birštono kurhauze. Šiam įvykiui dėmesio skyrė ir La Croix en Touraine mieste leidžiamas biuletenis. Šiemet į Prancūziją kartu su suaugusiaisiais galėjo išvykti ir šeši muzikuojantys Birštono mokiniai, kurių kelionę finansavo Birštono savivaldybė. La Croix en Touraine miesto kultūros namuose prancūziukai ir birštoniečiai surengė beveik valandos trukmės koncertą, kuriame skambėjo ir dainos, ir instrumentiniai kūriniai. Jame įvairių respublikinių ir tarptautinių konkursų prizininkai ir dalyviai Matas Mecelis, Jonas Zubavičius ir Pijus Urbanavičius

Su ožkininkystės ūkio šeimininku.

grojo saksofonais, Augustė Zubavičiūtė griežė smuiku, o Arija ir Austėja Sukockaitės atliko keletą dainų. Viena iš jų, atlikta prancūzų kalba, sulaukė vietos bendruomenės susižavėjimo ir ovacijų atsistojus.
L.Raugevičienė pasidžiaugė mokinių aukšta scenine kultūra, puikiu atlikimu ir komandiniu darbu, už jų paruošimą padėkojo Meno mokyklos mokytojams Ramunei Liutvynskienei, Natalijai Kesminienei, Olgai Zubavičienei ir Mindaugui Bivainiui. Jai pasirodė įdomi ir Blere muzikos mokyklos patirtis – ją lankyti kartu su vaikais gali ir tėveliai. Bendra muzikinė veikla sutvirtina santykius, padeda vieniems kitus geriau suprasti, prasmingai leisti laisvalaikį.

La Croix en Touraine bendruomenės asociacijos vadovė Florence Andrė Olivier prie šio miesto ir Birštono partnerystę žyminčio ženklo.

Pasak delegacijos vadovės, asmeninių pokalbių metu išryškėjo dar viena sritis, kurioje dviejų miestų bendruomenės galėtų pasikeisti savo darbais. Kitais metais Lietuva švęs nepriklausomos valstybės įkūrimo 100 -metį, šiai datai paminėti Birštono meno mokyklos mokiniai parengs dailės darbų parodą, kuri bus eksponuojama ir La Croix en Touraine mieste. Šis miestas mainais ketina pasiūlyti vienos bendruomenės narės, profesionalios dailininkės, parodą.
Birštono savivaldybės atstovai labai dėkoja prancūzų šeimoms, kurios juos priėmė, apgyvendino savo namuose, sudarė kuo geriausias sąlygas pažinti prancūzų buitį, gyvenimo būdą, pakeliauti ir sužinoti, kuo garsus Luaros upės regionas.
Pirmoji diena buvo skirta aktyvioms pramogoms – birštoniečiai su savo bičiuliais išsiruošė į žygį pėsčiomis po apylinkes, apžiūrėjo E.Andrė parką (birštoniečių viešnage besirūpinusi La Croix en Touraine bendruomenės asociacijos vadovė Florence Andrė Olivier yra jo vaikaitė), vakarojo prie Cher upės.
Regionas garsėja viduramžių pilimis, iš 400 esančių daugelis įrašytos į UNESCO globojamų objektų sąrašą kaip pasaulio paveldas. Birštoniečiai turėjo progą aplankyti Šenonso (pranc. Chateau de Chenonceau) pilį, labai mėgstamą turistų dėl intriguojančios jo istorijos, gražiųjų Dianos de Puatjė ir Kotrynos Mediči sodų.
Ekskursijos po Saumur senamiestį, rotušę metu birštoniečius priėmė ir pasveikino šio miesto meras. Jie apžiūrėjo Montresor ir Tours miestų įžymybes. Visiems labai patiko apsilankymas vietiniame ožkininkystės ūkyje, šeimyninio verslo

Koncerto metu.

pristatymas. Ūkininkas papasakojo, kaip iš ožkų pieno gaminami ir brandinami pelėsiniai ir fermentiniai sūriai – jais jis prekiauja turgeliuose, mobilioje parduotuvėlėje ant ratų. Šio sūrio skonis patiko ir bičiuliams, kuriems birštoniečiai parvežė lauktuvių iš kelionės.
Kiekviena diena baigdavosi vakaronėmis, vienoje iš jų La Croix en Touraine miesto tautinių šokių kolektyvas birštoniečius mokė savo krašto senųjų šokių, kito vakaro tema – abiejų šalių liaudies ir populiariosios dainos. Gražiausia šioje patirtyje buvo tai, kad, baigiantis vakarėliams, ir prancūzai, ir lietuviai, nepaisant kalbos barjero, sutartinai šoko ar dainavo bendras dainas. Ko gero, taip atsitinka tuomet, kai, skirtingoms muzikinėms kultūroms susidūrus, pasikliaujama nuojauta ir tarpusavio įsiklausymu. O tai bendravime ir yra svarbiausia.

Birštono meno mokyklos mokiniai deramai reprezentavo savo šeimas, mokyklą, gimtą miestą ir Lietuvą.

Birštoniečiai dėkoja Stasei Šeškevičienei – už sklandų vertėjavimą kelionės metu, o Dovilei Adamonytei – už gerai parengtą viešnagės programą.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Pasaulis iš arti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *