Užuguostyje – ir tradiciniai atlaidai, ir bažnyčios jubiliejus

Praėjusį sekmadienį švęsdami titulinius, Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus atlaidus, Užuguosčio parapijos tikintieji minėjo ir dabartinių maldos namų jubiliejų. Šiemet sukanka 115 metų, kai buvo pastatyta ši, jau ketvirtoji parapijos istorijoje bažnyčia, tapusi ne tik ryškiu architektūros akcentu, bet ir svarbiu šio krašto spalvingos istorijos paliudijimu.


Pirmoji medinė bažnytėlė Užuguostyje buvo pastatyta 1495 metais. Antroji bažnyčia išaugo 1649 – aisiais, o trečiąją bažnyčią 1747 metais pastatydino Liudvikas Pacas. Ji tikinčiųjų prieglobsčiu buvo beveik 150 metų, iki 1898 metų gaisro.
Dabartinės neogotikinės, turinčios baroko bruožų akmenų ir plytų mūro bažnyčios statybos darbai buvo pradėti 1899 -aisiais, o konsekruota ji buvo 1902 metais. Naujoji bažnyčia pastatyta klebono Kosto Gruzdžio rūpesčiu ir parapijiečių pastangomis. Būtent tų žmonių, kuriems Užuguosčio kraštas buvo labai brangus. Kaip, beje, svarbus ir daugumai šiandien čia gyvenančių, čia išaugusių ir savo gimtinės garsinimu bei puoselėjimu besirūpinančių žmonių. Jie drauge buvo ir iškilmių metu, kurdami šventę sau ir visai bendruomenei.

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *