Tautinį šokį mylinčių kolegų ir bičiulių sambūris

Antaninių ir Joninių sandūroje tautinės muzikos akordais Balbieriškio parke nuskambėjo vienuoliktasis, šiais metais tarptautinis, tautinių šokių festivalis „Ringio ringiai“, kurio tradiciją tęsia Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centras ir kaimo bendruomenė „Balbieriškis“.


Birželio 17 dieną savo regionų šokius ir tautinius drabužius vasaros estradoje pristatė devyni kolektyvai. Be šeimininkų – Balbieriškio „Ringio“ ir „Ringučio“, vadovaujamų Raimundo Markūno ir Ramutės Švedienės, pasirodė šokėjai, atvykę iš Klaipėdos „Vėtros“, Elektrėnų Vijūno“, Kauno rajono Ramučių „Kupolio rožės“, Marijampolės „Jotvingio“, Panevėžio „Verdenės“, Pakruojo „Rekečio“ ir Latvijos Stendės miesto „Teikos“ kolektyvo. Su latviais „Ringio“ kultūrinis bendradarbiavimas užsimezgė prieš kelerius metus, kai Talsi savivaldybėje vyko Prienų miesto dienos.
Į Balbieriškį susirinko įvairių profesijų žmonės, kuriuos suvienijo meilė liaudiškiems šokiams ir muzikai, kurie kultūrinėje srityje savo atkakliu darbu pasiekė aukštų įvertinimų. Beveik visi kolektyvai yra pelnę įvairių apdovanojimų, tačiau, ko gero, pasididžiavimo suteikia ne patys prizai ar padėkos raštai, o galimybė viešai atstovauti savo regionų kultūrai, pasipuošti tik jų kraštui būdingais tautiniais drabužiais.
Festivalio programoje buvo gausu įvairaus charakterio šokių – lyrinių ir išdykėliškų, kuriems žiūrovai negailėjo plojimų. O paskutinį vakaro šokį „Transverą“ jau šoko visi – ir šokėjai, ir žiūrovai, jų poros nuo scenos pasklido ir po aikštę.
Per savo istoriją festivalis „Ringio ringiai“, galima sakyti, tapo gerų draugų ir bičiulių sambūriu, į kurį kolektyvai atvyksta ne pakoncertuoti, bet ir dėl noro vieniems kitus pamatyti ir pabendrauti su buvusiais studijų draugais, kolegomis. Antai, Klaipėdos tautinių šokių kolektyvas „Vėtra“, konkursų „Pora už poros“, „Iš aplinkui“, „Aukso paukštės“ laureatas, festivalyje „Ringio ringiai“ dalyvauja kasmet. „Reketys“ iš Pakruojo balbieriškiečiams apie save priminė po dešimties metų pertraukos. Kolektyvų šokėjams yra tekę dažnai susitikti įvairiuose koncertuose, festivaliuose, konkursuose, dainų šventėse. Seni pažįstami džiaugėsi, kad ir oras buvo palankus – po pasirodymo žiūrovams jie dar ilgai vakarojo po birželio dangumi, surengtos nuotaikingos karaokės metu prisistatė ne kaip šokėjai, o kaip dainininkai.
Organizatoriai džiaugėsi, kad renginys sulaukė sėkmės, buvo surengti du koncertai – vienas N.Ūtos laisvalaikio salėje, kitas – Balbieriškyje. Nors žiūrovų nesusirinko taip gausiai, kaip tikėtasi, bet festivalio sumanytojai nenusimena ir viliasi, kad ilgainiui populiarinant tautinius šokius, pasiseks išsiugdyti didesnį būrį festivalio fanų. Kiekvienas kolektyvas buvo apdovanotas tradiciniais festivalio prizais – stilizuotomis medinėmis lentomis su pažymėtomis festivalio dalyvių geografinėmis nuorodomis.
Mero patarėja Jūratė Zailskienė Balbieriškio KLC direktoriui Raimundui Markūnui ir kaimo bendruomenės „Balbieriškis“ pirmininkui Sauliui Narūnui įteikė mero A.Vaicekausko padėkos raštus už organizacinį darbą, festivalio tradicijos tęstinumą. Festivalio rengėjai savo ruožtu padėkojo pagalbininkams ir partneriams: renginio vedėjai Daivai Venclovienei, įgarsintojui Arūnui Radzevičiui, filmuotojui Gintautui Pikui.
Kitas festivalis „Ringio ringiai“ vyks po dvejų metų, kolektyvų planuose – pasiruošimas artėjančiai Lietuvos šimtmečio dainų šventei.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *