Susitiko su Naujosios Zelandijos žemės ūkio ministru

Lietuva yra viena iš kelių Europos Sąjungos valstybių, kurią savo vienos dienos vizitui pasirinko Naujosios Zelandijos žemės ūkio ministras Nathan Guy. Vizito metu jis susitiko su Lietuvos žemės ūkio ministru Broniumi Markausku ir viceministru Rolandu Taraškevičiumi. Ministro vadovaujama Naujosios Zelandijos delegacija diskusijas pratęsė su Žemės ūkio rūmų, UAB „Rokiškio sūris“, kooperatyvo „Pienas LT“ vadovais. Apie šiandieninę Lietuvos pieno gamintojų situaciją ir bendravimo galimybes kalbėjo Pieno gamintojų asociacijos pirmininkas Jonas Vilionis.

Susitikimų metu buvo aptartos Lietuvos ir Naujosios Zelandijos žemės ūkio tendencijos, dvišalis bendradarbiavimas, gerieji partnerystės pavyzdžiai (tarp vieno didžiausių pasaulyje pieno gamintojų kooperatyvo „Fonterra“ ir UAB „Rokiškio sūris“ bei kooperatyvo „Pienas LT“, su kuriuo praėjusią savaitę „Fonterra“ atstovai sutarė dėl tolesnio bendradarbiavimo), taip pat Europos Sąjungos ir Naujosios Zelandijos Laisvosios prekybos susitarimo derybos.
Pasak žemės ūkio ministro B.Markausko, Naujoji Zelandija yra patikima Europos partnerė, kuri turi didelę įtaką Azijos – Ramiojo vandenyno regione bei pritaria Europos Sąjungos priemonėms, kurių imtasi dėl situacijos Ukrainoje, taip pat dėl Rusijos embargo.
„Konkrečiai mums ši valstybė yra gero ūkininkavimo pavyzdys, juk esame truputį panašūs – ir Lietuvai, ir Naujajai Zelandijai be galo svarbus pieno sektorius ir apskritai žemės ūkis. Lankiausi Naujojoje Zelandijoje, likau sužavėtas puikia atmosfera ir santykiais tarp valdžios bei ūkininkų, taip pat šalies žemės ūkio potencialu. Ūkininkai ten negauna jokios tiesioginės paramos, natūraliai vyksta ūkių stambėjimas, vyrauja vidutiniai ir stambūs ūkiai. Manau, kad galime daug ko pasimokyti iš N. Zelandijos – ir santykio tarp valdžios ir paprasto ūkininko, ir gebėjimo kooperuotis ir ūkininkauti nekenkiant gamtai – N. Zelandijoje galioja labai griežti aplinkos apsaugos reikalavimai“, – teigia žemės ūkio ministras B. Markauskas.
Naujoji Zelandija yra viena didžiausių avininkystės vystytojų ir produktų iš avienos eksportuotojų pasaulyje. Pasak B. Markausko, lietuviai, nors šalyje ir vyrauja smulkūs ūkiai, taip pat tiki avininkystės perspektyvomis – nuo 2004 m. Lietuvoje avių skaičius išaugo iki 50,3 tūkst.
„Norime pasinaudoti Naujosios Zelandijos avininkystės sektoriaus patirtimi, pritaikant ją čia, Lietuvoje, avių veislininkystėje. Lietuvos valstybinė gyvulių veislininkystės priežiūros tarnyba mato galimybes ir sieks bendradarbiauti su šia šalimi, kad perimtų gerąją patirtį ir perduotų ją mūsų avių augintojams“, – sako Lietuvos žemės ūkio ministras.
Naujosios Zelandijos žemės ūkio ministras N. Guy siūlė padėti Lietuvai N. Zelandijos patirtimi, papasakojo apie pieno kooperatyvą „Fonterra“, pasiekimus eksporto srityje, taip pat domėjosi ES požiūriu į bendrosios žemės ūkio politikos po 2020 m. ateitį bei Brexit poveikiu ir visai ES, ir Lietuvai.
Taip pat buvo kalbėta ir apie ES ir N. Zelandijos Laisvosios prekybos susitarimo derybas. Tikėtina, jog derybos prasidės dar šiais metais. Kaip sakė Jonas Vilionis, Lietuva savo paramą Laisvosios prekybos susitarimui jau yra išsakiusi keliuose dvišaliuose Lietuvos ir N. Zelandijos aukšto rango pareigūnų susitikimuose. Abi pusės įvardija žemės ūkį kaip vieną svarbiausių derybose, Lietuva akcentuoja, kad turės būti atitinkami pereinamieji laikotarpiai jautriausiems žemės ūkio sektoriams.
„Mūsų šalys panašios. Apie pusė jūsų šalies užsiima žemės ūkiu, panašiai yra ir Naujojoje Zelandijoje. Šiandien abipusė prekyba tarp šalių yra labai nedidelė, ji siekia maždaug 40 mln. Naujosios Zelandijos dolerių (apie 26 mln. eurų). Aš manau, kad ateitis – investicijos abiejose šalyse, trečiųjų asmenų prieiga į šalis ir bendradarbiavimas tarp valstybių“, – kalbėjo žemės ūkio ministras N. Guy.
Parengta pagal
Žemės ūkio ministerijos
ir Lietuvos pieno gamintojų asociacijos informaciją

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *