Klojami pamatai naujai Balbieriškio bažnyčiai

baznyc (Large)Praėjus beveik trejiems metams po to, kai 2013 m. rugpjūčio 8-osios naktį iki pamatų sudegė Balbieriškio Švč. Mergelės Marijos Rožančinės bažnyčia, parapijos tikintiesiems įsižiebė viltis turėti naują šventovę.
Toje vietoje, kur stovėjo ankstesnė Balbieriškio bažnyčia, kalami poliai naujos bažnyčios pamatams, ruošiamasi jų liejimo darbams. Tai patvirtinęs parapijos klebonas filos. lic. Remigijus Veprauskas neskubėjo džiūgauti:
-Turiu dvi naujienas: gera ta, kad pamatų paruošimo darbai jau prasidėję,  bloga – surinkti pinigai greitai senka…Galbūt per mėnesį pamatai bus išlieti, o tada susėsim su rangovais ir tarsimės, kiek ir kokių darbų gebėsime atlikti už surinktas lėšas. Aišku, labai norėtųsi iškelti ir pakišti po stogu sienas. Reikia judėti pirmyn, net jei pritrūkus lėšų reikės statinį užkonservuoti…
Skaičiuojama, kad naujosios bažnyčios statybos turėtų kainuoti apie 700 tūkst. eurų. R.Veprauskas pabrėžia, kad darbai pradėti iš aukotojų, atskirų rėmėjų surinktų lėšų, vyskupijų tikslinių rinkliavų. Kol kas paramos nei iš Vyriausybės, nei iš savivaldybės negauta. Kol nebuvo parengtas projektas, nebuvo galima tikėtis ir ES struktūrinių fondų investicijų.
-Kalėdodamas kiekvienoje troboje išgirsdavau klausimą, kada pagaliau prasidės bažnyčios statyba. Miestelio panorama be bažnyčios yra skurdi. Džiaugiuosi, kad parapijiečiams rūpi maldos namai, kiekvienas pagal išgales jiems aukojo. Ir dabar parapijiečiai klausia, kuo galėtų prisidėti, yra net pasiūlymų suorganizuoti dar vieną paramos koncertą, – klebonas R.Veprauskas nesijaučia paliktas vienas.
Tiesa, senosios medinės bažnyčios, statytos XIX amžiaus pabaigoje pagal inžinieriaus Bronislovo Žochovskio projektą, vaizdas liks tik nuotraukose ir tikinčiųjų atmintyje. Naujoji mūrinė 320 kv.m ploto bažnyčia bus 200 kv.m mažesnė, nei ankstesnė, ir teturės vieną bokštą. Ji bus dengta keraminėmis čerpėmis.
Kartu su bažnyčia gaisre pražuvo ir jos viduje buvusios meno bei sakralinės vertybės, šventovės interjerą teks kurti iš naujo. R.Veprausko teigimu, dėl to bus tariamasi su Vilkaviškio vyskupijos Liturgine taryba, viena aišku, kad bažnyčios vidus bus kuklesnis ir šiuolaikiškesnis. Klebonui norėtųsi, kad bažnyčią puoštų Švč. Mergelės Marijos Rožančinės paveikslas.
Statybos darbus vykdo UAB „Archis“ pagal architekto Viliaus Urbono projektą. Šis architektas jau yra projektavęs Alvito parapijos šventovę, Prienų parapijos namus.
Galintys prisidėti prie bažnyčios atstatymo kviečiami pervesti savo auką į Balbieriškio Švč. Mergelės Marijos Rožančinės bažnyčios sąskaitą DnB banke: LT46401004110
0476000.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Naujienos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *