Vyko tarptautinė konferencija, skirta skaitymo ir bibliotekų pokyčiams

Lietuvos bibliotekininkų draugijos iniciatyva balandžio 28-29 d. Birštone, „Eglės“ sanatorijoje, vyko tarptautinė konferencija „Skaitanti visuomenė: paradigmų kaita XXI amžiuje“. Tai vienas iš pusantro tūkstančio renginių, kurie bus surengti šalies bibliotekose šiais, Bibliotekų metais, vadovaujantis Nacionalinės bibliotekų savaitės ir metų šūkiu – „Stipri biblioteka – stipri visuomenė“.

IMG_5500

Tarptautinės konferencijos dalyvius pasveikino kultūros viceministras R.Jarockis.

Tarptautinės konferencijos dalyvius pasveikino kultūros viceministras R.Jarockis.

Konferencijos dalyvius pasveikino kultūros viceministras  dr. Romas Jarockis, Birštono merė Nijolė Dirginčienė, šio renginio organizatorės – LBD pirmininkė Alina Jaskūnienė ir buvusi IFLA prezidentė Sinikka Sipila iš Suomijos.

Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė, Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė pasidžiaugė, kad tokio lygio tarptautinis bibliotekininkų susibūrimas Birštone surengtas antrą kartą nuo 1997 metų.  Į konferenciją atvyko bibliotekų specialistai ir svečiai iš septynių Šiaurės ir Baltijos valstybių, dalyvavo daugiau nei 120 dalyvių, buvo perskaityta per 50 pranešimų. Šiuo išskirtiniu renginiu kurorte siekta pratęsti Baltijos ir Šiaurės šalių bibliotekininkų bendradarbiavimą, užmegzti naujų ryšių, bandant įveikti šio laikmečio iššūkius bibliotekoms. Vienas iš jų – menkstantys skaitymo gebėjimai, besikeičiantys bibliotekų lankytojų įpročiai, vis daugiau išteklių naudojama virtualia elektronine forma.

Renginio organizatorės LBD pirmininkė Alina Jaskūnienė (dešinėje) ir buvusi IFLA prezidentė Sinikka Sipila iš Suomijos.

Renginio organizatorės LBD pirmininkė Alina Jaskūnienė (dešinėje) ir buvusi IFLA prezidentė Sinikka Sipila iš Suomijos.

Konferencijoje kalbėta apie Z arba „Google“ kartos įpročius, kurie keičia bibliotekos erdves ir paslaugas – iš „šventovės“, kurioje vyrauja rimtis, ji virsta diskusijų, susitikimų, grupinės veiklos, bendravimo vieta. Todėl specialistai iš skirtingų šalių kalbėjo apie bibliotekų vaidmenį šiuolaikinėje visuomenėje, dalinosi darbo patirtimi, diskutavo apie tai, kaip skatinti įvairaus amžiaus ir socialinių grupių gyventojus daugiau skaityti, savo pranešimuose akcentavo naujo mąstymo poreikį, pasakojo apie įvairias veiklos formas (skaitytojų klubai, kūrybinės dirbtuvės, edukacinės zonos, biblioterapija, medijų naudojimas ir kt.), akcijas, projektus. Visų šalių bibliotekininkai vienodai suinteresuoti inovatyvių idėjų paieška, kurios padarytų bibliotekas patrauklesnėmis, pritrauktų daugiau vartotojų.

Dainininko J.Didžiulio kūrybinė intervencija - "reanimacija".

Dainininko J.Didžiulio kūrybinė intervencija – „reanimacija”.

Pirmąją konferencijos dieną rimtas kalbas išblaškė dainininkas Jurgis Didžiulis, kuris nuotaikingai pristatė Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projektą „Bibliotekos pažangai 2“, įgyvendintą įvairiose Lietuvos vietovėse, taip pat ir Birštone, su „Meno #reanimacijos“ kūrybine grupe. Jis kvietė reabilituotis menu – muzika, pokštais, nesuvaržytu bendravimu sukelti gerų emocijų pliūpsnį  ir atgaivinti biblioteką. Konferencijos dalyvius jis išjudino, pakvietęs šokti, dainuoti ir kartu groti. Ši “intervencija” buvo sėkminga, tai rodo, kad bibliotekininkai nevengia iššūkių ir yra pilni idėjų bei norų jas įgyvendinti.

„Gyvenimo“ informacija

Jono Dirginčiaus ir Dalės Lazauskienės nuotraukos

Rubrikoje Naujienos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *