Treniruotės Birštono sporto centre nenutrūko ir pandemijos sąlygomis

Šią savaitę Vyriausybė leido organizuoti neformalaus švietimo veiklas uždarose patalpose vaikams ir suaugusiems ne didesnėse nei 5 asmenų grupėse. Beveik visą karantino laikotarpį Birštono sporto centro treneriai sportininkų fizinį pasiruošimą stebėjo ir juos konsultavo per nuotolį.

Pretendentas į Lietuvos jaunimo iki 23 metų irklavimo rinktinę Paulius Černevičius. Varžybų su „Concept“ treniruokliais akimirka (kuomet dar nebuvo karantino ribojimų).

Birštono sporto centro direktorius Saulius Smailys patikino, kad treneriai ir sportininkai rankų nenuleidžia, treniruojasi ir tokiomis sąlygomis bei tikisi įvykdyti užsibrėžtus tikslus, nors šiuo metu sunku prognozuoti, kada pandemija baigsis, ar leis ji pavasarį ir vasarą atsigauti sporto šakų veiklai, organizuoti suplanuotas varžybas.
Direktorius džiaugiasi, kad sėkmingai pavyko surengti metų pradžioje suplanuotus renginius. Įvyko šachmatų turnyras, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo dienai paminėti, buvo žaidžiama naudojant virtualias bendravimo platformas. Net 60 dalyvių sukvietė individualus bėgimas Kovo 11-osios proga.
S.Smailys atskleidė, kad karantino laikotarpiu svarbiausia buvo išsaugoti sportininkų branduolį, ypač pradedančiuosius, kad jie, nesant nuolatinių užsiėmimų, nemestų pasirinktos sporto šakos. Jį džiugina tai, kad dalis Centro auklėtinių vykdė trenerių parengtus individualius planus ir treniravosi savarankiškai, palaikydami su jais ryšį ir atsiskaitydami įvairių bendravimo programėlių pagalba. Pasak jo, nuotolinis darbas turi savų minusų, sunkiausia buvo sukontroliuoti, kokiu krūviu treniruojasi vaikai, todėl gali būti, kad kai kurių fizinis pasirengimas sumenko.
Su keletu aukšto meistriškumo Sporto centro auklėtinių, kurie yra lengvosios atletikos, irklavimo, teniso šalies rinktinių nariai ar kandidatai, visą žiemą buvo dirbama mišriu būdu, pagal atskirų sporto šakų federacijų patvirtintus meistriškumo rodiklius.
Tarp tų, kurių pasirengimas nenutrūko ir karantino sąlygomis, yra teniso U12 reitingo lyderis Lukas Smailys. Tiesa, dėl kelio traumos Lukas šiais metais kiek sumažino fizinio pasirengimo krūvį ir ketina į varžybų sezoną įsitraukti palaipsniui, pradėdamas nuo dalyvavimo Lietuvos teniso sąjungos organizuojamuose turnyruose.
„Lukas yra jaunas ir perspektyvus sportininkas, ateityje jo laukia ne vienerios prestižinės varžybos, o dabar toks metas, kai negalima forsuoti,“ – teigia S. Smailys. Kiti jaunieji tenisininkai jau treniruojasi stadione, fizinio rengimo pratybose. Šią savaitę kontaktines treniruotes atnaujino trenerio Virmanto Šabasevičiaus vadovaujami U10 ir U13 amžiaus grupių futbolininkai. Treneris gavo progą lauko sąlygomis įvertinti, kiek naudingos buvo nuotolinės treniruotės ir kuriam žaidėjui dar reikia padirbėti daugiau, juk abiems komandoms netrukus prasidės varžybų sezonas.
„Karantinas nedėkingas, per jį „nubyrėjo“ keletas žaidėjų, guodžia tai, kad praradimai nedideli. Per kelerius metus į šias komandas įdėta daug darbo, dalyvaudami Pietų Lietuvos moksleivių lygos varžybose žaidėjai įgijo nemažai patirties. Šiais metais U10 ir U13 komandas registravome Moksleivių futbolo lygos pirmenybėms. Žaidybinė praktika jiems padės augti ir tobulėti,“ – viliasi Sporto centro direktorius, labai palankiai vertinantis futbolo entuziasto Kęstučio Deltuvos sukurtą Moksleivių futbolo lygą ir jai keliamus tikslus.
Pavasario sezonui ruošiasi ir Birštono „Nemuno“ vyrų komanda, kurią treniruoja Kęstutis Deltuva ir Virmantas Šabasevičius. Tiesa, dėl nepakankamo finansavimo futbolininkai apie dalyvavimą Lietuvos futbolo federacijos II lygos pirmenybėse tik pasvajoja. S.Smailys mano, kad turėti profesionalią futbolo komandą Birštonui būtų garbė, tačiau, norint startuoti šioje lygoje, reikia surinkti bent 30 tūkst. eurų biudžetą. Bandymas praėjusiais metais suburti bendrą Prienų-Birštono komandą ir užsitikrinti jai abiejų savivaldybių finansinę paramą, nepasiteisino. Pagrindine rėmėja liko Birštono savivaldybė, kuri skyrė reikiamas lėšas dalyvavimui LFF III lygos pirmenybėms, o kitų rėmėjų parama dėl pandemijos buvo nepakankama. Pasvėrusi visas galimybes, „Nemuno“ komanda jau beveik apsisprendė šį sezoną vėl rungtyniauti LFF III lygos pirmenybėse.

Perspektyvus tenisininkas Lukas Smailys (treneris Linas Smailys).

Birštono vaikų ir vyrų futbolo komandos tikisi sužaisti ir nemažai namų rungtynių, todėl, jei karantino sąlygos sušvelnės, futbolininkai dovanos gražių žaidybinių akimirkų ir vietos žiūrovams.
Saulius Smailys tikisi, kad vasarą Birštono sporto centro turimoje bazėje, kaip įprastai, savo stovyklas surengs šalies jaunimo rinktinių, futbolo klubų nariai, taip pat pavyks organizuoti ir vieną kitą respublikinį turnyrą.
Šių metų Birštono sporto centro renginių kalendoriuje numatyta per 30 įvairaus lygio varžybų, turnyrų, sportinių renginių ir švenčių. Gegužę Birštone planuojama Respublikinė vandens sporto šakų šventė, Birštono „Metimų taurės“ varžybos, Lietuvos aklųjų lengvosios atletikos čempionatas, birželį turėtų įvykti tradicinės Birštono seniūnijos sporto žaidynės, liepos 6-ji, Valstybės diena, neįsivaizduojama be tradicinio tarptautinio turnyro „Nemuno galiūnas“, taip pat žadama surengti ir ne vieną teniso, šachmatų, petankės, futbolo turnyrą.

Futbolininkai ruošiasi startui Moksleivių futbolo lygoje

Treneris V. Šabasevičius treniruotėje su U13 komandos žaidėjais.

Pernai futbolo trenerio Virmanto Šabasevičiaus treniruojamos vaikų komandos Pietų Lietuvos futbolo pirmenybių U10 ir U12 finaluose nepateko tarp prizininkų. Šiemet abi komandos vėl startuos toje pačioje, tik pavadinimą pakeitusioje Moksleivių futbolo lygoje, į kurią įsitraukė dar daugiau komandų, pirmosios rungtynės numatytos jau balandžio pradžioje.
– Ar pirmenybės prasidės laiku, priklausys nuo COVID-19 situacijos, negalime prognozuoti iš anksto, pirmiausia reikia, kad vaikai sugrįžtų į mokyklas, – pastebėjo treneris, šią savaitę pirmąkart po nuotolinio darbo sukvietęs jaunuosius futbolininkus į treniruotes lauke, kur jie užsiėmimus pradėjo nuo futbolo technikos su kamuoliu bei fizinio pasirengimo pratimų. Treniruotės vykdomos ne didesnėse nei penkių asmenų grupėse, laikantis karantino sąlygų ir saugumo reikalavimų.

Ėjikams varžybų sezonas jau prasidėjęs
Saulėtas ir šiltas šios savaitės antradienis buvo itin palankus ėjikams, sau įprastu tempu žingsniuojantiems lauko takeliuose. Treneris Jonas Juozaitis sakė, kad nuotolinis darbas ne visiškai pateisino jo lūkesčius. O ir patys vaikai pripažino, kad prisiversti sportuoti savarankiškai, juolab įvykdyti trenerio parengtus individualius planus, yra sunku, daug labiau motyvuoja treniruotės su treneriu.
Sportinio ėjimo treniruotes šiuo metu lanko 15 vaikų, yra ir sportuojančiųjų pirmus metus.
Varžybų sezonas lengvaatlečiams jau prasidėjęs, trenerių Jono ir Povilo Juozaičių auklėtiniai savo jėgas išbandė vasarį ir kovą vykusiuose Lietuvos čempionatuose, trys iš jų savo amžiaus grupėse užėmė trečiąsias vietas: Paulius Juozaitis tarp suaugusiųjų 5000 m distancijoje, o jaunučiai Armanda Tolytė ir Nojus Butėnas – atitinkamai 2000 ir 3000 m nuotoliuose.

Treneris Jonas Juozaitis su jaunaisiais ėjikais.

Visgi, palyginti su ankstesniais metais, sportininkų rezultatai šį sezoną dar nėra itin aukšti. Šiuo metu ėjikai ruošiasi A.Mikėno memorialo sportinio ėjimo varžyboms, kurios rengiamos Birštone, šiemet jų data – balandžio 24 diena. Jono Juozaičio teigimu, didelė tikimybė, kad tradicinės, kurorto vardą garsinančios varžybos įvyks, kadangi kartu rengiamas ir Baltijos šalių mačas, į kurį susirenka ir aukšto meistriškumo sportininkai, nuolat testuojami dėl COVID-19.
Šiose varžybose startuos ir jaunieji ėjikai, ir po praeitais metais patirtos traumos atsigaunantis perspektyvus Birštono ėjikas Paulius Juozaitis. Pasak trenerio Povilo Juozaičio, jei tik pandemija atsitrauks, Pauliaus tikslas patekti į Lietuvos komandą ir su ja dalyvauti Europos taurės varžybose, kurios vyks gegužę Čekijoje, Padebradės mieste. Dėl pandeminės situacijos kol kas šios varžybos neatšauktos. Taip pat ėjikas bandys patekti į Europos jaunimo iki 23 metų čempionatą, tačiau pirmiausia jam reikia įvykdyti normatyvą 20 km nuotolyje, tam jis turi dvejas varžybas Birštone ir Alytuje.
Visgi P.Juozaitis pabrėžia, kad iš daugelio jų auklėtinių tik vienas kitas būna apdovanotas gerais fiziniais duomenimis, talentu ir užsispyrimu siekti savo tikslo, kurių dėka tampama čempionais.
– Mums, kaip treneriams, ne mažiau nei rezultatai, yra svarbu, kad vaikai norėtų sportuoti ir lankytų treniruotes, – pastebėjo treneris Povilas.
Kadangi Birštono A.Mikėno sportinio ėjimo klubas palaiko ryšius su Slovakijos, Latvijos, Lenkijos, Estijos, Baltarusijos klubais, treneriai turi viltį, kaip ir kasmet, jaunuosius sportininkus išvežti ir į tarptautines varžybas.

Irkluotojai valtis į Nemuną nuleis balandį

Treneris V. Domarkas su auklėtiniu Tadu Vaitkevičiumi (kuomet dar nebuvo karantino ribojimų).

Irklavimo treneris Vytautas Domarkas laukia balandžio, kuomet jaunieji irkluotojai jau galės nuleisti valtis į Nemuną. Šiuo metu treneris su perspektyviais irkluotojais dirba nuotoliniu būdu, kiekvienas namuose turi po irklavimo treniruoklį „Concept“ ir ruošiasi sezono atrankoms pagal individualius planus.
– Kaip sekėsi dirbti karantino sąlygomis, be tiesioginės trenerio kontrolės, pamatysime atrankų metu, kuomet bus formuojamos valčių įgulos. Kadangi kandidatus į Lietuvos rinktines kas mėnesį testuojame, matome, kad vienų fizinis pasirengimas pagerėjo, kitų sumenko. Kai kuriuos irkluotojus persekiojo traumos ir ligos, – pastebėjo treneris.
Septintus metus irklavimo treniruotes Birštono sporto centre lankantis Paulius Černevičius gavo ne vieną progą garsinti kurortą Lietuvoje ir užsienyje. Pernai Europos U23 irklavimo čempionate Paulius Černevičius iškovojo 7-ą vietą, šiemet jis sieks patekti į Lietuvos jaunimo iki 23 metų rinktinę ir kartu su ja pasiruošti Europos bei pasaulio čempionatams.
Matas Černevičius, Tadas Vaitkevičius ir Ignas Daunoravičius pretenduoja tapti šalies jaunių rinktinės nariais. Irkluotojų atrankos vyks gegužę irklavimo bazėje Trakuose.
– Pasiruošimas aukšto lygio varžyboms, iškovoti prizai itin motyvuoja sportininkus, – pastebėjo V.Domarkas. Jam norėtųsi išvysti savo auklėtinius prestižinėse varžybose, visgi pandeminė situacija vis dar neapibrėžta. Pernai spėta surengti tik Europos irklavimo čempionatą.
Dalė Lazauskienė
Autorės nuotraukos

Rubrikoje Sportas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *