Ilgą kelią iki pasveikimo padės sutrumpinti „Tulpės“ sanatorija

Birštono sanatorija „Tulpė“ gydymo ir sveikatos atstatymo programas pacientams, persirgusiems sunkia arba vidutine COVID-19 ligos forma, pradėjo teikti nuo šių metų vasario 4 dienos. Reabilitacija apmokama pacientų lėšomis, vienos paros kaina sanatorijoje – 47 eurai, įskaičiuojant ir vieno euro miesto rinkliavos mokestį.
Sanatorijos direktorė Liucija Patinskienė pirmąją reabilitacinių paslaugų teikimo savaitę dar negalėjo pasigirti gausesniu atvykstančiųjų skaičiumi. „Susidomėjimas yra nemažas, sulaukiame daug skambučių, bet, ko gero, žmones dar atbaido šaltis ir judėjimo apribojimai tarp atskirų savivaldybių. Taip pat prieš atvykstant komerciniams pacientams reikia gauti atitinkamos formos gydytojo siuntimą,“ – sakė L.Patinskienė.
Įstaigos vadovė atvira: jeigu pacientų, persirgusių COVID-19, atvyks nedaug, sanatorijos iniciatyva verslo požiūriu nepasiteisins. Tačiau, pasak jos, parengti naujas programas buvo reikalinga, nes šiuo metu sanatorijos reabilitacijos skyriuose dirbama su nedideliu skaičiumi pacientų, atvykusių pagal TLK siuntimus reabilitacijai, todėl dalį neužimtų vietų galima skirti klientams, kuriems buvo nustatyta COVID-19 diagnozė.
– Jeigu minėtų pacientų bus daugiau, programose suplanuotos paslaugos jiems galės būti teikiamos kitame pastate, mažosiose gydyklose. Taigi organizaciniai klausimai yra išsprendžiami… Mūsų paraginimas gyventojams, persirgusiems koronavirusu ir vis dar jaučiantiems liekamuosius reiškinius, būtų toks: kalbėkite apie tai, kreipkitės į mūsų specialistus, kurie padės atstatyti sveikatą. Juolab kad sanatorija „Tulpė“ daugeliu atžvilgių yra unikali, jos parengtose programose yra tai, ko neturi kitos sanatorijos, t.y. teikiame paslaugas, skirtas psichoemocinės būklės sutrikimų gydymui. Programos parengtos atsižvelgiant į PSO rekomendacijas, Lietuvos reabilitologų, psichologų, psichoterapeutų draugijų pasiūlymus, – pabrėžė L.Patinskienė.
Jos teigimu, reabilitacija pacientams, pažeistiems COVID-19 ligos, būtina dėl kelių priežasčių.
– Persirgę kolegos, pažįstami, pacientai mums išsamiai pasakoja apie tai, ką jie jaučia po ligos praėjus dviem, trims ar net penkiems mėnesiams. Be kvėpavimo funkcijos sutrikimų, jiems pasireiškia didelis nuovargis, nemiga, emocinis jautrumas, įtampa, žmonės skundžiasi sutrikusiu dėmesiu, kalba, orientacija, įvairiais jutimais. Neatgavę jėgų ir sveikatos žmonės eina į darbą, bet, esant mažam darbingumui, vėl kreipsis į gydytojus ir gaus nedarbingumo pažymėjimą,–L.Patinskienė atkreipia dėmesį, kad dėl prastos darbuotojų sveikatos, taip vadinamųjų „atokių“ COVID-19 ligos pasekmių ateityje valstybė ir ekonomika patirs nuostolių.
– Dar viena žinia, kurią mes siunčiame: nepaisant to, kad atskiros ambulatorinės reabilitacijos paslaugos, skirtos susirgimams su tam tikromis indikacijomis gydyti, šiandien yra apmokamos TLK lėšomis, yra būtina formuoti palankų Sveikatos apsaugos ministerijos ir Ligonių kasų požiūrį į šią problemą, raginti skirti nemokamą reabilitaciją pacientams, sirgusiems būtent COVD-19 liga. Juk ši liga paveikia visas žmogaus organizmo sistemas, netgi odą. Todėl ir gydymas turi būti kompleksinis.
Apie tai kalbame Nacionalinėje sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijoje, diskutuojame su politikais, pasisakome televizijoje ir radijo laidose. Tikiuosi, kad SAM ir Vyriausybė greitu laiku atsižvelgs į medikų rekomendacijas bei suteiks galimybę platesniam ratui COVID-19 pacientų gauti reabilitacinį gydymą nemokamai. Juk, nors reabilitacinių programų kaina palyginti nedidelė, ne visi gyventojai gali už jas susimokėti, – teigė „Tulpės“ sanatorijos direktorė L.Patinskienė.
Daugiau informacijos apie Birštono sanatorijos „Tulpė“ gydymo ir sveikatos atstatymo programas pacientams, persirgusiems sunkia arba vidutine COVID –19 ligos forma, galite rasti įstaigos internetiniame puslapyje: https://www.tulpe.lt/sveikatos-atstatymo-programos-persirgusiems-covid-19/
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *