Sveikatos sergėtojos – bruknė ir spanguolė

Raudoni uogų karoliukai rudenį papuošia samanų patalą, o žiemą šios tvirtos uogelės pasitarnauja sveikatos stiprybei. Itin naudingos pandemijos laikotarpiu…

Bruknės naikina mikrobus
Bruknių, augančių sausuose pušynuose, beržynuose, nederėtų rinkti pusiau žalių (neprinokusių), nes tada jos netenka 40–50 proc. naudingų medžiagų. Uogos turtingos C, P, PP, B1, B2 vitaminais, geležimi, kaliu, kalciu, organinėmis rūgštimis, pektinais. Kodėl bruknės ilgai išsilaiko šviežios? Jose yra benzoinės rūgšties, kuri naikina pelėsius, grybelius ir tuo būdu pačios apsisaugo nuo puvimo.
Bruknių vartojimo spektras labai platus: geram virškinimui, regėjimui, atsikosėjimui, taip pat mažina uždegimus, artrito, radikulito skausmus, stabdo kraujavimą. Naudingos bruknės sergantiems cukralige, tulžies akmenlige.
„Jeigu norite, kad būtų sveiki sąnariai, valgykite daug bruknių, – pataria maisto technologė Zeta Štarkevičienė. – Bruknių lapai ir jų nuoviras turi šlapimą varančių ir dezinfekcinių savybių, todėl naudingas sergant cistitu, podagra, kasos uždegimu ar padidėjus kraujospūdžiui“.
Apsinuodijus maistu ar sergant onkologinėmis ligomis derėtų pagerti bruknių morsą, kuris valo organizmą nuo įvairių mikrobų, toksinų.

Spanguolės – nuo šlapimo takų, virusinių infekcijų
Rugsėjį – spalį drėgnose vietovėse, pelkynuose prinoksta spanguolės. Ši „gyvybės uoga“ turtinga B1,B2, B6, B9, C, P, PP vitaminais, benzoine rūgštimi, fruktoze, gliukoze. Spanguolėse net 25-kių rūšių mineralų! Daugiausia kalio, kalcio, mangano, geležies, fosforo ir jodo.
Spanguolės lengvai virsta drebučiais, nes turi pektinų. Gastroenterologų teigimu, pektinas slopina bakterijų dauginimąsi, mažina puvimo procesus ir dujų susidarymą.
Pasak maisto technologės, spanguolės dar vadinamos „šiaurės citrina“, nes turi daug citrinos rūgšties. Šios rūgščios uogelės ypač naudingos dabar, pandemijos laikotarpiu, nes stiprina imunines jėgas, mažina karščiavimą, padeda susirgus kvėpavimo takų ligomis, taip pat gelbsti nuo mažakraujystės, avitaminozės.
Spanguolių uogos, jų sultys mažina troškulį, gerina kraujotaką, apetitą, širdies, kepenų, inkstų veiklą.
„Jos naudingos moterims, kurias vargina šlapimo takų uždegimai ar yra dirgli šlapimo pūslė. Atlikti moksliniai tyrimai patvirtino faktą, kad spanguolių aktyviosios medžiagos gali apsaugoti nuo šlapimo takų infekcijų pasikartojimo,“ – pastebi p. Zeta.

Kada šių uogų nevartoti?
Ir bruknes, ir spanguoles, pasiruošus atsargų žiemai, naudinga valgyti ištisus metus sveikiems ir ligotiems, ypač turintiems aukštą kraujo spaudimą ar pavartojus ilgesnį antibiotikų kursą.
Tačiau yra situacijų, kada šių uogų derėtų atsisakyti. Pavyzdžiui, moterims derėtų vengti bruknių visą nėštumo periodą.
Gastroenterologai pataria nevartoti spanguolių ser-gantiems ūmiu skrandžio ir žarnyno uždegimu, dvylikapirštės žarnos opalige ar inkstų akmenlige; taip pat padidėjus skrandžio sulčių rūgštingumui.

Ne tik maistui…
Spanguolių ekstraktas plačiai naudojamas ne tik konditerijoje, kulinarijoje, bet ir kosmetinių priemonių gamyboje. Maitinamosios regeneruojančios kaukės su uogų ekstraktu suteikia veido odai stangrumo, gražina spalvą.
Uogų nuovirai naudojami gydomosioms vonioms. Pavyzdžiui, spanguolių lapų, stiebų nuoviro vonia mažina reumato, radikulito skausmus.Spanguolės ir bruknės – labai tvirtos uogos. Rudenį nuskintos gerai sunokusios uogos gali išbūti iki kitų metų rudens, neprarasdamos nei maistinių, nei skonio savybių.

Receptai gerai savijautai
• Spanguolės trintos su cukrumi
Uogas perplaukite vėsiu vandeniu ir paberkite ant palangės (patiesę sviestinį popierių), retkarčiais jas pavartykite. Išdžiūvusias spanguoles (po 6–8 val.) suberkite į didesnį dubenį ir užpilkite rudu cukrumi (santykiu 1:1). Tada trinkite mediniu grūstuvu (apie 1,5 valandos), kol susiformuos vientisa masė ir paragavę nejausite cukraus grūdelių. Uogienę supilkite į iškaitintus stiklainius ir laikykite šaldytuve.
Nevirdami spanguolių išsaugosite visus vitaminus.
• Žalios bruknės ir spanguolės
Išplautas bruknes ar spanguoles suberkite į stiklainius ir užpilkite šaltu virintu vandeniu. Svarbu, kad visos uogos būtų apsemtos. Tada sandariai užsukite dangteliais ir laikykite šaltai. Patartina kas kelis mėnesius vandenį, kuriame laikote uogas, pakeisti šviežiu. Uogos išliks skanios ir nepraras naudingų savybių iki kitų metų sezono.
Iš uogų gaminamos sultys, sirupai, padažai, uogienės, džemai, morsai, skanėstai, Taip pat gardinamos bei puošiamos košės, įvairūs desertai, pyragai.

Receptai energijai ir imunitetui

Spanguolių – bruknių skanėstas
1 šaukštas medaus, 1,5 šaukšto smulkintų graikinių riešutų,2 šaukštai spanguolių, 1 šaukštas bruknių.
Susmulkinkite riešutus. Sutrinkite spanguoles ir bruknes. Sumaišykite medų su riešutais ir uogomis. Šio vitamininio skanėsto vartoti po 1–2 šaukštus per dieną.

Gėrimas nuo peršalimo
450 g spanguolių,250 g natūralaus medaus, malto imbiero.
Išspauskite spanguolių sultis ir jas sumaišykite su medumi, – santykiu 1:1. Įberkite pagal skonį malto imbiero. Vartoti kelis kartus per dieną, – peršalus, kosint ar sergant angina.

Bruknių morsas
1 stiklinė bruknių,0,5 l vandens,5 šaukšteliai cukraus.
Bruknes užpilkite šaltu vandeniu ir užvirinkite. Po to įberkite cukraus ir, uždengę puodą dangčiu, pakaitinkite ant labai mažos ugnies 15 minučių. Tada perkoškite. Rekomenduojama per dieną išgerti 1/2 ar 1 stiklinę morso.

Vitamininis džemas
500 g spanguolių,3 citrinos,500 g medaus,1 imbiero šaknis.
Sutrinkite spanguoles, išspauskite citrinų sultis. Sutarkuokite imbiero šaknį ir taip pat išspauskite jos sulčių. Į medų įdėkite trintas spanguoles, įpilkite citrinų bei imbiero sulčių ir viską gerai išsukite iki vientisos masės. Supilstykite į stiklainius ir laikykite šaltai. Vartoti po vieną šaukštą rytais.
Pastaba: galima įtarkuoti ir kelias skilteles česnako, tačiau tada ruoškite tyrės nedidelį kiekį, nes česnakas sukelia rūgimą. Tokią tyrę derėtų suvartoti per savaitę
Veronika Pečkienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *