Lietuvai dar reikia žemės ūkio…

Ir darbymetis, ir koronaviruso diktuojamos sąlygos įnešė pataisų ir į Prienų ūkininkų sąjungos tarybos veiklą. Nuo ankstyvo pavasario sprendimus dažniausiai priiminėdavę nuotoliniu būdu, praėjusį penktadienį tarybos nariai buvo susirinkę Veiveriuose.

„Metų ūkio“ konkurse – dėmesys jauniems ūkininkams
Vienas iš posėdžio darbotvarkėje įrašytų klausimų buvo dėl tradicinio „Metų ūkio“ konkurso. Nors COVID-19 ir koreguoja renginių organizavimą, bet nutarta tradiciją tęsti, tik kiek pakoreguojant jo eigą. Konkurse dalyvaujantys ūkininkai galės pasirinkti: ar pakviesti komisiją susipažinti su ūkiu vietoje, ar pateikti iliustruotą nuotraukomis savo ūkio aprašymą.
O konkurse šiemet kviečiami dalyvauti per pastaruosius penkerius metus Prienų ūkininkų sąjungos gretas papildę jaunieji ūkininkai (iki 35 metų). Žinoma, konkurse gali dalyvauti jo kriterijus atitinkantys ir ne Ūkininkų sąjungos nariai. Pasak Prienų ūkininkų sąjungos pirmininko Martyno Butkevičiaus, džiugina kiekvieno jauno žmogaus noras ir pastangos rinktis žemdirbio kelią: nesvarbu, ar jis kuriasi tuščioje vietoje, ar grįžta į senelių, tėvų ūkį su naujomis jo modernizavimo bei plėtros idėjomis. Tokius sumanymus planuoja įgyvendinti ir dauguma iš dvylikos šiemet Sąjungos nariais tapusių jaunų ūkininkų.

Priešprieša gilėja
Atsiųsta susipažinti neužilgo vyksiančio Lietuvos ūkininkų sąjungos tarybos posėdžio darbotvarkė, Veiveriuose susirinkusių mūsų krašto ūkininkų atstovus paskatino ir gilesnei diskusijai apie situaciją žemės ūkyje.
Visų pirma, dėl perspektyvos. Ūkininkai nori ir, pasak jų, turi žinoti, kokia bus mokesčių politika, o ne gyventi tarsi „ant parako statinės“, laukiant, kada ir koks mokestis bus padidintas ar įvestas naujas. Neramu ir dėl vis didėjančios priešpriešos tarp miesto ir kaimo, o dabar jau ir tarp pačių ūkininkų bei žemdirbių savivaldos organizacijų. Tarybos nario Ovidijaus Drūlios nuomone, prisideda ir diskusijos dėl išmokų „lubų“, ir kažkada priimtas Pieno įstatymas, suskirstęs pieno gamintojus į didelius ir mažus, ir įstatymų bei įvairių tvarkų priėmimas, nepasitarus su žemdirbiais, kuriems teks pagal juos gyventi ir dirbti.
Pokalbio metu diskutuota ir apie žaliąjį paketą, mulčiavimo ypatumus, rengiamas melioracijos įrengimų priežiūros įstatymų pataisas, būsimas DNR paramos lėšų dalybas, perteklinius tikrintojų reikalavimus. Ūkininkų nuomone, tikrai nenormalu, kad tikrintojai po jų laukus gali vaikščioti net be šeimininkų. Kaip ir tai, kad prisidengiant Briuselio direktyvomis ūkininkai neretai įsukami į labai sudėtingą biurokratijos karuselę. Pasirodo, kad kartais įvairių popieriukų labiau reikia Lietuvos nei Europos Sąjungos institucijų valdininkams.
Bet nepaisant esančios įtampos, kylančių neaiškumų, žemdirbių įvaizdžio menkinimo, visuomet buvę aktyvūs Prienų krašto ūkininkai nepraranda vilties, kad Lietuvai dar reikia žemės ūkio.
Posėdžio pertraukos metu Prienų ūkininkų sąjungos tarybos nariai taip pat susitiko su vietos kunigais – Veiverių Šv. Liudviko parapijos klebonu Kęstučiu Vosyliumi ir Pažėrų Švč. Jėzaus širdies bažnyčios klebonu Kazimieru Skuču. K. Skučas buvo ir ūkininkų gidu, apžiūrint jo rūpesčiu ir iniciatyva neseniai atidarytą Veiverių Rimorystės muziejų, kuriame sukaupta daug eksponatų, menančių ir ūkininkavimo tradicijas Lietuvoje.
Ramutė Šimukauskaitė


Ūkininkų dėmesiui!
Kviečiame rajono jaunus ūkininkus (iki 35 m.) dalyvauti konkurse „Metų ūkis“ 2020. Norintieji dalyvauti turi registruotis iki 2020-09-20 el. paštu prienailus@gmail.com arba kreiptis į žemės ūkio specialistą seniūnijoje.

Organizatoriai:

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *