Šiukšlynai prie konteinerių – ne tik negražu, bet ir brangu

Juras Zinkus

Buvo tylus ir šiltas vasaros vakaras. Visi aplink, regis, juo mėgavosi. Susėdusios ant suoliuko prie laiptinės plepėjo senjorės, netoliese stoviniavo vaikus prižiūrinčios mamos, net nosis į telefonus subedę paaugliai ir tie buvo lauke. Tik Algis neramiai dairėsi pro savo buto langą ir laukė, kad tik greičiau sutemtų ir tų žmonių kieme nebeliktų.

ARATC nuotr. Visos atliekos konteineriuose. Taip ir turi būti!

Jis buvo labai pavargęs – ką tik baigė buto remontą ir norėjo eiti miegoti, bet negalėjo. Reikėjo išmesti seną sofą ir dėžę nuo televizoriaus. Bet negi tokius daiktus neši ir paliksi prie konteinerių, kai visi mato? Dar paskųs!
Tad Algis laukė, kol sutems ir kiemas ištuštės. Tada kartu su sūnumi ir dar žmonai padedant išvilko sofą į lauką, kiek atsikvėpė ir nunešė ją prie atliekų konteinerių. Dar ir kartonines dideles dėžes prie jų numetė ir greitai nuskuodė namo.
„Nu, va, pagaliau susitvarkėm“, – apžvelgdama butą pasidžiaugė Algio žmona, ir visi griuvo miegoti.
Rytą atsikėlę kaimynai ir aplinkinių namų gyventojai pyko ir nervinosi išvydę seną sofą ir dėžes prie konteinerių. Atėjusi aikštelės prižiūrėtoja klausė, gal matė, kas tą sofą atvilko, bet visi purtė galvas: nežinom, ir širdo toliau.
Prižiūrėtoja paskambino atliekų vežimo įmonei ir kitą dieną sofa buvo išgabenta į rūšiavimo centrą. Algis, pamatęs ją išvežant, patenkintas trynė rankas ir tarė žmonai: „Matai, sakiau, kad nereikia patiems rūpintis. Paėmė, išvežė ir nieko nekainavo!”
Taip, Algi, tau nekainavo – už tavo sofos išvežimą į aikštelę sumokėjo kaimynai ir kiti miesto gyventojai. Nes atliekų niekas veltui neveža – sofą išgabenusi įmonė išlaidas už tai įtraukė į sąskaitą, kuri buvo pateikta savivaldybei. Sąskaitos suma buvo padalinta visiems gyventojams. Už tavo sofos išvežimą sumokėjo ir tie, kurie patys veža daiktus į rūšiavimo centrus (atliekų surinkimo aikšteles), ir tie, kurie tokių daiktų niekada nėra išmetę.
Atliekų tvarkymo specialistai yra paskaičiavę, kad dėl prie konteinerių paliekamų didelių gabaritų atliekų rinkliavos dydis išauga maždaug 25 procentais.
„Beveik kiekvieną dieną randu prie konteinerių išmestų didelių atliekų. Dažniausiai tai – didžiausios kartoninės dėžės nuo internetu užsakytų baldų, elektros, elektronikos prekių“, – pasakojo Prienų rajono savivaldybės konteinerinių aikštelių priežiūros specialistė Loreta.
Daugiausia įvairių didelių daiktų prie konteinerių palieka daugiabučių namų rajone prie Stadiono gatvės. Daugeliui šio rajono gyventojų iki rūšiavimo centro (didelių atliekų surinkimo aikštelės) – vos pora šimtų metrų, bet kažkodėl ne vienas jas meta čia pat, visiems po langais.
Didelius daiktus jų savininkai prie konteinerių tempia naktimis, slapstydamiesi, suprasdami, kad negerai daro.
Kartais juos išduoda ant dėžių likę užklijuoti adresai. Tuomet prižiūrėtoja skambina aptiktais kontaktais ir prašo sutvarkyti tai, ką išmetė. „Paskambinus ir perspėjus, kad privalo susitvarkyti, visi tą padaro labai greitai“, – pastebėjo Loreta.
Ji džiaugiasi, kad užtikrinti švarą mieste padeda Prienų seniūnijos geranoriškumas – kaskart pranešus apie ne vietoje išmestas atliekas jos operatyviai išvežamos.
„Šiukšlynai prie konteinerių auga labai greitai – net nespėji sužiūrėti, kaip prie vienos dėžės atsiranda kita, o netrukus – jau ir visa krūva riogso. Atliekų vežėjas prie konteinerių paliktas didelių gabaritų atliekas privalo išvežti kartą per mėnesį – įsivaizduokime, kaip mes atrodytume su šiukšlynais po langais?“, – piktinosi aikštelių prižiūrėtoja, primindama, kad savo atliekomis kiekvienas turi pasirūpinti pats.
Didelių gabaritų ir kitas į konteinerius netelpančias atliekas gyventojams pageidaujant išveža ir bendrovė „Ekonovus“. Už jos paslaugas reikia papildomai mokėti. Kaina priklauso nuo išvežamo atliekų kiekio, nuo to, iš kur tas atliekas reikia paimti, ar reikia išnešti, ar jau būna išneštos.
„Šia paslauga žmonės domisi, tačiau užsakymų išvežti atliekas iš Prienų rajono savivaldybės gyventojų nesame sulaukę. Kadangi atstumas mums važiuojant susidarytų nemažas, žmonėms tikrai paprasčiau patiems nuvežti savo atliekas į aikšteles. Tą jiems ir patariame daryti“, – sakė „Ekonovus“ Alytaus padalinio vadovė Gintarė Pocevičiūtė.
Specialistai pastebi, kad atsakingų ir tvarkingų žmonių daugėja. Bet, kaip sakoma, šaukštas deguto visą statinę pagadina, o ką jau kalbėti apie sofą ar spintelę! Visą miestą subjauroja.
Išeitis yra tik viena – nekrauti savo šiukšlių kaimynams po langais ir neapkrauti jų papildomais mokesčiais. Prie konteinerių išmestos atliekos pačios į aikšteles nenueina, o jų išvežimas gula ant visų gyventojų pečių. Negerai, kai taip.
Daugiau informacijos apie atliekų tvarkymą ir rūšiavimo centrus www.aratc.lt.

Rubrikoje Aplinkosauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *