Šaltupyje prisimenama senoji Lietuva

Klojimo teatrų kultūra

Jaukų praėjusios savaitės vakarą Šaltupio kaimo turizmo sodyboje jau antrą kartą šį mėnesį pasirodė Jono Grabausko vadovaujama kapela „Kaima vaike“. Prie jų prisijungė ir mėgėjų teatro „Veidrodis“ aktoriai. Visus susirinkusiuosius jie džiugino savo muzika ir nuotaikingu vaidinimu „Numanė“, pastatytu pagal Vydūno parašytą pjesę. Prie senųjų lietuviškų tradicijų puoselėjimo prisidėjo ir sodybos šeimininkas Raimondas Puišys.


Vakarui prasidėjus, į sceną žengė renginio organizatorius, ansamblio ir mėgėjų aktorių trupės vadovas Jonas Grabauskas. Jis padėkojo susirinkusiems ir trumpai pristatė vakaro programą, pabrėždamas, jog spektaklio metu žiūrovai girdės autentišką, senąją lietuvių kaimo kalbą. Aktorių lūpose girdėjosi senovinių žodžių junginiai, posakiai ir tarmiški žodžiai: „Lietuviai turėtų spiestis“, „Ponia pastosi ir gana“ ir „Nežinodams, ką sakyti, gali dūmus iš burnos varyti“.
Po vaidinimo scenoje pasirodė kapela „Kaima vaike“. Susirinkusiems ji dovanojo tris muzikines dovanas: nuotaikingąjį bei romantiškąjį valsus ir linksmąją polką. Bandonijos instrumentu grojo kapelos vadovas, Jonas Grabauskas, kontrabosu – Rita Galinauskienė, o smuiku – Romualda Brunzienė.
Vakarui einant į pabaigą, Jonas Grabauskas papasakojo neįprastą bandonijos instrumento istoriją ir dovanojo solo pasirodymą.
Viena iš mėgėjų teatro aktorių Aurika Navickienė, mokytoja ir eilėraščių autorė, pripažino, kad jai gyvenime labai svarbią vietą užima kūryba, todėl kas vasarą susiranda kūrybinės veiklos. Šiais metais ją vaidinti pakvietė mėgėjų teatras „Veidrodis“. „Kai kuriu, aš gyvenu“, – sakė aktorė-mėgėja. Moteris pasidalino pasiruošimo ir repeticijų laikotarpio įspūdžiais: „Mes susibendravome per karantiną nuotoliniu būdu. Tada ir tekstą išmokome, susijungdavome per internetą ir repetuodavome. Ir štai, išplaukė toks gražus rezultatas“.
Kitas aktorius-mėgėjas Jonas Mačiulis taip pat neslėpė džiaugsmo, nes išsipildė svajonė – pabūti aktoriumi: „Tai buvo sena svajonė. Labai norėjau ją realizuoti. Atsimenu, žiūrėdavau filmus ir galvodavau, aš irgi noriu išbandyti save, bet vis nepavykdavo. Tinkamų sąlygų nebuvo. Bet vieną dieną paskambino Jonas ir pasiūlė, ką gi – sutikau“.
Ir vaidinanti, ir ansamblyje „Kaima vaike“ grojanti Rita Galinauskienė po spektaklio neslėpė gerų emocijų: „Taip smagu, taip linksma ir taip gera… Net nesvarbu, pataikėm į tinkamą natą ar ne.“
Jai pritarė ir dažnai Šaltupyje apsilankanti Marija Grabauskienė. Čia ji apsilanko ir kaip atlikėja, ir kaip renginio žiūrovė ar klausytoja.
Šį kartą žiūrovų vietas užėmė svečiai iš Kauno, Senjorų dienos centro „Keturlapis dobilas“ nariai ir centro vadovė Diana Žukauskienė. Renginiui pasibaigus, ji padėkojo organizatoriams, aktoriams ir muzikantams. Įteikė savo dovanas. Viena iš jų – tai keturlapio dobilo segė, kuri simbolizuoja jų organizaciją.
Senjorų dienos centro narė Nijolė Vygantienė neslėpė užklupusios nostalgijos: „Tokias stygas užgauna, paliečia taip giliai giliai. Ir visgi, koks prasmingas tas spektaklis buvo.“
Renginio organizatorius, paklaustas apie jo specialybių spektrą, nusijuokia: „Turiu dvidešimt devynias“. Vyriškis užsiiminėja teatru, režisūra, tautiniais šokiais, autotechnika, turi gilias matematines žinias, naro darbo patirties ir netgi skaito ir rašo eiles. Jonas Grabauskas džiaugiasi jau penktais mėgėjų teatro „Veidrodis“ gyvavimo metais ir ne vienu sėkmingu pastatytu spektakliu, tarp kurių – ir pagal Justino Marcinkevičiaus dramą sukurtas „Mindaugas“. „Yra dar daug įvairių sumanymų. Turiu daug monologų, eilių, gal kada teks dar paskaityti“, – atvirauja Jonas Grabauskas.
Jis su kapela „Kaima vaike“ ir mėgėjų teatru „Veidrodis“ visą vasarą keliauja po įvairius Lietuvos miestelius ir kaimus. Festivaliuose ir koncertuose rodo savo spektaklius, groja ar skaito eiles. Šią vasarą jie aplankė ne tik Šaltupį, bet ir Dusmenis, Panemunę, Molėtus, Kauno miestą ir Šilaičius.

Rubrikoje Kultūra: mumyse ir šalia mūsų. Bookmark the permalink.

1 komentaras

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *