„Lietuvos muziejų kelias“ kelionę po Dzūkiją pradėjo Birštone

Lietuvos muziejų asociacija septynerius metus organizavo projektą „Lietuvos muziejų kelias“, o 2019 m. šis projektas pradėjo antrąjį plėtros etapą „Tėvynės ieškojimas“. Šis trejus metus truksiantis etapas skirtas kultūrinės tapatybės formavimui ir puoselėjimui. Naująją programą įkvėpė Česlovas Milošas – Lietuvos garbės pilietis, XX a. rašytojas, kuris ypač jautriai išreiškė tėvynės ieškojimo bei gimtosios žemės grožio temą. Ši programa skirta Lietuvos Respublikos atkūrimo 30-ajam jubiliejui paminėti.
Kiekvienais metais projektas atskleidžia vis kitą temą. Šių metų tema „Lietuvos kraštovaizdžiai: kalnų ir kalvų kultūriniai reginiai“. Tema kviečia pasižvalgyti nuo kalnų, kalvų bei piliakalnių ir prisiminti jų istorinę svarbą.
Liepos 10 d. kelią per Dzūkijos etnografinį regioną projektas pradėjo ne kur kitur, o Birštone. Čia renginį pradėjo ir susirinkusiuosius sveikino Lietuvos muziejų asociacijos atsakingoji sekretorė Lolita Valužienė, Birštono vicemeras Vytas Kederys, o dzūkiškai pasveikino Lazdijų krašto muziejaus direktorė Daina Pledienė.
Renginys pradėtas padavimais bei legendomis apie Birštono kraštą. Ši vieta išties apipinta gausybe legendų. Jomis dalinosi ir renginio organizatoriai, ir svečiai.
Renginio vedėjas birštoniečiams bei kurorto svečiams priminė, koks svarbus šis kalnas ir Birštonas buvo Vytauto laikais. Sakoma, kad po medžioklės čia ilsėdavosi Didysis Lietuvos kunigaikštis Vytautas. Čia stovėjusi medinė pilis ne kartą buvo pulta kryžiuočių. 1401 m. šaltiniuose Birštonas minimas kaip Vytauto dvaras, o 1423 m. – kaip jo žmonos Julijonos Vytautienės medžioklės dvaras. Šiame dvare lankėsi kunigaikščiai bei kiti didikai. Nuo šalyje siautėjusios maro epidemijos slėpėsi ir pats Kazimieras Jogailaitis su šeima.
Renginyje skaityta poezija, kuri priminė, kokia ypatinga mūsų tėvynė. Jautrios Jono Aisčio, Antano Miškinio bei Justino Marcinkevičiaus eilės nepaliko abejingų ir padėjo suprasti gimtojo krašto grožį.
Renginio svečiai nebuvo tik pasyvūs klausytojai, jie aktyviai dalyvavo, skaitė legendas bei eiles, dalinosi savo mintimis apie Birštono kraštą. Gerą nuotaiką užtikrino Jiezno KLC kapela „Jieznelė“.
Prisiminta didinga krašto istorija susirinkusiuosius skatino ugdyti savo tautinę tapatybę bei didžiuotis savo kraštu.
Amanda Kiukytė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *