Birštono lopšelyje-darželyje „Vyturėlis“

Sportuok nuo mažens

Atšilus orams, palengvėjus karantino sąlygoms, Birštono lopšelio-darželio „Vyturėlis“ ir „Giliuko“ ugdytiniai išsiruošė į Birštono sporto centro stadioną.

Prie Sporto centro mūsų laukė lengvosios atletikos treneriai J. Juozaitis ir P. Juozaitis. Treneriai supažindino, kokiose stadiono vietose yra tam tikri sporto sektoriai. Stadione daug erdvės, puikūs bėgimo takai. Vaikams buvo parodyti bateliai-startukai, kurių priekinėje pado dalyje buvo vinukai, neleidžiantys sportininkui paslysti. Vaikams buvo neįtikėtina, kad galima bėgti su vinukais pade. Starto kaladėlės taip pat sukėlė susidomėjimą.
Rutulio stūmimas, disko, ieties metimas, tai – lengvosios atletikos šakos. Treneriai aiškino ir rodė, kaip stumiamas rutulys, metamas diskas ir sviedžiama ietis. Vaikai bandė atlikti stūmimo ir metimo judesius. Priėjus šuolio į tolį sektorių, treneris pasiūlė pabandyti kiekvienam atlikti šuoliuką iš vietos. Vaikai šoko tikėdamiesi kuo toliau nušokti. Susipažinę su stadiono aplinka, vaikai žaidė krepšinį, bandė savo jėgas bėgimo takeliuose, žaidė judriuosius žaidimus. Juk kiekvieno mūsų uždavinys skiepyti meilę kūno kultūrai, skatinti fizinį aktyvumą. Įskiepiję fizinio aktyvumo poreikį dar vaikystėje užaugsime sveiki ir stiprūs.
Dėkojame Sporto centro direktoriui S. Smailiui ir treneriams Jonui ir Povilui Juozaičiams už įdomų pasakojimą ir kvietimą dar ne kartą apsilankyti stadione. Kas žino, gal kai kurie ugdytiniai kažkada bus šalies čempionai.


Silantai – dantų apsauga nuo karieso

Nors gyvename pažangiame pasaulyje, bet sumažinti vaikų dantų ėduonies paplitimą sekasi sunkiai. Svarbiausia ką gali padaryti suaugusieji dėl vaikų sveikų dantų, tai – kruopštus kasdieninis dantų valymas. Tėveliai turi neprarasti budrumo ir prižiūrėti, kad vaikas kasdien valytų dantis. Ugdyti šį įprotį vaikui tikrai verta. Dantų valymas su pasta ir šepetėliu – efektyvi priemonė, siekiant išvengti dantų ir dantenų ligų. Valyti dantis būtina du kartus dienoje ryte ir vakare po dvi minutes. Burnos skalavimas po kiekvieno valgymo būtinas, kad pašalintume maisto likučius tarp dantų.
Viena iš profilaktikos priemonių yra dantų silantai. Silantai – tai dantų anatominius plyšius – vageles ir duobeles – hermetizuojančios medžiagos, skirtos šių sričių ėduonies profilaktikai. Tai plastiškas skystis, galintis įsiskverbti į gilias vageles, kurių negalima išvalyti dantų šepetuku. Dažniausiai yra dengiamos nuolatinių krūminių dantų vagelės. Kadangi krūminių dantų vagelės yra linkusios gesti, todėl silantavimas yra rekomenduojamas iš karto po šių dantų išdygimo. Tėveliai, kurių vaikams išdygę nuolatiniai krūminiai dantys, turėtų kreiptis pas savo gydytoją odontologą, kuris profesionaliai atliks šią procedūrą.
Dantys atlieka ne tik kramtymo funkciją, bet ir estetinę. Gražūs sveiki dantys ne tik puošia, bet ir didina pasitikėjimą, užkerta kelią kitoms dantų ligoms plisti.
Rūpinkimės savo vaikų dantukais nuo pat pirmojo išdygimo.

G.Daškevičienė
Birštono vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ visuomenės sveikatos specialistė

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *