Nepaisant laikmečio, išlieka pagrindinė vertybė – pagalba žmogui

Šis metas medikų bendruomenei yra ypač sunkus. Nelengva įsivaizduoti, ką gydytojai ir slaugytojos patiria savo darbo vietose, kas dieną rizikuodami savo bei savo artimųjų sveikata, dėdami pastangas, kad asmens sveikatos priežiūros paslaugos būtų suteiktos tinkamai, tiems, kam jų labai reikia. Šiuo kritiniu metu ėjimas kartu koja kojon, buvimas petys petin su Prienų ligoninės kolektyvu, unikalios bendros patirties įgijimas, statant užtvaras nematomam priešui COVID – 19, šios įstaigos direktorę Jūratę Milaknienę paskatino viešai išsakyti susikaupusias mintis apie savo kolegų darbo prasmę, labai svarbų ir netgi lemtingą medikų vaidmenį ekstremaliomis sąlygomis. Jos pasisakyme – ir pasididžiavimas savo kolektyvu, sėkmingai laikančiam pandemijos egzaminą, ir padėkos žodžiai kiekvienam jo nariui, teikiančiam pagalbą žmonėms.


Jūratė Milaknienė
VšĮ Prienų ligoninė direktorė

Neseniai buvo minima Medicinos darbuotojų diena – visoje Lietuvoje prie ligoninių skambėjo muzika, medikams buvo išsakyti gražiausi padėkos žodžiai ir linkėjimai. Artėja kita labai svarbi sveikatos sistemai šventė – gegužės 12 d. švenčiama Tarptautinė slaugytojų diena.
Ši diena pradėta minėti tarptautinės Raudonojo Kryžiaus Organizacijos sprendimu, anglų slaugytojos Florence Nightingale (1820 05 12) garbei. Gailestingumo ir pasiaukojimo kenčiančiam žmogui simboliu tapusi moteris Krymo karo metu Turkijoje organizavo sužeistųjų gydymą ir priežiūrą, o vėliau tapo pirmoji slaugių kursų rengėja Anglijoje.

Koks gi yra šiandieninis slaugytojas?
Senstanti visuomenė ir augantis dėmesys sveikatai diktuoja pokyčius slaugos sektoriuje. Slaugytojas prieš porą dešimtmečių ir šiandienos specialistas – nesulyginami dalykai. Jeigu anksčiau kalbėjome tik apie gydytojo dešiniąją ranką, gydytojo pagalbininkę, tai šiandieninei ligoninei reikia aukštos kvalifikacijos, savarankiškų slaugytojų.
Šiuo metu į slaugą diegiamos informacinės technologijos, moderni medicinos ir slaugos įranga. Jai valdyti būtinas informacinių technologijų išmanymas, tad ir šiuolaikinės slaugytojos jau kitokios: valdančios medijų įrankius, mokančios juos pritaikyti įvairiose srityse. Slaugos specialistėms iškyla nauji profesiniai uždaviniai, prasiplėtė jų funkcijos ir vaidmuo.
Slaugytoja yra arčiausiai ligonio, todėl iš jos tikimasi žmogiško ryšio su sergančiuoju. Didelė gydymo sėkmės dalis priklauso nuo tinkamo paciento interesų atstovavimo, todėl slaugytoja, atlikdama tiesioginį savo darbą, kartu yra ir paciento konsultantė, mokytoja, globėja, o neretai ir atstoja artimuosius.
Jai tenka teikti ne tik medicininę, bet ir psichologinę pagalbą. Būtent į slaugytoją krypsta viltingas ligos palaužto paciento žvilgsnis.
Slaugytoja ar jos padėjėja yra pasirengusi pasakyti raminantį žodį, žvilgsniu ar prisilietimu parodyti atjautą.
*
Artėjančios šventės proga kreipiuosi į savo koleges:
Mielos slaugytojos, slaugytojų padėjėjos,
Jūs padedate silpnam, negalios ištiktam žmogui pasijusti oriam, suteikiate viltį pasveikti.
Ačiū už Jūsų pasišventimą, kantrybę, altruizmą.
Linkiu profesinės sėkmės, optimizmo, pagarbos ir tolerancijos, geros sveikatos ir laimės Jūsų šeimose.
*
Kaip ligoninė gyvena karantino metu? Kas vyksta už uždarų durų?
Greitai bus du mėnesiai, kai Lietuvos Respublikos Vyriausybė šalyje paskelbė karantiną dėl naujojo koronaviruso (COVID-19) plitimo grėsmės. Visą epidemijos laikotarpį mūsų ligoninėje nė akimirkai nenutrūko sveikatos priežiūros paslaugų teikimas. Tai reikalauja iš medikų didžiulių fizinių ir emocinių pastangų.
Nors visuomenėje jau reiškiasi nekantrumo, atsipalaidavimo, nepasitenkinimo karantinu nuotaikos, ligoninės kolektyvas įtemptai dirba. Koronavirusas vis dar tarp mūsų, o kur, kurioje Lietuvos vietovėje jis pasireikš – nenuspėjama. Todėl mes dirbame principingai ir atkakliai.
Ligoninėje veikia du priėmimo-skubios pagalbos skyriai – vienas infekcijos požymių turintiems pacientams („nešvarus“), antras – kitomis ligomis sergantiems pacientams („švarus“). Kiekviename priėmimo-skubios pagalbos skyriuje dirba atskiros medikų komandos.
Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriaus patalpose (atskirame pastate) yra įrengtas „nešvarus“ priėmimas. Kiekvienas, įžengęs pro ligoninės duris, turi būti vertinamas kaip galimai užsikrėtęs. Todėl personalo veiksmai visada tie patys – paciento apklausa per telefonspynę, temperatūros matavimas, paciento nukreipimas į vieną ar kitą priėmimo skyrių. Tai vadinama pacientų rūšiavimu (triažu).
Pacientai, turintys infekcijos požymių, patenka į „nešvarų“ priėmimą. Čia juos apžiūri gydytojas, jam atliekami tyrimai, jis gali būti tiriamas rentgenologiškai, prireikus tyrimams pasitelkiamas ir echoskopas. Taip pat įrengta reanimacinė palata, izoliacinė palata. „Nešvariam“ priėmimui taikomi ypatingi higieniniai reikalavimai – atskiri įėjimai ir išėjimai pacientams bei personalui. Atskiri personalo apsirengimo ir nusirengimo kambariai. Izoliacinė palata turi turėti du išėjimus, ten turi būti WC ir dušas.
Kasdien izoliacinėse palatose turime po 1-2 pacientus, čia pacientai laukia COVID-19 tyrimų rezultatų. Kadangi tyrimai vežami į Kauno klinikas, rezultatų kartais reikia laukti ir parą, todėl pacientus maitiname. „Nešvariame“ priėmime personalo nariai turi dirbti apsirengę vienkartinį chalatą (arba kombinezoną), antbačius, pirštines, kepurę, respiratorių, akinius arba veido skydelį, atliekant procedūras – dar ir vienkartinę prijuostę.
Reikia tik įsivaizduoti, kaip tokiame „kokone“ jaučiasi medikas. Aš matau tik akis tų medikų, kurie baigia darbą – patikėkite, labai jaudinantis vaizdas. Anksčiau galvojau, kad taip būna tik kine. Lenkiu galvą prieš tuos medikus, kurie dirba COVID-19 ligoninėse, jie – didvyriai, bet jie žino, kokiose sąlygose dirba.
Tačiau lygiai taip lenkiuosi ir prieš mūsų ligoninės medikus, nes jie patiria didžiulę emocinę įtampą, kol sulaukia pacientų tyrimų rezultatų. Jiems nevalia atsipalaiduoti.
Į „švarų“ priėmimą kasdien atvyksta vis daugiau pacientų, su sunkesne patologija, nes ilgą laiką žmonės neturėjo galimybės laisvai patekti pas ambulatorinėje grandyje dirbančius šeimos gydytojus ir gydytojus specialistus. Kiekvienam ligoninėje stacionarizuojamam pacientui yra atliekamas COVID- 19 tyrimas. Kol bus gautas tyrimo atsakymas, pacientas guldomas į izoliacinę palatą. Į šią palatą įeinantis personalas turi vilkėti visas reikalingas apsaugos priemones.
Balandžio 1 d. ligoninėje įkurta Karščiavimo klinika. Tuo laikotarpiu, kai šeimos gydytojai galėjo teikti tik nuotolines konsultacijas, sergantiems žmonėms tai buvo galimybė būti apžiūrėtam gydytojo, jam buvo atliekami tyrimai. Kasdien joje apsilanko tik po kelis žmones – dėl to tik džiaugiamės, vadinasi, mūsų krašte mažai karščiuojančių pacientų.
Prienų rajono savivaldybė mūsų įstaigą paskyrė atsakinga už COVID-19 tyrimų ėmimą iš rajono medikų, iš globos namų ir socialinių darbuotojų. Šį darbą kasdien po 4-6 valandas dirba 9 ligoninės darbuotojai. Jie per dieną paima po 60-70 tyrimų. Jau atlikta per 1500 tyrimų. Smagu, kad kol kas neradome teigiamų rezultatų.
Girdėjau replikų, kad juokinam žmones prisistatę kieme palapinių. Siekiant išlaikyti higieninius reikalavimus tyrimų ėmimui, sudaryti nors minimaliai patogias sąlygas darbuotojams ir tiriamiems žmonėms, privalėjome prašyti Savivaldybės administracijos ir kariškių pagalbos. Taip kieme atsirado dvi palapinės.
Šiuo ypatingu laikotarpiu dalis medikų buvo perkelti teikti skubią pagalbą, kilnojami iš vieno skyriaus į kitą, apmokyti atlikti jiems neįprastus darbus, iš ramios darbo vietos siunčiami į rizikos zoną. Ir didžioji dauguma su iššūkiais susitvarkė. Atsirado visa medikų komanda, kurie patys pareiškė norą dirbti rizikingiausiomis sąlygomis. Galiu drąsiai pasakyti, kad į „frontą“ su šiais žmonėmis galėčiau eiti.
Vertinant situaciją Lietuvos gydymo įstaigose, suprantame, kad padidintos rizikos sąlygomis dirba visi stacionaro skyriai. Net ir šiandien neigiami tyrimų rezultatai rytoj gali būti teigiami, ir ligoninė taptų infekcijos židiniu.
Nuo pirmadienio duris plačiau atveria konsultacinė poliklinika. Planine tvarka pradės konsultuoti gydytojai specialistai. Tačiau pacientai turės apsišarvuoti kantrybe, nes įstaiga turi užtikrinti ir pacientų, ir darbuotojų saugą. Pacientų bus aptarnaujama kur kas mažiau negu iki karantino. Apie gydytojo specialisto konsultacijos reikalingumą spręs šeimos gydytojas.
Džiaugiuosi, kad gyvename ir dirbame kol kas ramiame, saugiame krašte. Dėl to reikia dėkoti visiems rajono žmonėms, kad jie laikėsi karantino sąlygų ir palengvino medikų darbą.

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *