Istorinis Vytauto kalnas pasirengęs atsinaujinti – prasidės jo tvarkymo darbai

Balandžio 14 d. Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos pasirašė Birštono piliakalnio su senovės gyvenviete sutvarkymo darbų sutartį su konkursą laimėjusia įmone UAB „Rūdupis“, todėl galima tikėtis, kad dėl nesklandumų viešuosiuose pirkimuose atidėlioti Vytauto kalno tvarkybos darbai netrukus bus pradėti. Europinėmis lėšomis finansuojamo projekto „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti (I etapas)“ užsakovas – Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba kartu su Nemuno kilpų regioninio parko direkcija. 

Vytauto kalnas yra vienas iš lankomiausių turistinių objektų Birštone, nuo kurio viršaus atsiveria įspūdingi Nemuno vingio ir Alksniakiemio miško vaizdai. Tačiau į apžvalgos aikštelę vedantys laiptai yra avarinės būklės, jų pakopos ir atramos vietomis sutrešusios, todėl šalia laiptų išminami ir formuojasi nauji takai, taip pagreitindami kalno šlaitų eroziją. Stačiašlaitį piliakalnį ardo šaltinis bei dėl geologinių procesų atsiradusios įgriovos. Tarp piliakalnio ir senovės gyvenvietės esančios griovos šlaitai apaugę lazdynais ir alksniais, kurie nustelbia žolę ir stabdo velėnos formavimąsi, gausu vėjo išverstų medžių. Tokias išvadas padarė piliakalnį ir jo infrastruktūrą įvertinę UAB Projektavimo ir restauravimo instituto specialistai (projekto vadovė Saulutė Domanskienė).
Nemuno kilpų regioninio parko direktorės Dalios Križinauskienės teigimu, šiuo projekto etapu bus vykdomi piliakalnio konservavimo ir paviršinės erozijos stabdymo darbai, taip pat naujos infrastruktūros įrengimo darbai.
Plačiau apie planuojamus darbus papasakojo regioninio parko vyriausioji specialistė Rosita Dargienė. Anot jos, pirmiausia bus sutvirtintos kalno nuošliaužos, į drenažo šulinius nuvestas lietaus vanduo, įrengtas drenažo rinktuvas; šlaitai sutvirtinti kietmedžio kuolais; išvalytos vėjovartos, sausuoliai, nukirsti keli audrų ir ligų pažeisti medžiai, taip pat – ir medžiai, užgožiantys vaizdus iš viršutinės apžvalgos aikštelės į Nemuną. 
Bus tvarkomi į viršukalnę vedantys laiptai, remontuojamas vakariniame piliakalnio pakraštyje esantis žvyro dangos takas, įrengtas naujas lieptas, atnaujinta dalies takų danga; rytinėje dalyje išminto tako vietoje ketinama įrengti naujus laiptus. Rangovų bus prašoma palikti susiformavusių pėsčiųjų takų vingius ir nuolydžius.
Dalia Križinauskienė paaiškino, kad visi projekte numatyti tvarkymo darbai negalės būti atlikti pilnai dėl trūkstamo finansavimo. Todėl projekte numatyti darbai buvo išskirti į du etapus.
Po piliakalnio konservavimo ir tvarkymo darbų antrajame projekto etape šį istorinį objektą ketinama pritaikyti lankymui ir edukaciniams tikslams. Šiaurės rytinėje komplekso dalyje, tako ant Nemuno apsauginio pylimo pabaigoje, projektuojama informacinė aikštelė, pritaikyta edukaciniams renginiams. Joje numatoma įrengti atkuriamos Birštono piliakalnio su gyvenviete miniatiūrinės kopijos maketą.
Piliakalnio viršūnėje, buvusio vandens rezervuaro vietoje, projektuojama apžvalgos aikštelė su sustiprinta žoline danga ir suolais.
Tarpinėms apžvalgos aikštelėms-regykloms vietos parinktos panaudojant natūraliai susiformavusias aikšteles, iš kurių atsiveria vaizdingos panoramos.
Jose bus įrengti informaciniai stendai ir suoliukai, skirti pasigrožėti kraštovaizdžiu ir Nemuno vingiu. Numatyta ir teritorijos lankytojų skaičiuotuvo vieta.
Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos Viešųjų pirkimų ir projektų skyriaus vyriausiasis specialistas Saulius Dragūnas teigė, kad europinėmis lėšomis finansuojamo projekto antrojo etapo vykdymas kuriam laikui atidėtas. Jis svarstė, kad pirmajame etape sutaupius lėšų, galbūt kai kuriuos vėlesniam laikotarpiui suplanuotus darbus ir būtų įmanoma paankstinti.
Saulius Dragūnas patikslino, kad projekto „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti“ I etapas turės būti įgyvendintas per 14 mėnesių nuo objekto statybvietės perdavimo rangovams ir darbų grafiko pasirašymo datos.
– Darbų aptarimas su rangovais planuojamas gegužės pradžioje. Numatyti esminiai Birštono piliakalnio centrinės dalies sutvarkymo darbai, kurių metu bus užlygintos įgriuvos, nuošliaužos, sutvirtinti kalno šlaitai, sutvarkyti laiptai ir takai, lankytojų poreikiams pritaikyta pagrindinė aikštelė. Gali būti, kad dėl draudimo kirsti medžius paukščių perėjimo laikotarpiu šie darbai nusikels į rudenį. Beveik 300 tūkst. eurų vertės piliakalnio tvarkymo darbai preliminariai turėtų būti baigti 2021 metų birželį, – teigė VSTT vyr. specialistas S.Dragūnas, pridurdamas, kad antrajame projekto etape laukia piliakalnio papėdės, pietinės dalies teritorijos ir Druskupio upelio vagos sutvarkymo darbai.
Įgyvendinus projektą, Birštono savivaldybės administracija geranoriškai sutiko perimti tolimesnę piliakalnio priežiūrą, tai, pasak NKRP direktorės D.Križinauskienės, yra reikšminga projekto partnerės pagalba regioniniam parkui.
Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė patikino, kad Savivaldybė yra suinteresuota ir darė viską, kad istorinio Birštono piliakalnio tvarkymo darbai prasidėtų kuo greičiau. Savivaldybės iniciatyva pakviesti ekspertai – Lietuvos archeologas, archeologijos istorikas, doc. dr. Gintautas Zabiela ir žinomi kraštovaizdžio architektai Alvydas Mituzas bei Gintautas Stauskis – pateikė projektinius pasiūlymus, kaip reikėtų tvarkyti Vytauto kalną. Jais remiantis buvo suformuotos užduotys projektuotojams.
– Džiaugiuosi, kad sutartis pagaliau pasirašyta, tiesa, gaila, kad visi numatyti darbai bus atlikti ne iš karto. Ieškosime galimybių, kaip ir kokiais darbais galėtume prisidėti prie piliakalnio spartesnio sutvarkymo, – pabrėžė merė.
Birštono savivaldybės vadovė sakė, kad nenuleidžia rankų ir bando surasti finansavimo šaltinius kitiems, kurorto infrastruktūros plėtrai svarbiems projektams. Ji minėjo, jog yra parengtas ir Vytauto parko sutvarkymo techninis projektas, gautas statybos leidimas. Pasak N.Dirginčienės, bent dalies šios teritorijos atnaujinimui reikalingų lėšų buvo tikėtasi gauti iš teritorinio bendradarbiavimo su Lenkija programos, bet nesėkmingai. Dabar su šiuo projektu bus bandoma pretenduoti į Vyriausybės paramą, skirtą ekonomikos ir statybos sektoriaus priemonių palaikymui.
Merės nuomone, tvarkant Vytauto parką, svarbu išsaugoti jo istoriškumą, kurio įspūdį sukuria seni medžiai. Siekiant atgaivinti senąsias kurorto tradicijas, parke numatyta vieta orkestrinei, šachmatinei. Didelis dėmesys bus skiriamas parko želdiniams, apšvietimui, vaikų žaidimų kampeliui. Paskaičiuota, kad Vytauto parko sutvarkymui reikia maždaug 2,7 mln. eurų.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *