Nelengvoje situacijoje optimizmo suteikia visuomenės susitelkimas

„Covid -19 sparčiai skverbiantis į visuomenę, situacija nuolat keičiasi, informacijos srautai auga, iš valstybės ekstremalių situacijų valdymo centro savivaldybes kasdien pasiekiantys nurodymai griežtėja. Prienų rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos pirmininkė, Savivaldybės administracijos direktorė Jūratė ZAILSKIENĖ, trečiadienį (kovo 25 d.) apžvelgdama padėtį Prienų rajone, pabrėžė, kad joje nėra konkretaus apibrėžtumo – per naktį aplinkybės gali pasikeisti, ir gavus naujų įpareigojimų, reikės operatyviai ieškoti naujų sprendimų.

– Kiek tyrimų dėl koronaviruso buvo atlikta Prienų rajono gyventojams?
– Savivaldybė vienąkart per dieną gauna informaciją iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, trečiadienio žiniomis, mūsų rajono gyventojams ši liga nebuvo nustatyta.
– Kaip sekasi įgyvendinti nurodymą nuo antradienio karantinuoti visus rajono gyventojus, iš užsienio grįžtančius į savivaldybę?
– Šiomis dienomis susidūrėme su didesniu parvykstančiųjų srautu. Savivaldybės paruoštose patalpose apgyvendinta jau dešimt asmenų, nors esame parvežę gerokai daugiau. Dabar nuolat laukiame patikslintos informacijos iš Vilniaus, Klaipėdos, Kauno savivaldybių, kurios įpareigotos izoliuoti visus, sugrįžusius oro ir jūrų transportu. Savo savivaldybės gyventojus kaip įmanoma greičiau parsivežame, apgyvendiname, organizuojame jiems maitinimą ir užtikriname visas būtinas sąlygas.
Savivaldybė yra parengusi du automobilius su atskirtomis vietomis vairuotojams, kurie pristato izoliuotis turinčius asmenis į mūsų parengtas vietas. Iš viso turime per 80 vietų izoliacijai – Jiezno bendruomeniniuose šeimos namuose, Veiverių PSPC, privačioje turizmo sodyboje. Jei pritrūks vietų, turime jų suplanavę ir daugiau. Į pagalbą savivaldybės vairuotojams pasitelkėme ir mokyklų geltonųjų autobusų, Prienų KLC vairuotojus. Jie dirba pagal grafiką, aprūpinti apsaugos priemonėmis.
– Gyventojai spėjo pasidžiaugti, kad Prienuose įrengtas koronaviruso mėginių paėmimo punktas, bet nėra informacijos, ar jis pradės veikti?
– Gavę nurodymą iki nustatyto termino tam pasiruošėme, bet, neskiriant mums reagentų ir terpių, jis neveikia. Kaip žinote, Lietuvoje vėluojama atidaryti ir apskričių mobiliuosius patikros punktus.
– Vienas iš mecenatų Savivaldybei skyrė 50 tūkst. eurų finansinę paramą, kam ji bus panaudota?
– Už UAB „Teltonika“ skirtas lėšas, taip pat ir už Savivaldybės biudžeto lėšas ir toliau pirksime visas priemones, reikalingas medikų, aptarnaujančiojo personalo apsaugai. Mūsų svarbiausias tikslas – maksimaliai padėti rajono gydymo įstaigoms, nuo kurių priklausys ir mūsų visų gyventojų saugumas ir sveikata. Šiuo metu esame užsakę 5 tūkst. respiratorių, 4 tūkst. kombinezonų, didelius kiekius vienkartinių pirštinių, nuolat pildome dezinfekcinių skysčių ir kt. apsaugos priemonių atsargas. Prienų ligoninei perkame specifines deguonies aparatų dalis, kurių gali pritrūkti, gydant sunkius ligonius, užsikrėtusius šiuo virusu.
– Sveikatos apsaugos ministras pasirašė įsakymą, pagal kurį karantino laikotarpiu iš ligoninių išrašyti po operacijų ir slaugos reikalingi pacientai būtų perkeliami į slaugos ir palaikomojo gydymo ligonines. Ar jie tęs gydymą ir mūsų rajono ligoninėse?
– Visos mūsų rajono slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės pasiruošusios. Jau žinome, kad vienas pacientas perkeltas į Balbieriškio PSPC slaugos ligoninę.
– Tėvų globos netekę vaikai iš Jiezno paramos šeimai centro perkelti į seniūnijose veikiančius bendruomeninius namelius. Vienoje šeimynoje gali gyventi ne daugiau nei 8 vaikai, ar jiems netapo per ankšta?
– Dalį vaikų į savo namus priėmė globėjai, tad šeimynos sėkmingai tvarkosi. Jeigu atsitiktų taip, kad, kilus krizei šeimoje, dėl vaikų saugumo juos tektų paimti iš neatsakingų ar smurtaujančių tėvų, esame numatę patalpas „Revuonos“ pagrindinės mokyklos specialiajame skyriuje.
– Gyventojai raginami viešai nesibūriuoti, dalis įstaigų dirba nuotoliniu būdu, bet daugiabučių namų renovacijos, remonto, aplinkos, kelių tvarkymo darbai nenutrūko…
– Darbai lauko sąlygomis vykdomi ir leistini. Juk nuo verslo priklauso mokesčių surinkimas. Žinoma, darbuotojai privalo paisyti visų saugumo reikalavimų, laikytis socialinės distancijos (2 m) vienas nuo kito.
– Daugiabučių namų gyventojai susirūpinę, ar jų aplinkoje atsiradus koronaviruso atvejui, laiptinės bus dezinfekuojamos?
– Taip. Savivaldybė yra sudariusi sutartį su viena šiems darbams sertifikuota įmone UAB „Dezinfa“. Autobusiukus, kuriais žmones vežame į saviizoliacijos vietas, dezinfekuoja UAB „Prienų butų ūkis“. Gyventojų prašome kuo mažiau liestis prie paviršių, dažniau plauti laiptines, dėvėti kaukes, pirštines.
– Kas suteikia optimizmo šioje nelengvoje kasdienybėje?
– Džiugina labai didelis visuomenės susitelkimas ir supratimas. Viena Prienų rajono savivaldybės įmonė (nori likti neįvardinta) nuolat siuva ir dovanoja Savivaldybei vienkartines kaukes, yra gyventojų, įmonių, kurie dovanoja įvairius kiekius vienkartinių pirštinių, kaukių, respiratorių, kombinezonų, chalatų.
Į mūsų kvietimą registruotis savanoriauti jau atsiliepė 12 savanorių, kurie siuva kaukes iš Savivaldybės nupirktos marlės, padeda ligoninei ūkiniuose reikaluose bei pasirengę atskubėti į pagalbą, kai tik prireiks. Žinome daug pavyzdžių, kai kaimynai padeda kaimynams pristatant maisto produktus, internetu apmokant mokesčius ir pan.
Labai noriu padėkoti ir visiems kolegoms, kurie neskaičiuodami nei laiko, nei jėgų nuoširdžiai dirba, kad kaip įmanoma geriau suvaldytume šią situaciją.
Kreipdamasi į visus Prienų rajono gyventojus, raginu juos išlaikyti rimtį, paisyti karantino reikalavimų ir apribojimų, vienas iš svarbiausių – būti namuose, iš jų išeiti tik būtiniausiais atvejais, dėvint kaukes. Kaukių neturinčius kviečiu pasitelkti išmonę ir patiems pasisiūti iš kelių sluoksnių marlės, lino ar medvilnės, tinka ir skarelės, šalikai – svarbu, kad būtų uždengta burna ir nosis, nepakenktų ir akiniai nuo saulės.
Saugokime save ir kitus.
Kalbėjosi Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Aktualijos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *