„SAUGESNIO INTERNETO SAVAITĖ 2020“ Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje ir jos padaliniuose

2020 m. vasario 11 d. daugelyje pasaulio šalių jau 17-ą kartą buvo minima Saugesnio interneto diena. Saugesnio interneto diena (Safer internet day) – tai iniciatyva, kuri tapo svarbiu įvykiu informacinio raštingumo kalendoriuje. Prasidėjusi nuo ES SafeBorders iniciatyvos 2004 metais, Saugesnio interneto diena dabar minima 150 pasaulio šalių. Iniciatyvos tikslas – atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį, ypač vaikų ir jaunuolių, naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis.


Lietuvoje saugesnio interneto diena „užaugo“ ir jau keleri metai bibliotekose saugesnio interneto temai skirti renginiai ir akcijos vyksta visą savaitę. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje bei jos padaliniuose teminė akcija „Saugesnio interneto savaitė 2020“ vyko vasario 10–15 dienomis. Renginių metu buvo siekiama atkreipti dėmesį į kylančias problemas internete: nuo patyčių elektroninėje erdvėje iki sekstingo ar socialinių tinklų naudos – žalos analizės.
Vasario 10 d. „Saugesnio interneto savaitė 2020“ Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje prasidėjo projekto „Prisijungusi Lietuva“ skaitmeninio raštingumo mokymais pažengusiems „Būkime saugūs internete!“. Skaitmeninio raštingumo mokymai interneto saugumo temomis vyko ir Ašmintos, Balbieriškio, Veiverių bei Tartupio bibliotekose.
Vasario 10 d. Viešojoje bibliotekoje ir daugelyje jos padalinių lankytojai stebėjo tiesioginę transliaciją „Influenceris“ – ar tikrai svajonių gyvenimo būdas?“. Jaunimui aktualia tema apie nuomonės formuotojų šlovę, nematomą socialinių tinklų pusę, skaitmeninės erdvės pavojus diskutavo nuomonės socialiniuose tinkluose formuotojas Naglis Bierancas, radijo laidų vedėja Simona Albavičiūtė-Bandita, broliai Algirdas ir Remigijus Gataveckai, televizijos ir radijo laidų vedėjas Lukas Keraitis.
Minint tarptautinę Saugesnio interneto dieną, vasario 11 dieną Jiezno bibliotekoje svečiavosi trečios ir ketvirtos klasių mokiniai. Mažieji interneto platybių naršytojai puikiai atliko „Apuoko pamokėlių“ užduotis, pasakojo apie savo patirtį, susidūrus su įvairiais pavojais. Vasario 12 dieną edukacinis užsiėmimas „Apuoko pamokėlės“ buvo suorganizuotas ir Skriaudžių pagrindinėje mokykloje. Užsiėmime dalyvavo 4 klasės mokiniai. Veiklos turinys – praktinė užduotis, žaismingai atkreipianti mokinių dėmesį į būtinybę internete elgtis saugiai. Net ir žaidžiant mėgstamus žaidimus, būtina išlikti budriems ir atsargiems bei visada pasitarti su suaugusiais. Renginį organizavo Mozūriškių biblioteka. Saugesnio interneto savaitei skirtas edukacinis užsiėmimas „Apuoko pamokėlės“ vyko ir Šilavoto bibliotekoje. Užsiėmimo metu Kiškio, Lapės ir Apuoko personažų pagalba vaikai buvo supažindinami su saugaus elgesio internete pagrindais. Net ir geri, tačiau neapgalvoti ketinimai internete gali turėti liūdnų pasekmių. Todėl naudojantis internetu ir jo paslaugomis, visada reikia pasitarti su vyresniaisiais.
Vasario 11 d. Viešojoje bibliotekoje ir jos padaliniuose – Balbieriškio, Išlaužo, Pakuonio, Veiverių, Strielčių, Kunigiškių bei Vyšniūnų, bibliotekose – lankytojai stebėjo tiesioginę transliaciją internetu „Sukčiai internete: kaip apsisaugoti“. Transliacijos metu Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius, Lietuvos banko ir kitų bankų ekspertai dalinosi patarimais ir situacijų pavyzdžiais kaip apsisaugoti nuo įvairių sukčiavimo būdų virtualioje erdvėje. Internetiniai sukčiai – tai viena iš svarbiausių Savaitės akcijos temų, ypač aktuali vyresnei auditorijai.
Balbieriškio bibliotekoje vasario 12 d. vyko saugesnio interneto popietė „Aš saugus internete“, kurioje dalyvavo Balbieriškio pagrindinės mokyklos 3 klasės moksleiviai (mokytoja R. Švedienė). Popietės tikslas – paskatinti vaikus atsargiai naudotis internetu ir skaitmeninėmis technologijomis.
Vasario 12–13 d. Saugesnio interneto savaitei Veiverių bibliotekoje buvo surengti projekto „Prisijungusi Lietuva“ kompiuterinio raštingumo mokymai pažengusiems „E. bendruomenės TAU: Atsakingas turinio publikavimas internete ir saugus naršymas“. Mokymų metu dalyviai stebėjo tiesioginę transliaciją internetu „Sukčiai internete: kaip apsisaugoti?“. Po transliacijos dalyviai aptarė pristatytą temą.
Stebėti tiesioginės transliacijos „Sekstingas: žaidimas ar nusikaltimas?“ vasario 13 d. į Prienų Justino Marcinkevičiaus viešąją biblioteką rinkosi bibliotekos lankytojai bei Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos mokiniai. Kas nutinka, kai meilė baigiasi ir santykiams pašlijus erotiniai vaizdai yra paviešinami? Kada sekstingo „žaidimai“ gali tapti nusikaltimu? Kaip elgtis nukentėjus ir kur kreiptis pagalbos? Į šiuos ir kitus klausimus transliacijos metu atsakė VšĮ „Vaikų linija“ psichologė dr. Jurgita Smiltė Jasiulionė, Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovė Kristina Mišinienė, Sunkaus ir organizuoto nusikalstamumo tyrimo 5-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkas Sergej Chaniutko.
Sekstingo proveržis – neatsiejamas nuo išmaniųjų įrenginių, socialinių tinklų, pažinčių programėlių progreso ir dažniausiai suvokiamas kaip simpatijos, seksualumo išraiška, pažinties mezgimas ar santykių išlaikymas, flirtas, žaidimas. Transliaciją internetu „Sekstingas: žaidimas ar nusikaltimas?“ taip pat stebėjo Balbieriškio, Stakliškių, Tartupio, Veiverių, Pakuonio, Vyšniūnų bibliotekų lankytojai.
Skriaudžių biblioteka prie Saugesnio interneto savaitės prisijungė vasario 12–13 dienomis. Vykusiuose renginiuose ,,Ar aš saugus internete“ ir ,,Aš saugus, kai žinau“ bibliotekos lankytojai stebėjo tiesiogines transliacijas, sprendė testus, aptarė interneto naudą bei kylančius pavojus.
Vasario 12–13 dienomis Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje Robotikos erdvėje vyko Saugesnio interneto savaitės renginiai vaikams. Edukacinio užsiėmimo metu „Mano duomenys internete“ dalyviai aptarė asmeninių duomenų viešinimą virtualioje erdvėje, sprendė testą „Ar esi saugus internete?“. Edukacinis užsiėmimas „Mano duomenys internete“ vasario 14 dieną taip pat vyko ir Skriaudžių pagrindinėje mokykloje. Užsiėmimo metu 3 klasės mokiniai diskutavo, kas yra asmens duomenys. Susipažinę su Pranuko anketa vaikai sužinojo, kurie personažo duomenys yra privatūs ir neviešinami, o kuriuos viešinti yra saugu. Renginį mokykloje organizavo Mozūriškių biblioteka.
Organizuojant teminę akciją „Saugesnio interneto savaitė 2020“ Šilavoto bibliotekoje, vaikai buvo pakviesti dalyvauti interaktyvioje veikloje „Nuotraukų skelbimas internete“. Kokias nuotraukas tinka skelbti internete? Kas nutinka įkėlus nuotrauką į internetą? O ar įmanoma internete paskelbtą nuotrauką ištrinti? Šiais klausimais diskutavo veiklos dalyviai. Saugesnio interneto veikloje „Saugių slaptažodžių dirbtuvės“ mokiniai aptarė, kas yra slaptažodžiai ir kam jie reikalingi, kokie slaptažodžiai yra saugūs. Kūrybinėse dirbtuvėse vaikai ne tik kūrė slaptažodžius, bet ir mokėsi juos įsiminti ir neužmiršti. Mažieji Saugesnio interneto savaitės dalyviai bibliotekoje žaidė edukacinį žaidimą „Sugalvok“. Žaidimo dalyviai, lavindami protą ir tobulindami gebėjimą dirbti grupėse, stengėsi per tam tikrą nustatytą laiką sugalvoti kuo daugiau apibūdinimų žodžiui INTERNETAS iš vienos konkrečios raidės.
Išlaužo biblioteka taip pat dalyvavo akcijoje „Saugesnio interneto savaitė 2020“. Vasario 10 ir 13 dienomis bibliotekos lankytojai sprendė saugaus interneto testus „Ar esi saugus internete“ ir „Kritinio mąstymo testas“, stebėjo tiesiogines diskusijų transliacijas internetu. Vasario 12 dieną vyko renginys vaikams „Interneto labirintuose“.
Saugaus interneto savaitė taip pat buvo minima Kunigiškių, Užuguosčio, Sūkurių, Jiestrakio, Vėžionių, Kašonių, Naujosios Ūtos bibliotekose.
Vasario 10–15 dienomis akcijos „Saugesnio interneto savaitė 2020“ metu Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje bei jos padaliniuose organizuoti 55 renginiai. Saugaus interneto renginius aplankė 518 dalyvių.
Dėkojame visiems, aktyviai dalyvavusiems teminėje akcijoje „Saugaus interneto savaitė 2020“ ir kviečiame – KURKIME GERESNĮ INTERNETĄ KARTU!
Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos informacija

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *