„Knyga laukia Jūsų įvertinimo“

Akcija „Metų knygos rinkimai 2019“ jau keturioliktą kartą kviečia skaityti naujausias lietuvių autorių knygas ir rinkti labiausiai patikusią, todėl Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos bičiuliai aptarti rinkimuose dalyvaujančias knygas sausio 28 dieną susirinko bibliotekos Aptarnavimo skyriuje į literatūrinę popietę „Knyga laukia jūsų įvertinimo“.


Popietė prasidėjo lituanisto Stepo Eitminavičiaus citata: „Perskaitau knygą, kuri man labai patinka, ir jau esu bent šiek tiek kitoks. Yra riba iki tos knygos neskaitymo ir po skaitymo. / …/ Skaitydami atliekame daug vaidmenų, daugiau nei kasdienybėje. Skaitydami labiau suprantame save: kokie esame, galbūt, kokie turėtume būti, kaip mus veikia kiti, kaip mes juos veikiame. / … / Skaitymas moko atidžiau įsižiūrėti, įsiklausyti, moko pajausti subtilius niuansus. Patinkanti knyga nėra monologas, tai – dialogas.“ Šie žodžiai buvo puiki įžanga vėliau vykusiam dialogui: dialogui tarp knygos ir skaitytojo, tarp skaitytojų, skirtingai pajautusių knygas ir jų autorius, dialogas tarp pasaulėžiūrų ir pasaulėjautų, gimstančių knygos pasaulyje, kuris net ir be skaitančiojo valios vis tiek prasiskverbia į realų gyvenimą, visiems laikams jį pakeisdamas.
Metų knygos rinkimuose dalyvaujančios knygos daugumai literatūrinėje popietėje dalyvavusių bibliotekos bičiulių jau buvo žinomos ir skaitytos, todėl pokalbis apie jas buvo kupinas netikėtų vertinimų, interpretacijų. Įdomu buvo klausytis Dainos, Dalios minčių apie Marijaus Gailiaus romaną „Oro“. Romanas paskatino diskusiją, kaip klimato kaita, gamtos anomalijos keičia žmonių gyvenimus, vertybes. Skaitytojos dalinosi potyriais, apėmusiais skaitant knygą: atrodė, kad skaitytojas yra įmetamas į jį įspėjantį pasaulį ir supranta, kad turi kažko baimintis, saugotis, kažką daryti, kad kažko išvengtų… Belieka tikėtis, kad autoriaus vaizduojama ateitis neateis ir oro nepritrūksime.
Veronika pasidalijo įžvalgomis apie Jurgos Tumasonytės apsakymų knygą „Undinės“, kurioje persipina gyvenimo trapumas, švelnus meilės ilgesys, bendražmogiškos problemos. Snieguolė pristatė Dainos Opolskaitės novelių rinkinį „Dienų piramidės“. Ji negailėjo gražių žodžių apie kūrinį: „Skaitai ir tiesiog įsivaizduoji viską – aplinką, kvapą, atmosferą, emociją – tiesiog viską“, – teigė skaitytoja. Patarė bendraminčiams knygą skaityti iš lėto, po vieną novelę, kad patirtų tikrą skaitymo malonumą.
Kitokios mintys buvo išsakytos apie Virginijos Kulvinskaitės knygą „Kai aš buvau malalietka“. Skaičiusius ypač erzino vardai, vietovardžiai ir sakinių pirmosios raidės, rašomos mažosiomis raidėmis, ir nesuprasi kodėl!? Anot skaitytojų, rašymo stilius pakrikas ir nepatrauklus. Visiškas minčių kratinys. Kaip sakė Dalia: „ Knygos veikėjos kalba – kaip iš patvorio, laiką leidžia tik su „chebra“, o apsiskaičiusi, baigia aukštąją, tampa mokslininke… Nesuvokiu to.“
Vido Morkūno knyga „Pakeleivingų stotys“ – niūroka, bet gilios minties. „Jos akyse praskriejo visas būsimas gyvenimas “, „Nusmaukiau kojines nuo sustingusių kojų ir pasiėmiau. Taip ir išsinešiau mamos mirtį kišenėse“. Svarbi mirties tema ir šiuose trumpuose tekstuose, jos daug, kaip daug ir sudėtingo ar net tragiško likimo personažų, patekusių į nepavydėtinas situacijas, apniktų įvairių bėdų, ydų, nelaimių,“ – sakė Dalia ir Veronika.
Popietės dalyvės Inesė, Laimutė, Daina paskaitė eilėraščių iš poetų Vaivos Grainytės „Gorilos archyvai“, Arvydo Šlepiko „Mano tėvas žūsta“, Giedrės Kazlauskaitės „Gintaro kambarys“, Jurgitos Jasponytės „Vartai Auštrieji“ , Vytauto Kazielos „Alyvmedžiai“ poezijos knygų. Popietės metu buvo aptartos visos knygos, prozos kategorijoje nugalėtoja buvo išrinkta D. Opolskaitės „Dienų piramidės“, o dėl poezijos nuomonės išsiskyrė.
Bibliotekos Aptarnavimo skyriuje veikia literatūros paroda „Renkame Metų knygą“, kurioje – visos rinkimuose dalyvaujančios knygos, kita medžiaga apie jas.

Už labiausiai patikusią knygą dar galima balsuoti vienu iš būdų:
interneto svetainėje www.metuknyga.lt
elektroniniu paštu metuknyga@lrt.lt
paštu adresu: „Metų knygos rinkimams“, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Gedimino pr. 51, 01109 Vilnius
BALSUOTI GALIMA IKI 2020 M. VASARIO 14 D.

Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos informacija

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *