Birštono sav. merė Nijolė Dirginčienė dalyvavo „Lietuvių dienos Norvegijoje 2019“ renginiuose: laukiami turistai, bus tęsiama projektinė veikla

Gruodžio 13-14 d. Osle Lietuvos Respublikos ambasada Norvegijos Karalystėje organizavo renginių ciklą „Lietuvių dienos Norvegijoje 2019“, kuriame dalyvavo Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė.


Gausiai susirinkusiems renginių dalyviams – Norvegijos ir Lietuvos savivaldų bei regionų merams ir vicemerams, Lietuvos Respublikos garbės konsulams Norvegijoje, Norvegijos lietuvių bendruomenės nariams, abiejų valstybių Rotary verslo klubų atstovams – N.Dirginčienė pristatė Birštoną, savivaldybės veiklą, tarptautinį bendradarbiavimą, turizmo, projektų įgyvendinimo galimybes, sveikatinimo, SPA paslaugas, kultūrinius renginius.
Kaip teigė N.Dirginčienė, „Džiaugiuosi, kad Birštono kurortą jau yra atradę ir pamėgę daugelis norvegų ir lietuvių bendruomenės Norvegijoje narių.
Per kelias intensyvias dienas aptarėme savivaldos reformą Norvegijoje, partnerystes, bendradarbiavimo patirtį ir naujas bendradarbiavimo galimybes, programą „Globalūs regionai“. Taip pat išklausėme Centrinės projektų valdymo agentūros pranešimą apie Norvegijos grantus ir projektų valdymą.
Dėkoju J.E. LR ambasadoriui Norvegijos Karalystėje Jonui Paslauskui ir Ambasados komandai už pakvietimą ir puikius renginius, tikiu, kad dar aktyviau bendradarbiausime turizmo, projektų įgyvendinimo srityse ir sulauksime vis daugiau svečių iš Norvegijos atvykstant į Birštoną.“
„Lietuvių dienos Norvegijoje 2019“ metu Lietuvos ambasados patalpose rinkosi Lietuvos ir Norvegijos savivaldų bei regionų merai ir vicemerai, jų gretas papildė Lietuvos Respublikos garbės konsulai Norvegijoje bei abiejų valstybių Rotary verslo klubų atstovai. Renginio „Lithuanian-Norwegian Local Partnership: a Call to Action“ tikslas – pakelti Lietuvos ir Norvegijos savivaldų ir regionų partnerystę bei bendradarbiavimą verslo, kultūros ir kitose srityse į kokybiškai naują lygmenį. Savo įžvalgomis apie bendradarbiavimo potencialą dalinosi Norvegijos ambasados Vilniuje ir Lietuvos Respublikos centrinės projektų valdymo agentūros ir atstovai. Renginys organizuotas bendradarbiaujant su Lietuvos savivaldybių asociacija ir Norvegijos vietos ir regioninės valdžios asociacija. Po oficialios dalies Lietuvos savivaldos atstovai buvo pakviesti į renginį „Protų mūšis Osle: Auksinis protas su Arūnu Valinsku“, kur turėjo galimybę ne tik pasitikrinti žinias, bet ir neformaliai pabendrauti su Oslo lietuvių bendruomene.
Gruodžio 14 d. buvo skirta lietuvių bendruomenėms. Nuo pat ryto vyko bendruomenių sueiga: „Lietuvių bendruomenė Norvegijoje 2.0: tolimesnės raidos kryptis ir perspektyva“. Sueigos tikslas – inicijuoti diskusiją dėl tolimesnės lietuvių bendruomenių Norvegijoje raidos krypties. Užsienio reikalų ministerijos atstovai pasidalino lietuvių bendruomenių susiformavimo sėkmės pavyzdžiais kitose valstybėse. Lietuvos savivaldų atstovai pristatė savo atstovaujamų miestų teikiamas galimybes, taip pat buvo pristatyta bendradarbiavimo su gimtuoju miestu programa „Globalus regionas“. Programos „Renkuosi Lietuvą“ atstovai papasakojo, kokie yra pirmieji žingsniai sugrįžtant į Lietuvą, o Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovė pasidalino užsienio lietuvių integracija į Lietuvos švietimo sistemą. Vėliau lietuvių bendruomenių ir lituanistinių mokyklų komunikacijos atstovai dalyvavo seminare „Komunikacijos galia bendruomenių tvarumui“. Seminare buvo aptarti komunikacinio tinklo sukūrimo vizija ir tikslai, pristatyti LR ambasados Norvegijoje komunikaciniai instrumentai, vyko mokymai apie socialinių medijų pagrindinius funkcionalumus ir tendencijas. Dieną vainikavo šv. Kalėdų padėkos koncertas su kameriniu orkestru „NIKO“ šv. Olafo katalikų katedroje.
Tikimasi, kad panašūs renginiai vyks ne tik Norvegijoje, bet ir Lietuvoje.
Birštono savivaldybės ir LR ambasados Norvegijos Karalystėje informacija

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *