Turininga ekskursija po Kauną

Birštono Lietuvai pagražinti draugijos nariai, vadovaujami Tado Zubavičiaus, minėdami Vaižganto metus, buvo išvykę į Kauną, kur lankėsi Juozo Tumo-Vaižganto memorialiniam bute – muziejuje.


Juozas Tumas-Vaižgantas (1869 –1933), garsus rašytojas, kunigas, buvo spalvinga ir populiari asmenybė. Buvo labai miela klausytis, kai ekskursiją vedė gidas Justinas – charizmatiškas  žmogus, įtraukęs mus į nuostabų Vaižganto ir jo raštų 24 tomų pasaulį. Keturių kambarių butas, kurį Juozas Tumas-Vaižgantas nuomojosi iš daktaro P. Musteikio ir čia gyveno 13 metų, dabar atrodo taip pat, kaip jam čia gyvenant. Yra Užsakų, Svečių, Valgomasis, Miegamasis, darbo kambarys. 1920 m. buvo paskirtas Vytauto Didžiojo Švč. Mergelės Marijos Ėmimo Dangun bažnyčios rektoriumi ir dirbo iki 1933 m. balandžio 29 d., iki pat savo mirties. Butas-muziejus liudija apie šeimininko paprastumą, neprisirišimą prie daiktų pasaulio ir prabangos. Apie Vaižganto dosnumą sklido legendos ir pasakojimai dar jam gyvam esant…
Čia jis parašė savo didžiausios apimties kūrinį „Pragiedruliai“, apysakas „Dėdės ir dėdienės“, „Nebylys“, „Išgama“, per 200 literatūros kritikos straipsnių.
Muziejuje vyksta edukacinės programos, literatūriniai vakarai, Juodoji vakarienė, švenčiamas rašytojo gimtadienis… Ekskursijas veda mano jau minėtas nepakartojamasis Justinas.
Pasimeldę bažnytėlėje, vykome į Galaunių namą-muziejų, kuriame viskas buvo įdomu. 
Nuo Kauno pilies pradėję ekskursiją, Rotušės aikštėje ne tik pasigrožėjome papuošta miesto egle, bet ir paragavome maltiečių sriubos iš prezidentės Dalios Grybauskaitės rankų…
Dėkojame gidei Laimutei Raugevičienei, išvykos organizatoriams – Justinui Vilkui, Nijolei Raiskienei ir Tadui Zubavičiui už turiningai praleistą dieną.
Nijolė Kvietkauskaitė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *