JAV ambasada Lietuvoje kino diplomatijos misiją pradėjo Birštone

Amerikiečių režisieriaus Hugo Berkeley dokumentinis filmas „Džiazo ambasadoriai“, lapkričio 26 d. parodytas Birštono kurhauze, pradėjo JAV Valstybės departamento remiamą kino diplomatijos programą „American Film Showcase“, skirtą Lietuvai. Šios programos dėka ne tik Birštono, bet ir kitų dešimties mažųjų šalies miestų gyventojai bus pakviesti į dokumentinių filmų verslumo, jaunimo, mokslo, kultūros bei žmogaus teisių temomis peržiūras ir jų aptarimus. Tikimasi, kad dokumentinių filmų turas prisidės prie žmogaus teisių ir pilietinės visuomenės stiprinimo Lietuvoje.
Pirmąjį kino diplomatijos programos renginį Birštone atidarė JAV ambasados ambasadoriaus patarėja viešiesiems ryšiams Sara Veldhuizen Stealy, lietuviškai pasveikinusi į Birštono kurhauzą gausiai susirinkusius birštoniečius. Ji pastebėjo, jog programos „American Film Showcase“ dėka atsirado puiki proga pakeliauti per Lietuvą, užmegzti ryšius su vietos bendruomenėmis, kurios Amerikai nėra artimos atstumo atžvilgiu, sustiprinti jų kultūrą ir amerikietiško dokumentinio filmo pagalba kalbėti apie nelengvus dalykus.
Pristatydama filmą „Džiazo ambasadoriai“, Sara Veldhuizen pabrėžė, kad jis yra apie vieną aktyviausių meno formų – muziką bei jos galią kurti ir negrįžtamai pakeisti istoriją, kaip anuomet padarė roko maršai ir dainų šventės.
„Turime galimybę išgirsti įkvepiančią istoriją ir pasidalinti tuo, kuo gyveno JAV žmonės 6 dešimtmetyje. Džiazas yra Amerikos muzika, ir aš esu laiminga, kad Lietuvoje yra tiek daug šios muzikos mylėtojų. Norėčiau padėkoti draugiškam Birštono miestui už galimybę kartu praleisti šį vakarą. Jūs esate tikri džiazo ambasadoriai Lietuvoje,“ – pabrėžė JAV ambasados Lietuvoje atstovė, pridurdama, kad ir anuomet, ir šiuo laikmečiu muzika geba suburti ir įgalinti bendruomenes.
Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė už tai, kad vykdomas projektas neaplenkė Birštono, padėkojo JAV ambasadai Lietuvoje, ambasadoriaus patarėjai viešiesiems ryšiams S.Veldhuizen Stealy ir Viešosios diplomatijos skyriaus atstovei Gretai Armonaitytei bei šio projekto partneriams.
„Džiaugiamės, kad filmas „Džiazo ambasadoriai“ rodomas būtent Birštone, kuris jau keturis dešimtmečius yra džiazo Meka, tai patvirtina ir gausiai susirinkę šios muzikos mylėtojai. Tikiuosi, kad kultūrinis bendradarbiavimas su JAV ambasada Lietuvoje tęsis, kartu vykdysim ir daugiau projektų,“ – kalbėjo merė.
JAV ambasada Lietuvoje kino diplomatijos programą „American Film Showcase“ vykdo kartu su partnere – renginių organizavimo agentūra „Event &Promotion agency“. Jos vadovas Gintaras Kamsiukas tikisi, jog kino diplomatijos misijai atrinkti įvairių laikotarpių dokumentiniai filmai palies nedideliuose šalies miesteliuose gyvenančių žmonių širdis, paskatins juos susimąstyti, išsakyti savo jausmus, pasidalinti problemomis.
Anot jo, Birštonui skirtas filmas „Džiazo ambasadoriai“ – tai istorija apie muziką, diplomatiją ir kovą prieš rasinę nelygybę, kurios centre atsidūrė žymūs Amerikos džiazo atlikėjai Dizzy Gillespie, Louis Armstrong, Duke Ellington, Benny Goodman ir Dave Brubeck. Praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje šie muzikos genijai buvo nusamdyti JAV vyriausybės tam, kad gastroliuodami su grupe po pasaulį atremtų tuometinės Sovietų Sąjungos kritiką apie Amerikoje vyraujančią rasinę nelygybę, tačiau galiausiai susidūrė su rimtu moraliniu iššūkiu, suprasdami, kad žmonių teisės ir jų lygybė – vis dar neišsipildžiusi svajonė.
JAV ambasados Lietuvoje Viešosios diplomatijos skyriaus atstovė Greta Armonaitytė sakė, kad socialinės-kultūrinės diplomatijos misijai dokumentinio filmo žanras buvo pasirinktas neatsitiktinai.
„Dokumentiniai filmai yra ypatinga meninė ir komunikacinė priemonė, kuri sujungia kinematografiją ir socialinę realybę, padeda jautriai papasakoti tai, kas aktualu, paliesti skaudžias, naujas ir netikėtas temas, paliudyti tam tikrą laikmetį. Taip pat sukuria ryšį su žiūrovais – jie supranta, kad tai, kas rodoma, yra tikra, o ne suvaidinta ar surežisuota. Meno kalba veikia žiūrovų emocijas, suvienija esančius skirtingose šalyse. Visgi atskiros bendruomenės patiria ir unikalių patirčių. Manome, kad kiekvienos aplankytos vietovės gyventojai turės ką pasakoti, ir sulauksime grįžtamojo ryšio,“ – kalbėjo G.Armonaitytė, vildamasi, kad giliomis džiazo tradicijomis garsėjančio Birštono žiūrovai palankiai priims ir vertins filmą.
Po peržiūros birštoniečiai atvirai pasidalino savo emocijomis, kurias jiems sukėlė režisieriaus Hugo Berkeley dokumentinis filmas „Džiazo ambasadoriai“, aptarė žmogaus teisių problemas, demokratines vertybes, išsakė savo nuomones apie valdžios ir piliečių tarpusavio santykį. Diskusiją moderavo Savivaldybės tarybos narys Helmanas Lik.
„Birštono versmių“ informacija

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *