Vieningai pasakėm NE!

2019-11-26 – tai diena, kuri išliks kiekvieno Lietuvos ūkininko atmintyje, kaip pirmoji taiki akcija. Tai buvo diena, kai visoje Lietuvoje į gatves išriedėjo mūsų darbo įrankis – TRAKTORIAI ir vienu metu, skirtingose Lietuvos savivaldybėse, ūkininkai pradėjo taikią akciją, kurios šūkis – „Lietuva, tavo kaimas miršta“. Akcijoje dalyvavo ir mažesnių, ir didesnių ūkių savininkai, vykdantys augalininkystės ar gyvulininkystės ūkinę veiklą. Skaičiuojama, kad visoje Lietuvoje riedėjo apie 5000 traktorių, o tai, mūsų šalies mastu, yra įspūdingas skaičius. Mes, ūkininkai, kaip ir kiti šalies gyventojai, turime bendrą bruožą – esam ramūs arba labai ramūs. Lietuvos Konstitucija suteikia mums teisę skleisti savo įsitikinimus taikiu būdu, kritikuoti valdžią dėl jos netinkamos veiklos, rinktis į susirinkimus. Tačiau ši mūsų teisė yra arba stipriai užgniaužta, nes pasirodžius jos apraiškoms būna iš karto blokuojama, arba tiesiog mes ją buvome pamiršę. Tai, kad mes šią teisę turime, ir buvo parodyta šioje akcijoje. Dar labiau džiugina tai, kad šia teise pasinaudojo vieningi piliečiai. Ūkininkai nėra išskirtinė „kasta“ – mes esam savo šalies piliečiai, kurie čia gyvena, čia dirba, kuria šeimas ir gyvenimus ir turi savo nuomonę. Kartais atrodo, kad valdžia gyvena savo gyvenimus, piliečiai – savo, bet juk taip negali būti. Valdžios sprendimai priimami ne jų „gyvenimui“, bet mūsų, o jei tie sprendimai apsunkins arba visai sužlugdys mūsų gyvenimus – mes galim pasakyti „NE“. Būtent šios akcijos metu mes tai vieningai pasakėm ir, jei reikės, pasakysim ateityje. Šiandieninės informacinių technologijų eros pagalba valdžia labai lengvai gali manipuliuoti piliečių sąmonę ir turi galingą ginklą, kurio šūkis – skaldyk ir valdyk. Žemdirbys arba, kaip jį „nupiešia“ dauguma masinių informavimo priemonių, yra neteisėtai laikomas išlaikytiniu, antrarūšiu, neišsilavinusiu ar dar blogiau, vadinamas kenkėju. Teisingos visų mūsų ūkininkų mintys – gana valytis į mus kojas ir nepagrįstai mus šmeižti.
Prienų ūkininkų sąjunga yra dėkinga ne tik savo nariams, bet ir visiems Prienų rajono ir Birštono krašto ūkininkams, kurie dalyvavo, palaikė ir nepabijojo pasakyti – GANA. Smagu buvo matyti, kaip visi vieningai ir su džiaugsmu dalinasi įspūdžiais – facebook’as lūžta nuo nuotraukų ir video, emocijos tos, kurių jau seniai mums reikėjo. Be galo malonu buvo matyti praeivių ir pravažiuojančių automobilių vairuotojų veidus, iš kurių galėjai suprasti, jog jie palaiko ir supranta mus. Ačiū jiems už supratimą ir kantrybę, trijų valandų „pasivažinėjimas“ nesugriovė valstybės, o netgi davė atoslūgį susimąstyti, kad savo teises gali taikiai reikšti visi, net ir ūkininkai.
Didelis dėkui UAB „Mačiūnai“ už galimybę po akcijos dalyviams susirinkti jų aikštelėje, pasidalinti emocijomis, mintimis ir sušilti kibinais bei sultiniu iš „Rasos sodybos“.
Labai malonus įspūdis, kai Birštono merės facebook‘e paskyroje gali rasti šios akcijos nuotraukas ir komentarą – „O kas rytoj?“ Atsakymas labai paprastas – kovosime tol, kol būsime išgirsti, tol, kol mūsų gyvenimams nebegrės išnykimas. Ir, kaip ne vienas ūkininkas akcijos metu užsiminė, jeigu reiks, važiuosim ir į sostinę.
Prienų ūkininkų sąjunga

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *