Protesto akcijoje vieningai pečius surėmę ūkininkai prašo ne pašalpų, o nenaikinti žemės ūkio

Lapkričio 26 d. per 60 traktorių iš visų Prienų rajono ir Birštono savivaldybių seniūnijų, atstovaujančių šeimos ir vidutiniams ūkiams, išriedėjo į kelius, prisijungdami prie visoje Lietuvoje organizuoto masinio žemdirbių įspėjamojo protesto, nukreipto prieš valdžios planuojamus mokesčių pakeitimus, žemas supirkimo kainas, žemdirbių ir visuomenės supriešinimą bei nevienodas konkurencines sąlygas su kitų ES valstybių narių žemdirbiais.
Traktorių kolona su žybsinčiomis šviesomis, garsiniais signalais, Lietuvos trispalvėmis, simboliniais žaliaisiais kryžiais, plakatais „Lietuva, tavo kaimas miršta!“, apsuko kelis ratus per abi savivaldybes vedančiais regiono keliais. Akcija praėjo vieningai, be incidentų. Gavę Prienų rajono ir Birštono savivaldybių administracijų leidimus, protestuotojai judėjo su policija suderintu maršrutu ir sulaukė gyvos kitų vairuotojų, praeivių, degalinės darbuotojų ir klientų reakcijos, dauguma jų piktinosi valdžios veiksmais, vedančiais prie žemės ūkio išnykimo, ir reiškė savo palaikymą protestuojantiems ūkininkams.
Akciją vos per savaitę suorganizavo Prienų rajono ūkininkų sąjungos taryba, atsiliepdama į Lietuvos žemės ūkio tarybos iniciatyvą, tačiau, kaip sakė vienas iš organizacinio komiteto narių Ovidijus Drūlia, prie jos sėkmės prisidėjo visi dalyvavusieji.
„Vienąkart parodėme kitiems ir sau, kad esame vieningi ir galime patys atstovauti savo interesams. Ir mums niekas negali nurodyti, ką turime daryti, esame laisvi reikšti savo nuomonę apie žemės ūkyje susiklosčiusią nepalankią situaciją. Ir nors valdininkai mano kitaip, mes irgi dalyvaujame valstybės kūrime,“ – neslėpė emocijų jis, džiaugdamasis, kad ūkininkai į protesto akciją susirinko iš visų seniūnijų. Ir visai nesvarbu, kiek traktorių atvažiavo iš kiekvienos seniūnijos – 9, 12 ar tik vienas. Dalis ūkininkų, nespėjusių paruošti traktorių, koloną lydėjo nuosavais automobiliais.
Prienų ūkininkų sąjungos pirmininkas Martynas Butkevičius dėkojo visiems akcijos dalyviams, taip gausiai ir vieningai atsiliepusiems į šauksmą, solidarizavusiems su kitų rajonų žemdirbiais. Juk, pasak jo, jei nieko nebus daroma, tai vėliau nieko ir nebereikės.
„Važiavot kiekvienas už save ir už tuos, kurie nevažiavo, juk tai – bendras reikalas, nes planuojami didinti mokesčiai visiems odą nudyrs,“ – teigė M.Butkevičius.
Lietuvos žemės ūkio tarybos narys, Lietuvos pienininkų sąjungos tarybos pirmininkas Jonas Vilionis, važiavęs kolonoje kartu su kitais, kreipdamasis į susirinkusiuosius, akcentavo, kad ši akcija organizuota dėl esminio klausimo – būti ar nebūti. Jis palietė svarbiausias žemės ūkio sektoriaus problemas: klimato kaitos padarinius, mažėjančias žemės ūkio produkcijos supirkimo kainas, griežtėjančius reikalavimus, mažinamą finansavimą sektoriui, kas lemia gyvulininkystės, pienininkystės ūkių nykimą. Visgi, pasak J.Vilionio, didžiausią nerimą žemdirbiams kelia planuojamas drastiškas mokesčių didinimas. Kitų metų biudžeto projekte svarstomi didesni žemės, taršos, vandens, kuro, „Sodros“, kiti mokesčiai.
J.Vilionio teigimu, traktorių išriedėjimas į kelius – tai antrasis protesto etapas, akciją ūkininkai pradėjo lapkričio viduryje prie kelių savo laukuose statydami žalius kryžius. Jis papasakojo apie pastangas, kurias deda iš žemdirbiškų organizacijų narių sudaryta Lietuvos žemės ūkio taryba, kad politikai, Vyriausybė, Seimas ir Prezidentūra būtų įtikinti nepriimti mokestinių ir kitų sprendimų, didinančių žemdirbių išlaidas. Taip pat europiniu lygmeniu kovojama dėl ES tiesioginių išmokų Lietuvos ūkininkams prilyginimo kitų ES valstybių narių žemdirbiams.
„Tai, kokią žemės ūkio politiką vykdo valstybė, perša nuomonę, jog siekiama sunaikinti ne tik mažus, bet ir vidutinius ūkius, kurie palaiko konkurenciją. Kažkam tai bus naudinga, nes liks tik parklupdyti vergai ir vergvaldžiai,“ – žodžių į vatą nevyniojo ir vienas Stakliškių krašto ūkininkas, piktindamasis ne tik kylančiais mokesčiais, bet ir visišku nesiskaitymu su žemdirbiais. Jo teigimu, žemės ūkio produkcijos supirkimo kainos nereguliuojamos, kiek kas nori, tiek ir moka, ūkininkas turi sutikti su jiems siūlomomis sąlygomis, nes kitaip praras rinką. „Sodros“ mokestį užsimota skaičiuoti ne nuo gaunamo pelno, bet nuo visų bendrųjų pajamų, t. y. ir nuo išlaidų.
Nors ūkininkas neturėjo galimybės atsiųsti traktorių, akcijoje dalyvavo pats su žmona ir pažadėjo, kad, reikalui esant, važiuos piketuoti ir į Vilnių bei išreikš savo poziciją televizijoje.
Akcijos aptarimo metu kalbinti ir vyresnio amžiaus ūkininkai, ir jaunimas džiaugėsi, kad ši protesto akcija buvo sėkminga. „Per Prienų r. ir Birštono savivaldybes bei visą Lietuvą nuvilnijusi žemdirbių protestų banga parodė, kad ir mažiems, ir dideliems vienodai skauda,“ – pastebėjo Birštono krašto ūkininkas Jonas Gradeckas.
„Aš važiavau su visais rajono ūkininkais kartu, nors dėl to nepadaugės lietaus ar derliaus, bet, manau, kad kartu derybose mes galime nuveikti daug daugiau nei pavieniui. Kiekvienas, auginantis javus, daržoves ar galvijus, turi žinoti, kad jis nėra vienas, – sakė ir akcijoje dalyvavusi jaunoji ūkininkė Rasa Rasimaitė-Imhof.
Lietuvos žemdirbių protesto akciją „Lietuva, tavo kaimas miršta“ ketinama tęsti. Kitas jos etapas – piketas Vilniuje prie Vyriausybės ir Seimo. Jei prireiks, ūkininkai traktoriais ketina važiuoti ir į sostinę.
Dalė Lazauskienė

 

 

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *