Veiverių gimnazija pradeda skaičiuoti antrą šimtmetį

Mokykloje 100 – tai ypatingas skaičius: šimtadienio šventė, 100 balų iš valstybinių egzaminų moksleiviams daug ką reiškia. Šimtas metų mokyklai – tai didelis pasiekimas ne tik jos bendruomenei, bet ir visai valstybei. Juk mokykloje auga kiekvienos tautos ateitis ir kaip rašė Justinas Marcinkevičius: „Norėdami pamatyti Lietuvą, žiūrėkim į mokyklą,/ – Ten ji auga, mokosi skaityti ir rašyti.“ Veiverių Tomo Žilinsko gimnazija spalio 19 dieną paminėdama garbingą šimtmečio jubiliejų kartu atvertė naują istorijos lapą.

Renginį pradėjo mokyklos pagrandukai, susirinkusiesiems inscenizavę pasaką „Zuikis Puikis“, kurioje puikiai iliustruotas mokinių gyvenimas: karčios tinginystės šaknys ir saldūs mokslo vaisiai.
Vėliau istorijos mokytoja Edita Losevaitė svečius supažindino su didinga gimnazijos istorija, kuri prasidėjo 1919 metais. Buvusiose Veiverių seminarijos patalpose buvo įsteigta Veiverių vidurinė mokykla. Tuomet norintieji mokytis mokykloje privalėjo išlaikyti egzaminus, kurių metu buvo tikrinamos lietuvių, vokiečių kalbos, matematikos, istorijos, gamtos, geografijos žinios. Mokslas buvo mokamas – po 70–75 litus per metus. 1925 m. gimnazijai suteiktas Lietuvos mokytojų tėvu vadinamo Tomo Ferdinando Žilinsko vardas, tačiau kiek vėliau panaikintas ir sugrąžintas tik po ilgo laiko (1989 m.). Mokykloje visuomet vyravo griežta drausmė bei tvarka: mokiniai sveikindamiesi su mokytojais turėdavo atsistoti, batai, drabužiai privalėjo būti švarūs, nesuplyšę, mokiniai dėvėdavo uniformas. Nedrausmingi ir nepaisę savo pareigų moksleiviai galėjo būti šalinami iš mokyklos. Laikai keitėsi, mokslas tapo nemokamas, po truputį keitėsi ir mokyklos taisyklės bei patys mokiniai, tačiau Veiverių gimnazija (buvusi Veiverių vidurinė mokykla) išaugino ne vieną Lietuvoje pasižymėjusį žmogų.
Iškilmingoje šventėje prisiminimais apie mokyklos suolą dalinosi buvę mokyklos mokiniai: Selemonas Paltanavičius, Renaldas Gudauskas, Astrida Miceikienė, Vilytė Stelmokienė, Kazimieras Skučas. Visi jie negailėjo gražių bei nostalgiškų žodžių mokyklos suolui, mokytojams ir auklėtojams. Nors kadaise tikriausiai giliai širdyje pyko už prastesnį pažymį ar griežtą žodį.
Pasveikinti, pabūti kartu ir pasidžiaugti bendryste į šventę atvyko garbūs svečiai: Seimo narys, žemės ūkio ministras Andrius Palionis, Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, Švietimo skyriaus vedėjas Rimvydas Zailskas, Tarybos nariai, Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktorius Aidas Aldakauskas, Veiverių seniūnas Vaclovas Ramanauskas, buvę ir esami mokiniai, mokytojai ir kiti svečiai. Susirinkusiuosius sveikino gimnazijos direktorė Audronė Raibužienė.
Po iškilmingos šventės Šaulių namuose susirinkusieji buvo pakviesti į pačią gimnaziją, kurioje svečiai galėjo pasivaikščioti užmirštais koridoriais ir pasidairyti po „100-mečio parodos“ ekspoziciją. Į gimnaziją sugrįžę moksleiviai turėjo galimybę aplankyti mokyklos muziejų, kuriame buvo eksponuojami seni dokumentai, Bronės Buivydaitės biblioteką, fotografijų parodą „Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos prabėgusio šimtmečio akimirkų įamžinimas“, Romualdo M. Ermošenkos stendą, įžymių žmonių alėją, kurioje puikuojasi Lietuvai nusipelnę gimnazijos absolventai. Parodos metu taip pat atidarytas Selemono Paltanavičiaus vardu pavadintas biologijos kabinetas. S. Paltanavičius – biologas, rašytojas, fotografas, gamtosaugininkas, baigęs Veiverių Tomo Žilinsko gimnaziją, todėl tikimasi, kad jis taps pavyzdžiu Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos jaunosioms kartoms.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *