„Šaltupio“ bardų festivalis – laiko patikrintas kultūrinis reiškinys

Šį rugsėjį Šaltupio kaimo turizmo sodybos klojime vyko jau devintasis bardų festivalis „Esu ruduo“. Toks tradicijos tęstinumas rodo, kad, susiformavęs kaip kultūrinis reiškinys, festivalis buvo patikrintas laiko, atsirinko formatą ir savus žmones. Visa tai įvyko su dideliu sodybos šeimininkų Gintarės ir Raimondo Puišių, kurie yra šio renginio organizatoriai ir rėmėjai, palaikymu ir nuolatiniu dėmesiu dainuojamosios poezijos žanrui.
Kiekvieną rudenį rengiamas festivalis jau subūrė nuolatinių atlikėjų ir gerbėjų būrį, dalyviai ir jų palaikymo komandos į sodybą Prienų rajone susirenka iš įvairių šalies vietovių. Viešnagė sodyboje bardų muzikos koncertu paprastai nesibaigia: svetingi šeimininkai pasiūlo pasikaitinti pirtelėje, pasidairyti po mini zoologijos kampelį, pabendrauti ir pamuzikuoti bendraminčių rate.
Netradicinėje aplinkoje tęsiama kultūrine tradicija pasidžiaugė į festivalį užsukęs Prienų rajono meras Alvydas Vaicekauskas, už jos puoselėjimą įteikęs padėką šeimininkams ir palinkėjęs nepristigti gerų idėjų. Festivalio dalyvius pasveikino Kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis.
G.ir R.Puišiai globoja ne tik bardų muzikos atlikėjus, bet ir pasukusius fotografijos keliu. Klojimo salės galerijoje tradiciškai buvo atidaryta Kauno taikomosios dailės mokyklos fotografijos specialybės aštuonių mokinių paroda „Fortai: spalvų invazija“, kurią pristatė kuratorius Robertas Misiukonis. Organizatorių teigimu, fotografijose atsispindi unikalus požiūris į turimą paveldą, kvietimas aplankyti bei atrasti pamirštas buvusios Kauno tvirtovės vietas.
Festivalio dalyvius ir jų programą su jai būdingu humoru pristatė dažna sodyboje vykstančių renginių vedėja, režisierė ir aktorė Hana Šumilaitė. Jos teigimu, nors įprasta manyti, kad dainuojamoji poezija yra vyresnės kartos žmonių užsiėmimas, tai paneigia šiame festivalyje ne vienerius metus dalyvaujantis jaunimas: Ignas Lapienis, Prienų krašto atlikėjai Kasparas Gudaitis ir Gabrielė Černiauskaitė. Be jų, su klausytojais savo kūryba ir poezijos atradimais pasidalino ir beveik kasmet atvykstantys vyresni atlikėjai: Kastytis Petryla, Arūnas Danielius, Marina Soboleva su dukra Anastazija, Jonas Bagdonas, Vladas Karpavičius, Arvydas Beiga, Andrėjus Ozerenskis.
Vieni bardai klausytojus papirko lyriška muzika, prasmingais dainų žodžiais, emocingu ir nuoširdžiu atlikimu, kitiems negailėta plojimų už šmaikštumą. Visgi, trumpėjant dienoms, tamsėjant vakarams, koncerte vyravo rudeniškos nuotaikos, kurias pertraukėlių metu prasklaidė Dovilės rytietiškų šokių studijos temperamentingosios šokėjos. Vienas kitam netrukdė, juk šokis skatina fizinį judėjimą, o dainuojamoji poezija – vidinius energijos procesus.
Telieka tikėtis, kad „Šaltupio“ bardų festivalis „Esu ruduo“ savo ištikimą publiką sukvies ir kitais metais.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *