Kauno regiono plėtros tarybos posėdis: pokyčiai regioninėje politikoje, didesnis savivaldybių savarankiškumas ir siekis spręsti regionines problemas

Praėjusį antradienį Birštono kurhauze vyko Kauno regiono plėtros tarybos posėdis. Jame dalyvavo LR Vidaus reikalų ministerijos, VšĮ „Investuok Lietuvoje“ atstovai, Kauno regiono savivaldybių merai, verslo, akademinės bendruomenės nariai, socialiniai partneriai.


Tai – pirmasis posėdis po vasarį įvykusių savivaldos rinkimų, todėl jis prasidėjo pirmininko ir pavaduotojo rinkimais. Jonavos rajono savivaldybės merui Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentui Mindaugui Sinkevičiui pasiūlius, Kauno regiono plėtros tarybos pirmininke buvo išrinkta Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, tarybai vadovavusi ir praėjusioje kadencijoje. Be diskusijų buvo pritarta ir siūlymui, kad pavaduotojo pareigas užimtų Kaišiadorių rajono meras Vytenis Tomkus.

Birštono ir Kauno miesto savivaldybių merai N.Dirginčienė ir V.Matijošaitis su Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų atstovais taryboje UAB „Novameta“ direktoriumi B.Žemaičiu ir prezidentu Z. Dargevičiumi.

Dėkodama kolegoms merams ir visai tarybai už pasitikėjimą, N.Dirginčienė sakė, kad tai priimanti, kaip didžiulę atsakomybę ir įsipareigojimą:
– Manau, kad, vieningai dirbdami, galime daug nuveikti, tobulindami regionų plėtros tarybų darbą. Laukia reformų metas. Linkiu visiems būti aktyviems ir ryžtingai spręsti Kauno regiono problemas ir iššūkius. Laikas keisti požiūrį, laikas kartu spręsti visam regionui svarbius klausimus – pirmasis iš jų galėtų būti vieninga viešojo transporto sistema, vieningas viešojo transporto bilietas Kauno regione. Galbūt ateityje galėtume inicijuoti ir nemokamą vieningą transporto bilietą.
Išsirinkę vadovus, tarybos nariai perėjo prie darbinių klausimų aptarimo. LR vidaus reikalų ministerijos specialistė Rasa Tamulevičiūtė posėdžio dalyviams pristatė numatomus regioninės politikos sistemos pokyčius po 2020 metų, rengiamą naują regioninės plėtros įstatymą, o VšĮ „Investuok Lietuvoje“ atstovė Birutė Kurbanovaitė kalbėjo apie miesto inžinerinės infrastruktūros, svarbios verslui, finansavimo programos galimybes.

Prienų r. savivaldybei atstovaus meras A.Vaicekauskas ir Tarybos narys G.Bartulis.

Posėdžio metu taryba išrinko ir Kauno regiono kandidatus į Europos Sąjungos regionų komitetą ir Europos Tarybos Vietos ir regionų valdžių kongresą, kitas delegacijas bei darbo grupes. Taip pat buvo aptarti Kauno regiono plėtros plano iki 2020 pakeitimai bei Kauno regiono projektai: „Miestų kompleksinė plėtra“, „Vietinių kelių vystymas“, „Pėsčiųjų ir dviračių takų rekonstrukcija ir plėtra“, „Neformaliojo švietimo infrastruktūros tobulinimas“.
Kauno regiono plėtros taryba apjungia 8 savivaldybes, savo narių skaičiumi ji yra didžiausia Lietuvoje. Birštono savivaldybei šią kadenciją atstovaus merė Nijolė Dirginčienė ir vicemeras Vytas Kederys, Prienų – meras Alvydas Vaicekauskas ir Tarybos narys, Ekonominės plėtros komiteto pirmininkas Gintautas Bartulis.
Pasibaigus posėdžiui, nemaža grupė jo dalyvių pasinaudojo kvietimu įkopti į aukščiausią Lietuvoje Birštono apžvalgos bokštą. Beje, sekmadienį į jį kopė ir Prezidentas Gitanas Nausėda su žmona.
„Birštono versmių“ informacija

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *