Sveikatos šaltinių naujienos iš Birštono

Liucija Patinskienė, „Tulpės“ sanatorijos direktorė, FMR gydytoja.

Lietuvoje gydymo ir sveikatinimo tradicijų ištakos kyla iš ilgametės istorijos, susijusios su kurortų gydomaisiais gamtiniais veiksniais.
Tai – gydomaisiais mineraliniais vandenimis gėrimui ir išoriniam naudojimui (gydymo ir profilaktikos tikslais), durpiniu purvu (sapropelis – ežeruose susiformavęs purvas), unikaliu mikroklimatu, prisotintu aktyviais jonais, dėl specifinės augmenijos ir, ypač Birštono kurorte, įtakojamo Nemuno kilpų landšafto.
Gydymas natūraliais gamtos veiksniais medicinoje yra laikomas nespecifine atstatomąja terapija. Balneologinės (mineralinio vandens), gydomojo purvo, klimato, judesio terapijos elementai ir jų visuma taikoma tam tikroje socialinėje aplinkoje, kurorte. Trumpam pakeitus gyvenimo būdo įpročius, mūsų sąmonėje kinta rutininė darbotvarkė, nejučia formuojasi kiti įgūdžiai ir patirtys, skatinantys keistis.
Esu jau pasidalinusi „Birštono versmėse“ mintimis apie mineralinio vandens poveikį sergant įvairiomis ligomis ir profilaktikai, todėl šiandien noriu pakalbėti apie gydomojo purvo galią. Ji ypač svarbi fiziologinių organizmo veiklos procesų atstatymui ir įvairaus pobūdžio uždegimų gydymui bei lėtinių ligų progresavimo mažinimui. Įvairių ligų bei negalavimų gydymui idealiai tinka durpinis purvas, kadangi durpės yra ilgai trunkančio organizmų irimo (beveik nepatenkant deguoniui) produktas. Gydomųjų durpių veikimo mechanizmų paaiškinimui yra įvairių hipotezių. Manoma, kad purvo procedūros, veikdamos per odos mechaninius, šiluminius, cheminius, skausminius ir kitus receptorius, sukelia sudėtingas refleksines reakcijas. Visų pirma, pradeda veikti trofiniai (audinių mitybos) refleksai. Odoje atsipalaiduoja biologiškai aktyvios medžiagos, per kurias pradeda reaguoti visos organizmo sistemos.
Skiriamos trys gydomojo purvo procedūros fazės. Pirmoji – refleksinė-išorinė fazė, kurios metu purvo energija paveikia odos receptorius, per kuriuos yra paveikiama centrinė nervų sistema. Toliau seka antroji fazė – neurocheminė, kurios metu atsipalaiduoja biologiškai aktyvios medžiagos, kurios, cirkuliuodamos kraujyje, stimuliuojančiai veikia nervų sistemą. Trečioji fazė – atoveiksmio, trunka ilgiausiai (nuo 2 iki 4 valandų ir ilgiau). Dėl purvo aplikacijų organizme sukeltų poslinkių normalizuojasi įvairios funkcijos, gerėja audinių ir organų kraujotaka, mityba, didėja deguonies įsisavinimas, aktyvėja vidaus sekrecijos liaukų veikla, ypač jei ji buvo nepakankama, gerėja įvairių uždegiminio proceso produktų pašalinimas.
Gydomasis purvas rekomenduojamas esant: judamojo – atramos aparato organų (stuburo, kaulų, sąnarių, raumenų, raiščių ir kt.) susirgimams, nervų sistemos susirgimams, virškinimo sistemos susirgimams, traumų, nudegimų, nušalimų liekamiesiems reiškiniams, odos ligoms.
Gydomosios durpės veiksmingos jas naudojant įvairių kompresų, įvyniojimų pavidalu. Net esant širdies ir kraujagyslių susirgimams – skirtinos gydomojo purvo vonios (griežtai sekant dozavimą).
Įvairių autorių pateikiami duomenys leidžia daryti prielaidą, kad gydomojo purvo terapija reikšminga skatinant medžiagų apykaitos procesus, mažinant kūno svorio rodiklius. Ginekologijoje – kiaušidžių funkcijos nepakankamumą (nevaisingumą).
Yra įvairių gydomojo purvo atmainų. Be tradicinio durpinio purvo, labai sėkmingai naudojamas skystas purvas sapropelis („Tulpės“ sanatorijoje viso kūno įvyniojimai, rankų ir kojų vonelės). Daugeliu atvejų akivaizdūs rezultatai pasiekiami gydant purvo ir įvairių natū-ralių kūno kaukių (imbiero, ryžių, vaistinių augalų) mišiniu: įmasažuojant ir įvyniojant visą kūną.
Taigi, galvodami apie profilaktiką ir apie tai, kaip galėtume išvengti daugelio lėtinių ligų paūmėjimo, turime susimąstyti ir apie tai, ar jau išnaudojome unikalią galimybę – gydymą natūraliais gydomaisiais veiksniais Birštone.
Organizmas dažnai mums siunčia SOS ženklus, kuriuos žmogus neretai sąmoningai ignoruoja arba sukelia dar didesnį stresą farmakologinėmis priemonėmis.
Vaistas yra stresas organizmui. Todėl medikai kviečia pažinti visą kompleksą – gydomųjų veiksnių derinimą su mityba, mikroklimatu ir įvairiomis judesio terapijos formomis. Taip padidinsime atsparumą įvairiems stresoriams ir taip pat patirsime teigiamų emocijų.
Apie tai – kituose susitikimuose.

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *