Pusės amžiaus skrydyje būta visko

Seniai matytų draugų susitikimas, apsikabinimai, šypsenos, linkėjimai, fotostendai, pasakojantys apie nueitą kelią, ekskursija į gamyklą, trumpa ir įspūdinga aviacijos šventė. Ją padovanojo lakūnų akrobatų – Rolando Pakso, Roberto Noreikos ir Algimanto Žentelio – ANBO grupė, aviamodeliuotojas, pasaulio čempionas Donatas Paužuolis, Arvydas Šabrinskas, į padangę pakilęs ANBO II replika, taip pat Kęstutis Miliūnas, atlikęs grakštų parodomąjį skrydį sklandytuvu LAK-17 mini/fes. Štai taip praėjusį šeštadienį UAB „Sportinė aviacija ir Ko“ pažymėjo savo pusės amžiaus jubiliejų.
Vėliau iš paukščio skrydžio pasižvalgyti į mūsų gražiąsias Nemuno kilpas galėjo visi, kas norėjo. Vakarop danguje sušvito ir fejerverkai. Juos dovanojo Arūnas Samochinas, įmonės „Nemuno žiedas“ vadovas.

Gamyklos gimimas – savotiškas stebuklas
Prieš 50 m. sklandytuvų gamyklos susikūrimas, anot aviacijos istoriko Gyčio Ramoškos, buvo savotiškas to laikmečio stebuklas. Mintis sukurti stikloplastinį sklandytuvą pagal technologijas, kurios Lietuvoje nebuvo žinomos, prilygo utopijai. Ji gimė aviatoriaus Vytauto Pakarsko galvoje. Subūręs grupelę bendraminčių, remiamas to meto SDAALR (Savanoriška draugija armijai, aviacijai, laivynui remti) vado, generolo Jono Žiburkaus, Prienuose jis įkūrė Eksperimentines sportinės aviacijos dirbtuves. Pradžia buvo labai sunki. Maskva reikalavo dirbtuves uždaryti. Tik sukūrus ir išbandžius Balio Karvelio sukonstruotą pirmą šalyje stikloplastinį sklandytuvą BK-7 „Lietuva“, pavyko įteisinti gamyklą sąjunginiu mastu. Sklandytuvas buvo tobulinamas, pradėtas gaminti serijomis ir realizuojamas tuometinėje TSRS. Tai tęsėsi iki 1991 m.
– Kai tapome laisvi, atsivėrė pasaulinė rinka, bet į ją reikėjo įeiti. Tuo metu sklandytuvus gamino ir kitos šalys. Nepralenkiama buvo Vokietija, kurios aerodinamikai kūrė profilius, tobulino technologijas. Neatlaikę konkurencijos, sklandytuvų gamybos atsisakė JAV, Prancūzija, Čekoslovakija, Suomija. Iškilo klausimas ir mums „būti ar nebūti“. Nusprendėme gaminti. Buvo sunku, „skandino“ skolos, keitėsi vadovai, praradome daug žmonių…
Apsisprendimą tikriausiai lėmė tai, kad tarp sklandytuvų gamintojų elito virš materialių dalykų buvo kažkas dvasinio. Lietuva nuo seno garsėjo kaip aviatorių šalis. Gaminome ne tik sklandytuvus, bet ir lėktuvus, po pasaulį skraidėme ir savais keleiviniais lėktuvais. Dabar liko bemotorė aviacijos gamykla. Nepalūžome. Aerodinamikui Eduardui Lasauskui pradėjus kurti naujus profilius, pajudėjome pirmyn. Po paskutinio bankroto gamyklos „kryžių“ nešti ir jai vadovauti ryžosi Vytautas Mačiulis. Gamyklos valdyba atrado naujų sprendimų, sklandytuvuose pradėta naudoti elektrinius variklius… Tai buvo naujiena pasaulinėje rinkoje, – sakė G. Ramoška, trumpai supažindinęs su gamyklos istorija.
Baigdamas savo pristatymą jis linkėjo ir toliau mūsų šalį garsinti lietuviškais sparnais.

Apie dabartį ir svajones
Dešimtus metus UAB „Sportinė aviacija ir Ko“ vadovaujantis V. Mačiulis kalbą pradėjo nuo padėkos žodžių visiems atvykusiesiems pažymėti gražaus jubiliejaus.
Prabilęs apie šiandieną, gamyklos vadovas pasidžiaugė, kad pirmiesiems pasaulyje ir Europoje pavyko sertifikuoti elektros varikliu varomą sklandytuvą. Pradžioje variklis buvo sukurtas tik grįžimui, dabar variklis pakankamai stiprus, juo galima ir pakilti. Tai pasiekti pavyko bendradarbiaujant su Slovėnijos įmone „LZ Design“.
– Mums įdėjus pirmą priekyje „traukiantį“ variklį, vokiečiai pasakė, kad tokių sklandytuvų negamins, nes jis didina pasipriešinimą. Kai sertifikavome, po septynerių metų vokiečiai jau patys pradėjo taip skraidyti. Propelerio sertifikavimo bandymo rezultatus nusipirko iš mūsų. Pradžioje variklį įmontavome į 13,5 metrų klasės sklandytuvą, dabar jau kylame ir su 18 metrų klasės sklandytuvu. Populiariausias yra mini LAK-FES. Juo skraidę pilotai jau du kartus tapo pasaulio vicečempionais, o 2017 metais užėmė antrą, trečią, ketvirtą ir penktą vietas. Pastaruoju metu mūsų mini LAK-FES yra populiariausias sklandytuvas pasaulyje, užsakymų turime pusantrų metų į priekį,– džiaugėsi direktorius.
18 metrų klasės sklandytuvui LAK-17B-FES padarius pakankamai aukštą ratuką, galima kilti ne tik nuo asfalto, bet ir nuo žolės. Šis baltasparnis bus sertifikuotas pabaigus mini LAK-FES sertifikavimo darbus. Svajojama apie sklandytuvą, kuris būtų valdomas elektros variklio pagalba. Tuomet būtų galima atsisakyti sudėtingos traukių sistemos sparne ir, didinant užsparnio atsilenkimus, keisti sparno aerodinaminį profilį skrydžio metu. Šiais klausimais užsiima vienas geriausių Europoje aerodinamikų E. Lasauskas.
– Kai kas juokiasi, kad taip negali būti, bet jau yra vienas eksperimentinis skraidantis sklandytuvas su elektriniais eleronais ir užsparniais. Jo autorius savo žiniomis pasiryžęs pasidalinti su mumis,- sakė V. Mačiulis.

Veteranams – pagarba ir dovanos
Šventės metu lydimi plojimų buvo pagerbti ir apdovanoti gamyklos veteranai: Algirdas Jonyka, Klemas Juočas, Viktoras Zemledelcevas, Dalutė Juočienė, Vytautas Vilkas, Antanas Krutulis, Janina Savickienė, Sigitas Bobikas, Gedukas Bruzga, Rimvydas Kuzmauskas, Antanas Martusevičius, Jonas Ruseckas, Virginijus Petrušauskas, Jonas Savickas.
– Tai mūsų gamyklos fanai, entuziastai. Su jais visada galima rasti bendrą kalbą, padaryti kai ką ypatingo, – džiaugėsi direktorius, linkėdamas veteranams laimės bei sveikatos ir kviesdamas juos pasidalinti su jaunimu ne tik darbo įgūdžiais, bet ir ištverme.

Sveikinimai ir linkėjimai
Lietuvos sklandymo sporto federacijos prezidentas Vytautas Sabeckis prisiminė 1969 -uosius, kai kartu su kitais jaunaisiais sklandytojais dalyvavo talkoje: valė senosios pieninės patalpas, kurioje kūrėsi sklandytuvų gamykla.
– Sklandymas – tai žmonės, kurie nori skraidyti. Be jų, nebūtų nei Dariaus ir Girėno, nei šitos gamyklos. Vieni kitus palaikome, vieni kitus mylime, – sakė V. Sabeckis.
Po šių federacijos prezidento žodžių V. Mačiulis išreiškė viltį, kad ir Lietuvos sklandymo rinktinė skraidys lietuviškais sklandytuvais. Dabar jie perka vakarietiškus…
– Nebūtina gaminti Boeing’us, Airbus’us, kad galėtume didžiuotis savo darbu. Šia gamykla gali didžiuoti visa Lietuva. Čia gaminama aukščiausius standartus atitinkanti technika. Gamykla yra socialiai atsakinga, atveria visas galimybes ne tik tiems, kurie nori įsidarbinti, bet ir patyrusiems traumas žmonėms, kuriems reikalingos pritaikytos darbo vietos. Įmonė juos vertina ir tausoja. Tai – didžiulis viso kolektyvo nuopelnas, – dėkodamas V. Mačiuliui, kalbėjo Kauno teritorinės darbo biržos direktorius Tautvydas Bielozarevičius.
Būriu, su Vytautu Šliumba priešakyje, sveikino 1974 – 1991 m. gamykloje dirbę lakūnai bandytojai. Priminęs įspūdingą Bandomųjų skraidymų stoties istoriją, buvęs jos vadovas gamyklos specialistams linkėjo sukonstruoti gerą techniką, pagaminti ir labai pelningai ją parduoti, o dabartiniams lakūnams bandytojams – ore niekada nedaryti to, ko nepasiruošę daryti žemėje. Taip pat, kad ir kiek kartų pakiltų į orą, tiek pat saugiai ir nusileistų.
Onutė Valkauskienė

Rubrikoje Verslas ir paslaugos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *