„Lietuvos draudimas“: nuo erkių nukenčia ne tik grybautojai – pavojus gali tykoti ir daugiabučio kieme

Antroje vasaros pusėje grybai ir uogos gyventojus vis labiau vilioja į miškus. Dauguma grybautojų ir uogautojų žino apie erkių pavojų ir stengiasi apsisaugoti nuo įkandimų. Tačiau „Lietuvos draudimo“ klientų istorijos rodo, kad žmonės su erkėmis susiduria ne tik miškuose ar pievose, bet ir Vilniaus daugiabučių kieme, pajūrio kopose ar tiesiog savo lovoje.
„Lietuvos draudimo“ Asmens žalų skyriaus vadovas Jonas Stasinas teigia, kad klientų pranešimų skaičius apie žalas jau ne vienerius metus išlieka aukštas. Pirmąjį šių metų pusmetį užfiksuota maždaug 80 pranešimų apie žalas, kurias žmonėms sukėlė erkės. Net 9 iš 10 užfiksuotų atvejų yra susirgimai Laimo liga, nuo kurios nėra skiepų. Likusios žalos tenka pranešimams apie erkinį encefalitą.
Pasak J. Stasino, bendraujant su klientais, paaiškėja, kas skatina žmones pasidomėti draudimu nuo erkių sukeliamų ligų. „Neretai gyventojai nutaria apsidrausti, kai išgirsta, kad encefalitu ar Laimo liga susirgo kažkas iš aplinkinių, draugų, kolegų. Taip pat klientai dalinasi istorijomis, kai jiems įkando neužkrėsta erkė, tačiau tokia patirtis paskatino susimąstyti apie pavojus ir pasirūpinti apsauga“, – dėsto draudimo ekspertas.
„Viena mūsų klientė nustėro supratusi, kad erkė jai į koją įsisiurbė tiesiog kaitinantis saulėje pajūrio kopose. Kitas pavyzdys: visos šeimos narių draudimu pasirūpino tėvas, kuris erkę pastebėjo ant kūdikio odos savo daugiabučio kieme, Vilniuje, kur žaliuoja kruopščiai prižiūrima veja ir žydi gėlės. O trečią neseniai nutikusią ir draudimu pasirūpinti paskatinusią istoriją papasakojo kauniečių pora: erkę dukters pataluose paliko pasišildyti lovoje susirangiusi katė. Voragyvis įsisiurbė vaikui į šlaunį“, – prisimena J. Stasinas. Anot jo, susidūrimai su erkėmis visada sukelia streso bei įtampos, mat tenka kreiptis į specialistus ir laukti medicininių tyrimų rezultatų, kurie atskleistų, ar nuo erkės nukentėjęs asmuo užsikrėtė, ar liko sveikas.
„Lietuvos draudimas“ pastebi, kad daugiausia nerimą keliančių įvykių jau kelerius metus paeiliui fiksuojama Panevėžio regione. Iš viso 2017–2019 metais Panevėžio regione užregistruotos 97 žalos. Tai 73 proc. daugiau už Kauno regione užfiksuotą žalų skaičių ir 79 proc. daugiau už Vilniaus regione užfiksuotą žalų skaičių.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, iš viso per metus erkių platinamomis ligomis Lietuvoje užsikrečia apie 2,5–3 tūkstančius įvairaus amžiaus asmenų. ULAC ekspertai įspėja, kad sergamumas erkiniu encefalitu didėja – per pirmą šių metų pusmetį šia liga susirgo 99 asmenys, o per tą patį laikotarpį pernai registruotas 61 ligos atvejis. Du ligos atvejai šiemet baigėsi mirtimis – Šiaulių apylinkėse ir Vilniaus mieste.
„Lietuvos draudimo“ duomenimis, daugiau negu pusė žalą dėl pavojingų ligų šiemet patyrusių klientų yra 50–60 metų amžiaus ir vyresni asmenys. Taip pat pastebima, kad vyrai šiemet nuo erkių nukenčia dažniau negu moterys.
J. Stasinas primena, kad riziką susidurti su erkėmis lemia ne tik miško augalijos tipas, metų laikas ir oro sąlygos, bet ir lankytojų elgesys, apranga, net kūno kvapas. „Lietuvos draudimo“ Asmens žalų skyriaus vadovas pabrėžia, kad teritorija yra didelės rizikos endeminė zona, nes susirgimų skaičius kasmet yra itin aukštas, todėl kiekvienas gyventojas turėtų pasirūpinti tinkama apsauga nuo šių mažų, bet pavojingų gyvių.

Rubrikoje Teisė žinoti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *