Ar jaunam žmogui gyventi Prienuose iš tiesų taip blogai?

2018 metų duomenimis, Prienų rajone gyveno 26 492 gyventojai, iš kurių 5183 sudarė 14–29 m. jaunimas. Kaip ir visoje Lietuvoje, taip ir Prienų rajone, kasmet pastebimas gyventojų, ypač jaunimo, mažėjimas. Šių metų pradžioje, oficialiais duomenimis, rajone gyveno 26 112 gyventojų, iš kurių – 4949 jauni žmonės. Pastebima, kad per metus Prienų kraštą paliko beveik dvi abiturientų laidos (234 jauni žmonės), ir tai yra tik oficialūs duomenys… Iš tiesų skaičiai tikriausiai yra kur kas didesni ir liūdnesni, nes nemaža dalis jaunimo išvyksta studijuoti į didmiesčius ir ten pasilieka baigę studijas, kai kurie išvažiuoja gyventi svetur, tačiau registruota gyvenamoji vieta vis tiek lieka gimtajame mieste, todėl tikėtina, jog Prienų kraštą palikusio jaunimo yra kur kas daugiau nei skelbia Lietuvos statistikos departamentas. Natūraliai kyla klausimas: kodėl jaunimas nebegrįžta į gimtąjį kraštą?

Prienai keičia savo veidą
Pastaraisiais metais Prienų miestas keičiasi neatpažįstamai: atnaujintas sporto stadionas, renovuoti seni daugiabučiai, miesto centre įrengtas šviečiantis fontanas, nutiesti nauji šaligatviai, įrengtos vaikų žaidimų aikštelės, renovuota Prienų autobusų stotis. Šiuo metu ir toliau tvarkomos miestelėnų pamėgtos viešosios erdvės: pradėti „Revuonos“ parko ir Nemuno pakrantės atnaujinimo darbai, tvarkomos Stadiono mikrorajono viešosios erdvės, tiesiamas pėsčiųjų ir dviračių takas Kęstučio g., šalia įrenginėjama nauja apžvalgos aikštelė. Trumpai tariant, Prienai „rauna“ sovietmečio paliktas „šaknis“ ir keičia savo veidą iš esmės: „Pagaliau Prienai tampa tikru europietišku miestu“, ­ džiaugiasi socialinių tinklų vartotojai.
Kokybiškas švietimas
Jauniems žmonėms, planuojantiems kurti šeimas, dažnai aktuali švietimo situacija gyvenamojoje vietovėje. Rajone veikia ne viena švietimo įstaiga, galinti pasiūlyti kokybišką išsilavinimą. Prienų krašto mokyklos skirtingose srityse išugdė jau ne vieną respublikinių konkursų prizininkų kartą, kasmet abiturientai rajonui padovanoja bent po kelis valstybinių egzaminų šimtukus, kas liudija apie kompetetingą mokytojų darbą. Rajono mokyklos suteikia galimybę dalyvauti ne tik respublikiniuose, bet ir tarptautiniuose projektuose, todėl galima teigti, jog švietimo srityje nesame prastesni nei didieji šalies miestai. Be to, tokiuose mažuose miesteliuose, kaip Prienai, kur kas lengviau gauti vietą vaikų darželyje, tad tėvai turi galimybę dirbti.
„Prienuose nėra ką veikti“
Jauni žmonės neretai skundžiasi, kad Prienų rajone trūksta veiklos, bet ar taip yra iš tikrųjų? Veiklos galima rasti visur ir visada, net ir Prienuose. Pastaruoju metu Prienų rajone vyksta vis daugiau įvairių renginių: pėsčiųjų žygių, parodų, kino seansų, spektaklių ir t.t. Prienų kultūros ir laisvalaikio centras nuolat kviečia jaunimą prisijungti prie meno kolektyvų, aktyviai leisti laiką galima sporto klube, įsikūrusiame Prienų pramogų ir sporto arenoje, ar nemokamose sporto klubo „Vėjas“ treniruotėse. Moksleiviams įvairios popamokinės veiklos siūlo rajono mokyklos ir neformaliojo ugdymo įstaigos. Be to, pritrūkus pramogų, laiką prieniškiai gali leisti ne tik lietuvių, bet ir užsieniečių pamėgtame Birštone, tad veikti tikrai yra ką, tereikia tik pasidomėti.
Deja, moksleiviai ne visada tiksliai žino, ko nori, ir kokia yra užimtumo pasiūla, tad tėvų pareiga yra supažindinti vaiką su įvairiomis veiklomis. Problemos prasideda tada, kai tėvai ir patys nežino, nesidomi, kokias laisvalaikio praleidimo galimybes gali suteikti miestas, tuomet įsisuka „užburtas ratas“: vaikai skundžiasi, jog nėra ką veikti, susidaro neigiamą įspūdį apie gimtąjį kraštą ir tik laukia galimybės pakelti sparnus į didžiuosius Lietuvos miestus. Jiems pasiseka, jei iš to veiklos neturėjimo neįsivelia į nusikalstamą pasaulį, o tokių atvejų taip pat būna…
Pilnamečiai neretai išsako mintį, jog Prienuose trūksta vietų, kur galima pasilinksminti, tačiau retoriškai kyla klausimas: ar mes mokame kultūringai linksmintis? Norintiems „pasilinksminti iš širdies“ tenka vykti į kitus miestus, esančius netoli Prienų, bet tikriausiai būtų naivu tikėtis naktinių klubų tokiame nedideliame miestelyje.
Pagrindinė problema – darbo vietų trūkumas
Žinoma, kaip ir visi Lietuvos miestai, turime savų problemų. Viena iš jų – Prienų rajono savivaldybėje mažai kvalifikuoto darbo vietų, todėl neretai jaunimas keliasi į didesnius miestus vien tik dėl to, kad galėtų dirbti pagal specialybę ar gautų didesnį darbo užmokestį. Nors daugelis sako, kad viena iš galimybių – kurti savo verslą, ne visi nori ir gali būti verslininkais. Visgi šiuo atveju vienintelė išeitis – dirbti aplink esančiuose miestuose: Kaune, Alytuje ar Birštone, ką daro nemaža dalis prieniškių.
Kita vertus, šiuo metu Prienų krašte pradeda trūkti specialistų, o ypač švietimo srityje. Bene kasmet rajono ugdymo įstaigos ieško naujų darbuotojų: mokytojų, auklėtojų, įstaigų vadovų. Gerų specialistų trūksta ir nuolat besiplečiančiame Birštone, kuris yra vos už 7 km nuo Prienų.
„Natūralu, kad vyksta „protų nutekėjimas“ į Lietuvos didmiesčius. Jauni žmonės siekia aukštojo mokslo, ten gyvena, baigę mokslus neretai ir įsidarbina. Būsiu polemiškos nuomonės suformuotam klausimui, jog jaunimas nenori gyventi Prienuose. Nesutinku ir galiu pakomentuoti savo situaciją. Meilė gimtajam miestui nedingo nei tada, kai baigiau mokyklą, nei dabar, kai mokausi universitete. Prienų krašto lokacija yra labai patogi pasiekti sostinę ar kitus didžiuosius Lietuvos miestus. Pažįstu ne vieną jauną šeimą, kuri persikėlė į Prienus dėl darbo vietos, patrauklios būsto kainos. Negalėčiau traktuoti to kaip „nenoro“ gyventi čia. Traktuočiau kaip mažų regionų, kurie neturi aukštojo mokslo įstaigų, natūralų procesą. Prienuose verslus kuria jauni, žingeidūs žmonės, rajono politikoje taip pat dalyvauja daug jaunų, puikių žmonių. Mano nuomone, galimybes susikuriame patys. Galbūt tas, kuris skaitys, pritrauks stambųjį verslą į Prienus ir sukurs daug naujų darbo vietų?“ – kalbėjo Prienų rajono Jaunimo tarybos narė Miglė Kulbušauskaitė.
Prienai yra puikioje geografinėje vietoje – visai šalia Birštonas, netoli didieji šalies miestai: Kaunas, Marijampolė, Alytus, vos už valandos kelio – Vilnius, kuriuose galime dirbti ir linksmintis. Rajonas išsiskiria gražia gamta, kurioje gyventojai gali ilsėtis. Galime džiaugtis gera ugdymo kokybe, švietimo įstaigomis, kurios, beje, paruošia puikius specialistus, dirbančius jaunimo pamėgtame Vilniuje. Gyventojams nereikia gaišti laiko automobilių spūstyse, tėvai gali nevaržomai dirbti, nes darželiai prieinami visiems vaikams. Prienuose pigesnis pragyvenimas, todėl galima drąsiai teigti, kad ir šiame mieste jaunimas gali turėti geras gyvenimo sąlygas, kurti šeimas, plėtoti verslą.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje „Neliks duonos su druska - liks Tėvynė“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *