„…grąžina jaunystę, grožį ir sveikatą“

Birštono „Tulpės“ sanatorija ypatingai puoselėja balneologinio gydymo, pagrįsto medicininiais įrodymais, tradicijas ir šią vasarą pristato ne tik sveikatos, bet ir gyvenimo pokyčių iniciatyvas bei puikias emocijas. Rūpinantis savimi, labai svarbu ne tik aktyviai kovoti su užklupusia liga, bet ir savo prioritetu laikyti aktyvią profilaktiką, sveikatos ir gyvenimo kokybės tobulinimą.
Birštoniečiams, svečiams ir aplinkinių rajonų gyventojams labai aktualu žinoti ir atrasti tai, kas dar jiems nežinoma Birštone. Tai – galia, kuri slypi požeminiuose mineralinių vandenų šaltiniuose. Kurorte atvertos fantastiškos erdvės, reprezentuojančios mineralinio vandens galimybes: Kneipo sodas, mineralinio vandens atviri šaltiniai „Birutės viloje“.
Norėtume pristatyti platesnes trumpalaikes gydymo ir sveikatos stiprinimo galimybes „Tulpės“ sanatorijos gydykloje. Taip pat parengtame gydytojų publikacijų cikle pasakosime ir apie visų natūralių gamtinių gydomųjų veiksnių įtaką bei svarbą mūsų sveikatai ir susirgimų profilaktikai.
Visuose pasaulio kontinentuose, kuriuose tik yra mineraliniai šaltiniai, galima išgirsti daug puikių legendų ir padavimų apie vandenį, kurio viena stiklinė sugrąžina jaunystę, jėgą, grožį ir sveikatą. Kaip žinia, mineraliniai vandenys turi daugiau druskų – elektrolitų, negu gėlas vanduo (ne mažiau kaip 3 g/ 1l), padidintą biologiškai aktyvių medžiagų kiekį (pvz.: CO2, H2S) padidintą temperatūrą, taip pat – biotikų (ypač mažais kiekiais biologiškai aktyvios medžiagos). Nors mineraliniuose vandenyse biotikų nedaug, bet, anot mokslininko, „Mažos dozės dirgina, didelės – paralyžiuoja“, todėl mineralinį vandenį ir vidiniam, ir išoriniam vartojimui reikia naudoti diferencijuotai.
O skaitytojams norime pristatyti dar nepakankamai ir medikams, ir kitiems asmenims žinomą „Vaidilutės“ aukštos mineralizacijos vandenį. Į žemės paviršių „Vaidilutė“ išvesta gręžiniu, kurio gylis 273 – 304 m. Tai – bromidinis aukštos mineralizacijos chloridinis natrio kalio vanduo. „Vaidilutės“ mineralinis vanduo yra vartojamas išoriškai: įvairioms gydomosioms vonioms ir skalavimui.
Žmogaus oda nėra tik išorinis apdangalas, ji atlieka ypatingą vaidmenį žmogaus medžiagų apykaitoje. Odos plotas siekia 1,5 – 20 kv.m. Streso metu odos paviršius parūgštėja, „Vaidilutės“ mineralinio vandens poveikyje odos paviršius tampa šarminis, o tai yra svarbus antistresinis procesas. Mineralinis „Vaidilutės“ vanduo veikia organizmą chemiškai, mechaniškai ir biologiškai. To pasekoje, įvairios aktyvios mineralinės medžiagos filtruojasi ir skverbiasi į tarpląstelinį audinį bei ląsteles, pro veninę kraujagyslių dalį įvairūs metabolitai (kenksmingos medžiagos) pasišalina iš organizmo. Žmogaus oda tampa gražesnė ir sveikesnė.
„Vaidilutės“ mineralinis vanduo stiprina kraujagysles, skatina medžiagų apykaitos procesus, padaro organizmą atsparesnį įvairių žalingų aplinkos faktorių poveikiui. Gydomosios vonios yra naudingos gydant sąnarių susirgimus, aterosklerozę, nutukimą, priešlaikinį senėjimą, nervų sistemos ligas. Dėl sąlyginai aukšto poveikio ypač didelį poveikį „Vaidilutės“ vanduo turi gydant įvairias odos ligas. Įdomu tai, kad Birštone jau XIX amžiaus viduryje buvo populiaru mineraliniu vandeniu grožio tikslais vilgyti veidą.
„Tulpės“ sanatorijos medikai planuoja pristatyti sanatorijoje naudojamų visų gamtinių veiksnių poveikį bei įtaką žmogaus sveikatai. „Tulpės“ sanatorijos veiklos tradicijos balneoterapinio gydymo srityje sėkmingai puoselėjamos jau 90 metų, o specialios žinios, metodikos ir inovacijos medicininės reabilitacijos veikloje – beveik 30 metų. Čia buvo įkurtas pirmasis Lietuvoje medicininės reabilitacijos skyrius, sergantiems onkologinėmis virškinimo sistemos ligomis.
Šiandien „Tulpės“ sanatorijos medicininės reabilitacijos paslaugų rezultatai yra pristatomi mokslinėse konferencijose Lietuvoje ir užsienyje. Bendradarbiaudami su įvairiomis pacientų organizacijomis atliekame nemažą švietėjišką darbą. Savo žiniomis bei patirtimi norėtume dalintis ir su laikraščio skaitytojais.
Puoselėjame atsakomybę ir profesionalumą, pasižymime tvaria į rezultatus orientuota vidine kultūra.
Liucija Patinskienė
„Tulpės“ sanatorijos direktorė, FMR gydytoja


Gydomojo vandens šaltinis „Lidija“

Birštono kurortas nuo seno garsus savo mineraliniais vandenimis. Be mineralinio vandens „Vytautas“, taip pat kurortą garsina ir mineralinis vanduo „Birutė“. Šis mineralinio vandens šaltinis buvo pavadintas „Lidija“ tuometės Birštono kurorto savininkės Lidijos Miller – Kochanovskajos garbei. Rašytojo Juozo Tumo – Vaižganto dėka nuo 20 a. 3 dešimtmečio mineralinio vandens šaltinis imtas vadinti „Birutės“ vardu.

Šaltinis „Birutė“, 1935 m. (nuotr. iš Birštono muziejaus fondų).

Štai ką apie naujai atrastą mineralinio vandens šaltinį prieš 111 metų, 1908 m. gegužės 31d. (birželio 13 d.), „Vilniaus žinių“ nr. 120 rašė Birštono kurorto vedėjas gydytojas Pranciškus Grodeckis (Franciszek Grodecki):
„Tose dienose, Birštone atrastas naujas gydomojo vandens šaltinis. Pernai aš pats nurodžiau to šaltinio jieškojimui vietą, o dabar švirkščia nuo 12 ligi 15 tūkstančių kibirų kasdien mineralinio vandens. Analizos dar nėra padarytos, bet reikia tikėties, jog susidės vanduo iš tokių pat dalelių kaip ir kituose gydomosiuose čia šaltiniuose, kurių vanduo yra maudymui vartojamas. Tokio šaltinio atradimas yra neišsakomai svarbus birštoniečiams, nes sukelia viltį, jog daug daugiau svečių – ligonių galės čia vykti gydyties. Ligšiol Birštono šaltiniai suteikdavo vos 6 lig 7 tūkstančių gydomojo vandens, dabargi galės ligi 20 tūkstančių kibirų“ (kalba netaisyta, – red. pastaba).

Prie šaltinio „Birutė“, XX a. 3 deš. (nuotr. iš Lietuvos nacionalinio muziejaus fondų).

Pr. Grodeckio atrastas šaltinis „Lidija“ pradžioje buvo apsaugotas mediniu rentiniu, vėliau, t.y nuo 1929 m., šaltiniui buvo įrengtas betoninis baseinas su čerpiniu stogeliu.
Angelė Sabaliauskaitė
Birštono muziejaus
vyr. fondų saugotoja

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *