Europos vidury…

Gegužės 16 dieną Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su žinomu Lietuvos žurnalistu, prodiuseriu, laidų vedėju, dokumentinio filmo „Pačios keisčiausios sąjungos istorija“ autoriumi – Ryčiu Zemkausku.
Renginio metu žurnalistas kalbėjo apie Europos Sąjungos problemas, galimybes bei Lietuvos vaidmenį šioje ekonominėje ir politinėje bendrijoje, akcentuodamas mintį, jog nepaisant to, kad mes esame Europos Sąjungos piliečiai ir tą teisę mes gavome gimdami Lietuvoje, Europos visgi reikia mokytis… Anot Ryčio Zemkausko, „mokytis Europos“ reikia per kultūrą, kuri ir vienija šios sąjungos piliečius, nes kultūra yra veikimo būdas, kuriuo mes norime ką nors pakeisti, o menas sudaro tik nedidelę jos dalelę.
Žurnalisto teigimu, kultūra gali būti primityvi ir rafinuota. „Kai kultūros kūrimo būdas yra paprastas, mes sakom, jog ir kultūra yra paprasta – primityvi. Savaime paprasta kultūra nėra blogai, kartais tai netgi geriausias kelias, tačiau visada daryti tik paprastai reiškia – nuolat kartoti tą patį ir nuolat likti tame pačiame. Taip mes neleidžiam sau vystytis. Kai mūsų kultūros būdas yra rafinuotas, reikalaujantis tam tikros disciplinos, intelekto, kultūrinės motyvacijos ir noro siekti ko nors daugiau – mes sukuriam kultūrinį produktą. Ir jeigu mes nesirūpinsim rafinuota kultūra, ji greitai taps primityvia, kas reiškia grįžimą atgal, blogesnį visuomenės gyvenimą“, – pasakojo Rytis Zemkauskas.
Renginyje dalyvavo ir Pasaulio Lietuvių Bendruomenės pirmininkė Dalia Henkė, kuri aktyviai įsitraukė į diskusiją, pasidalindama savo patirtimi, taip pat į susitikimą atvyko Bulgarijos lietuvių bendruomenės atstovės, Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Zailskienė bei gausus būrys bibliotekos lankytojų, tarp kurių nemaža dalis buvo jaunų žmonių, kursiančių Lietuvos ateitį, jos kultūrinį paveikslą.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *